Ως «παράθυρο ευκαιρίας» χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γεραπετρίτη και Φιντάν, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
«Η ατυχία της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι πως όταν είχαμε ισχυρούς ηγέτες στην Τουρκία είχαμε αδύναμους στην Ελλάδα και το αντίθετο. Αυτό ήταν από τους λόγους που δεν μπορέσαμε να λύσουμε τα προβλήματα μας», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε «Είναι βέβαιο ότι αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν ισχύει».
Όπως είπε, οι συγκυρίες αυτή τη χρονική στιγμή βοηθούν να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος αρκεί η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν «διαβατήριο» για τη Δύση.
«Απέχουμε πολύ από συμφωνία», εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη αναφέροντας πως πρέπει οι δύο χώρες «να ξανακερδίσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη που δεν υπήρχε. Μπορεί να διαφωνήσουμε αλλά να μη φτάσουμε σε σημείο έντασης»
Για τις νέες ταυτότητες, η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι όσοι αντιδρούν και ενοχλούνται είναι οι ίδιοι που διαμαρτύρονταν για τα εμβόλια. Για τις εξελίξεις στους Σπαρτιάτες είπε πως « αρχηγός του κόμματος είναι ο Κασιδιάρης» και οι «κωλοτούμπες γίνονται για να μη χάσουν την κρατική χρηματοδότηση»
Για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η Ντόρα Μπακογιάννη, είπε χαρακτηριστικά: «προκάλεσε πανικό γιατί είναι παλιακός ο ΣΥΡΙΖΑ».
Το πρόγραμμα της σημερινής συνάντησης Γεραπετρίτη - Φιντάν
Το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του κ. Γεραπετρίτη την Τρίτη έχει ως εξής:
Αυτή την ώρα συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του. Στις 12:30 θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στον Τύπο και στις 13:15 έως στις 15:00 θα έχει γεύμα εργασίας με τον Χακάν Φιντάν. Στις 16:45 θα αναχωρήσει από την Άγκυρα.
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει ότι «οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις».
Πρόκειται για το επόμενο βήμα μιας διαδικασίας που έρχεται ως απόρροια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 12 Ιουλίου, οπότε και οι δυο χώρες ανακοίνωσαν τη βελτίωση του κλίματος, με παράλληλη έναρξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συμφωνία για νέα συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Η διαδικασία του διαλόγου έχει να κάνει με την προώθηση της «θετικής ατζέντας», ώστε ν’ αναδειχθούν οι τομείς στους οποίους Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν, όπως η οικονομία, το εμπόριο, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης κα, καθώς και η πιθανή ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει τον Νοέμβριο.
Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι η οριοθέτηση ενός πλαισίου, τόσο χρονικού, όσο επί της νομικής ουσίας, για τη διευθέτηση της ελληνοτουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με το ερώτημα να παραμένει: Θα εγκαταλείψει η Τουρκία τις αναθεωρητικές θέσεις της;
Στη συνάντηση ενδέχεται να συζητηθούν και οι λεπτομέρειες για την επερχόμενη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.