Υπέρ της πρότασης να επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις εναντίον των χωρών της Ε.Ε. που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες τοποθετήθηκε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
«Μάλλον τη στηρίζω», είπε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορεί να είναι μόνο η Ιταλία που αναλαμβάνει πλήρως τη δαπάνη των μεταναστεύσεων στην Ευρώπη".
Ο Π. Μοσκοβισί απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και καλύτερη κατανομή της υποδοχής των μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα κρίση περισσότερο πολιτική παρά μεταναστευτική.
«Η πιο οξεία μεταναστευτική κρίση είναι πίσω μας. Το 2015 περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ήρθαν στην ήπειρό μας και ζήτησαν άσυλο. Κυρίως ήρθαν στην Ελλάδα από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν», εξήγησε ο Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη άρχισε να μειώνεται από το 2016. Το 2016 περίπου 369.000 μετανάστες ήρθαν στην Ευρώπη, ενώ το 2017 ο αριθμός μειώθηκε σε περίπου 140.000 ανθρώπους. Από την αρχή του έτους 28.000 μετανάστες εκτιμάται ότι έχουν φτάσει στην Ευρώπη, επεσήμανε ο Μοσκοβισί.Γαλλία: Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί στηρίζει την πρόταση να επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες μέλη της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν μετανάστες.
Το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι η μεταναστευτική πίεση που δέχεται η ΕΕ δεν είναι ίδια με αυτή που αντιμετώπισε το 2015 και ότι όσες χώρες ισχυρίζονται κάτι τέτοιο «δεν λένε την αλήθεια». Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στην πρόταση να επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες.