Το «παζάρι» Ερντογάν και τι φέρνουν τα F-16 στο Αιγαίο
Shutterstock
Shutterstock

Το «παζάρι» Ερντογάν και τι φέρνουν τα F-16 στο Αιγαίο

Η έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μπορεί να προκάλεσε αίσθημα ανακούφισης στις ΗΠΑ και στη Συμμαχία, όμως η πραγματικά κερδισμένη είναι η Άγκυρα, αφού όπως φάνηκε και από τη δήλωση άρσης των επιφυλάξεων από τον υπερεθνικιστή σύμμαχο του Ερντογάν, Μπαχτσελί, η τουρκική πλευρά έχει λάβει πειστικές διαβεβαιώσεις από την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια και την αναβάθμιση των F-16.

Μπορεί το θέμα να μην έχει λήξει μιας και απομένει η υπογραφή του Τούρκου Προέδρου σε σχέση και με τη στάση του αμερικανικού Κογκρέσου, όμως όλα δείχνουν ότι η εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας έναντι της Δύσης απέδωσε και πάλι καρπούς. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα αρχίσει σιγά-σιγά σε βάθος 5ετίας να καλύπτει το υφιστάμενο κενό αεροπορικής ισχύος έναντι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Άγκυρα στο παζάρι αυτό και προς άρση των αμερικανικών επιφυλάξεων σε σχέση με την πιθανή χρήση των υπό προμήθεια F-16 εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, φρόντισε να παρέχει και μία θετική μαρτυρία προς τις ΗΠΑ, με αφορμή την υπογραφή της Διακήρυξης «Φιλίας και Καλής Γειτονίας» των Αθηνών.

Ο μαέστρος στον εκβιασμό Ερντογάν έχει πείσει ότι δεν θα διστάσει να προκαλέσει τριγμούς στο ΝΑΤΟ εάν δεν πετύχει τα ανταλλάγματα που επιδιώκει, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να του κάνουν όλα τα χατίρια υπό τον φόβο απομάκρυνσης της Τουρκίας από το δυτικό μαντρί.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο αμερικανικός παράγοντας «χαϊδεύει» την Τουρκία παρά το γεγονός ότι, η Άγκυρα προμηθεύτηκε τους ρωσικούς S-400, αποβλήθηκε από το πολυεθνικό πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, τήρησε στάση «επιτήδειου ουδέτερου» στο Ουκρανικό, τηρεί επιθετική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, επιδιώκει την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από Συρία και Ιράκ, άσκησε κριτική για την παρουσία του αμερικανικού παράγοντα στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, προσέγγισε ακόμη περισσότερο το Ιράν, ακολουθεί πολιτική στήριξης του τρομοκρατικού Ισλάμ στη Γάζα και εμβαθύνει μέρα με τη μέρα τη στρατηγική της σχέση με τη Ρωσία.

Αυτό που επηρεάζει πολύ την κατά μία έννοια φοβική έναντι της Άγκυρας αμερικανική πολιτική, είναι το γεγονός ότι, μεγάλο μέρος των παραγόντων της αμερικανικής διπλωματίας διατηρεί την πεποίθηση ότι, μπορεί η Τουρκία με τα κατάλληλα ανταλλάγματα να κρατηθεί στο δυτικό στρατόπεδο. Αυτός είναι και ο λόγος που αδίκως για την Ελλάδα, συνδέθηκε το θέμα του ελληνικού προγράμματος προμήθειας των F-35 με τα τουρκικά F-16.

Η Τουρκία προκειμένου να καλύψει το κενό στην πολεμική της αεροπορία χρειάζεται άμεσα αμερικανικού τύπου μαχητικά αεροσκάφη. Κάθε άλλη εμφανιζόμενη επιλογή, περί ρωσικών, κινεζικών ακόμη και ευρωπαϊκών αεροσκαφών, απέχει πολύ από τις τουρκικές επιδιώξεις καθώς η Τουρκία έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και βιάζεται να καλύψει το έλλειμμα αεροπορικής ισχύος σε σχέση με την πολύ αξιόμαχη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία (06 Φεβρουαρίου 2023), ο Ερντογάν προκειμένου να μην απολέσει το πλεονέκτημα του εκβιασμού που διατηρούσε έναντι της Δύσης λόγω των σχέσεων με τη Ρωσία, εξασφάλισε κεφάλαια στήριξης της τουρκικής οικονομίας από άλλες χώρες αποφεύγοντας εσκεμμένα τους δυτικούς οργανισμούς στήριξης.

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και γενικότερα η Δύση, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι, ο η Τουρκία του Ερντογάν δεν αποτελεί πλέον σύμμαχο αλλά στυγνό εκβιαστή η οποία ασκεί πλέον τη δική της ανεξάρτητη πολιτική. Εξάλλου ο Ερντογάν στην τελευταία ομιλία του στη ΜΙΤ πριν μερικές ημέρες ανέφερε χαρακτηριστικά, «λένε ότι αλλάξαμε άξονα. Δεν αλλάξαμε άξονα αλλά βρήκαμε τον πραγματικό, το όνομά του είναι Τουρκία».

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022