Του Ανδρέα Τσιλογιάννη
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κάλλιστα μπορεί να οριστεί ως ο απόλυτος παίχτης του γεωπολιτικού παιχνιδιού στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοινώνει πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ για την 9η Απριλίου, αμέσως μετά από την τριμερή σύνοδο Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου , η οποία είχε διεξαχθεί στις 27 Δεκεμβρίου 2018, στην Μπεν Σεβά της εβραϊκής ερήμου.
Οι εκλογές στο Ισραήλ
Η απόφαση του Νετανιάχου να διαλύσει την Κνεσέτ, την Βουλή του Ισραήλ και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές την 9η Απριλίου 2019, ήταν απάντηση, εκτός από τα εσωτερικά ζητήματα, στον «Σουλτάνο» Ερντογάν, ώστε να δείξει πως ο ίδιος παραμένει κυρίαρχος στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Μέσης Ανατολής.
Αυτός και ο λόγος κατά τον οποίο ο εβραίος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πήρε στα χέρια έξι εβδομάδες πριν την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ και το Υπουργείο Άμυνας του Τελ Αβίβ.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μιλάει συνεχώς στο έθνος του Ισραήλ για την εμπειρία του ως στρατιώτη, τις μάχες στις οποίες πολέμησε και την τραγική απώλεια του αδελφού του Γιόνι.
Οι δραστήριοι αξιωματικοί του Ισραήλ έχουν πολλές φορές αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν είχαν κληθεί να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο που επρόκειτο να εκραγεί με τη Συρία ή τη Χεζμπολάχ ή ακόμα και την Τουρκία του «Σουλτάνου» Ερντογάν.
Η κίνηση Νετανιάχου και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, δείχνει τη θέληση των Αμερικανών και των Ισραηλιτών για την πολιτικοποίηση ζητημάτων ασφάλειας, η οποία θα επηρεάσει και την ασφάλεια των υποθαλάσσιων ερευνών στον γεωπολιτικό χάρτη της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Οι εξελίξεις στην πολύπαθη περιοχή μας είναι ραγδαίες, οι συσχετισμοί και οι συμμαχίες ανανεώνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα η παρτίδα σκακιού που παίζεται να έχει συνεχές ενδιαφέρον αλλά και να φθάνει ελέω τακτικών πολλές φορές είτε σε θερμά επεισόδια, είτε σε εμπόλεμες καταστάσεις.
Για την ελληνική και κυπριακή διπλωματία , ο Ισραηλινός ηγέτης Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναδεικνύεται ως ένας ισχυρός σύμμαχος απέναντι στην πάντα επιθετική και απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας του Ερντογάν.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως την δεδομένη χρονική στιγμή η περιοχή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου , πλούσια σε πετροχημικά προϊόντα διεξάγονται ή θα διεξαχθούν έρευνες οι οποίες φέρνουν θετικά αποτελέσματα ως προς την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελλαδικό υποθαλάσσιο χώρο.
Η τριμερής σύνοδος στην Κρήτη, η οποία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί μετά από τις ευρωεκλογές και θα είναι σημαντική καθώς θα υπογραφεί ο EAST MED, ενώ θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα και οι μεγάλες αλλαγές και συνεργασίες στον ευρύτερο χώρο της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα νέα δεδομένα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ εκτιμούν πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει επιλέξει μια τακτική που μοιάζει στη ρώσικη ρουλέτα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο και για τον ρόλο του Ισραήλ ως ηγέτιδα δύναμη στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Σ'' αυτό το απροσδιόριστο γεωπολιτικό παιχνίδι συμμετέχουν ενεργά, μέσω των τριμερών συνόδων, οι οποίες διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό το πράσινο φως των Η.Π.Α, και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Κύπρος οι οποίες την δεδομένη χρονική στιγμή έχουν μεγαλύτερη αποδοχή από την αμερικανική και εβραϊκή πλευρά έναντι της Τουρκίας του Σουλτάνου Ερντογάν.
Το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο παίζεται πλέον χωρίς όρους, καθώς περιλαμβάνει υποθαλάσσια οικόπεδα, «Γλαύκος», «10», ηλεκτρικά καλώδια μεταφοράς φυσικού αερίου, μελλοντικές εξορύξεις πετροχημικών προϊόντων, F -35, οι S- 400 και οι αλλαγές βάσεων από την Τουρκία στη Σούδα της Κρήτης .
Προς το παρόν απέναντι σε αυτά τα σχέδια βρίσκεται η ισχυρή Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία έχει επιλέξει να χρηματοδοτεί και να πουλάει αγωγούς, πυρηνικά εργοστάσια αλλά και οπλικά συστήματα στην διαχρονικά άσπονδη φίλη Τουρκία.
Η Τουρκία, καλείται να απαντήσει στο επόμενο διάστημα στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ οι οποίες βάζουν βέτο ως προς την πώληση των F-35 την μη αγορά των S - 400.
Βρισκόμαστε μερικές ώρες μετά από τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, από τις οποίες βγαίνει τραυματισμένος ο Σουλτάνος Ερντογάν, λίγες μέρες πριν από τις σημαντικές εκλογές στο Ισραήλ και λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές αλλά και τις Εθνικές Εκλογές της Ελλάδας .
Τι λέτε; Ποιος θα επικρατήσει στο γεωπολιτικό gambling που διεξάγεται αυτή την ώρα στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η Ελλάδα και η Κύπρος, διαχρονικά σύμμαχοι των Η.Π.Α ή ο «Σουλτάνος» Ερντογάν και η ρωσική διπλωματία;
* Ο αρθρογράφος κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
@mail: [email protected]