Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Σε συνέντευξη που έδωσε στα ΝΕΑ του Σαββάτου 1 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου, άσκησε για μία ακόμα φορά αποτελεσματικά «Δημόσια Διπλωματία» (Public Diplomacy) απευθυνόμενος με εξαιρετικά επιδέξιο τρόπο πρωτίστως στο εσωτερικό της Ελλάδας (λαό, θεσμούς, πολιτικό κόσμο και Κυβέρνηση) και δευτερευόντως στο Εξωτερικό.
Επαναδιατύπωσε με «μανιφεστικό» τρόπο, όπως συνηθίζει, τις πάγιες αναθεωρητικές θέσεις της Άγκυρας σε όλο το φάσμα των λεγομένων Ελληνοτουρκικών «προβλημάτων» και στο Κυπριακό, χρωματίζοντας τις μάλιστα με έξυπνα δοσμένο απειλητικό ύφος! Και βέβαια σε σχετική ερώτηση δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη εκθειάζοντας την «ανεξάρτητη» Τουρκική Δικαιοσύνη στο θέμα των «2» που δεν επηρεάζεται από πολιτικές σκοπιμότητες και… «κατακεραυνώνοντας» την Ελληνική για τις αποφάσεις μη εκδόσεως των «8» στην Τουρκία γιατί «αγνοεί τις αρχές του… Διεθνούς Δικαίου και …παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων». Δεν παρέλειψε εξ άλλου να μας πει πόσα χρωστάμε εμείς και η λοιπή Ευρώπη στην χώρα του για όσα κάνει για το… προσφυγικό. Πολλά ΜΜΕ έμειναν εδώ, αλλά μπροστά στα άλλα που είπε αυτά ήταν…. «χάδι».
Κατ' αρχήν επαναβεβαίωσε την ισχύ του casus belli που έχει ψηφισθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση την 8 Ιουνίου 1995 που στην ουσία με απειλή πολέμου απαγορεύει στην Ελλάδα να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ν.μ. αναφερόμενος σε νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο (σημ. όρος που έχει δεχθεί ο κ. Σημίτης στο γνωστό «Ανακοινωθέν της Μαδρίτης τον Ιούλιο 1997). Παραδέχεται ότι οι Ε/Τ σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο, ρίχνοντας τις ευθύνες στην Ελλάδα και με δασκαλίστικο ύφος μας λέει να μην… διαμαρτυρόμαστε σε τρίτους για τα «διμερή μας προβλήματα» υπονοώντας ΝΑΤΟ-ΕΕ και φυσικά τις ΗΠΑ.
Από την στιγμή που ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε… εποικοδομητικό τον διάλογο που είχε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο στις Βρυξέλλες, μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε! Τόνισε μάλιστα εμφατικά ότι για την επίλυση των προβλημάτων πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος δίχως όρους. Κάτι που αναμφίβολα σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα και διοικητικές αρμοδιότητες που κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
Σε ότι αφορά στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες τόνισε ότι η Άγκυρα έχει καταχωρήσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα- εδώ προσοχή- τα δυτικά τερματικά σημεία της που συνδέονται με την μελλοντική λύση των διαφωνιών στο Αιγαίο. Δηλαδή επιδιώκει ουσιαστικά να μας «κόψει τον βήχα» σε ότι αφορά στην «επήρεια» του Καστελόριζου («αγκάθι στο μάτι της Άγκυρας») καθόσον δεν δέχεται ότι έχει υφαλοκρηπίδα τονίζοντας επανειλημμένα ότι μόνο στα χωρικά μας ύδατα έχουμε δικαίωμα ερευνών.
Τέλος δεν παρέλειψε στο θέμα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας να παραμείνει απειλητικός αναφερόμενος τόσο σε δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όσο και της ίδιας της Άγκυρας χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Κυβέρνησης ως παράνομες μονομερείς ενέργειες της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποσυνέδεσε το θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων από την επίλυση του Κυπριακού και επέρριψε τις ευθύνες για την κατάρρευση των περσινών συνομιλιών στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Με ανατολίτικη πονηριά πρότεινε κατ' αρχήν «ανεπίσημες συνομιλίες» …εγγυητών και κοινοτήτων με συμπεφωνημένα τα προς διαπραγμάτευση θέματα (?) και δεν άφησε καμία αμφιβολία σχετικά με την προοπτική επίλυσης υπογραμμίζοντας την απαίτηση για ισοπολιτεία όπως την αντιλαμβάνεται η Άγκυρα.
Λίγο η συνεχιζόμενη θερινή ραστώνη, λίγο μία διάχυτη επανάπαυση της ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα μιας και «βολικά» πιστεύει ότι αυτή αναστέλλεται λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που βιώνει η Τουρκία δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής τα όσα είπε στα ΝΕΑ με περίσσια σαφήνεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο είναι η εκκωφαντική σιωπή και «αμεριμνησία» του κατά τα άλλα υπερφίαλου ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά. Εικάζω ότι δεν θα ήθελε να «κακοκαρδίσει» τον Τούρκο ομόλογο του ο οποίος θα παραβρεθεί σήμερα Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια του ανακαινισμένου(?) Ελληνικού Προξενείου στην Σμύρνη και με τον οποίο μετά θα συνομιλήσει όπως ανακοινώθηκε για την προώθηση «των διμερών σχέσεων». Μαθημένοι απ' όσα «επιτυγχάνει» η «γκουντ ντιπλόμασυ» του κ. Κοτζιά αρχίζουμε να ανησυχούμε!
Οι παλινωδίες και η ανεπάρκεια της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής με πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα την οδυνηρή συμφωνία των Πρεσπών και η παραλυτική αμηχανία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι βέβαιο ότι εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αδυναμία και για αυτό επιβάλλει «εποικοδομητικούς διαλόγους» που δεν γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσουν.
Επανερχόμενος στο θέμα της συνέντευξης Τσαβούσογλου και την σιωπή της Κυβέρνησης θα έλεγα ότι μία λιτή δήλωση «τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στο Αιγαίο προκαλούνται από τις μονομερείς απαιτήσεις και ενέργειες που απορρέουν από τον Τουρκικό Αναθεωρητισμό και η ότι Ελλάδα με κάθε μέσο είναι σε θέση να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο» θα ήταν υπεραρκετή. Τέλος οφείλω να επισημάνω ότι εμείς ως Έλληνες ας αντιληφθούμε ότι ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας που αποτελεί στρατηγική της επιλογή δεν επηρεάζεται από την σοβαρή οικονομική κρίση που βιώνει όπως και καμία συνθήκη ή διεθνής νόμος από μόνος τους δεν μπορεί να μας προστατεύσει, αν δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι σε θέση να προστατευθούμε από κάθε επιβουλή με ότι αυτό σημαίνει.