Πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία: Ο ρόλος του Μενέντεζ στο μπλόκο από τη Γερουσία

Πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία: Ο ρόλος του Μενέντεζ στο μπλόκο από τη Γερουσία

Στην αντίθεση του σε πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία επιμένει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος, όπως επισημαίνεται από δημοσιογράφο του Politico, παίζει ρόλο -κλειδι στο μπλόκο αυτής πρόθεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Γερουσία.  

Ο  Άντριου Ντεζιντέριο  με tweets του γνωστοποίησε τις νέες δηλώσεις σχετικά με το θέμα από τον Μενέντεζ ενώ έδωσε στοιχεία και για τη σημασία της δικής του φωνής στις ισορροπίες μέσα στο Κογκρέσο και την τελική έκβαση της ψηφοφορίας για το θέμα που καίει την Άγκυρα.

«Περισσότερα νέα από τον Μενέντεζ. Λέει ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την αντίθεση του στην πώληση των F-16 στην Τουρκία. Ο Μπάιντεν είπε στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι στηρίζει την πώληση. Ωστόσο δεν μπορεί να το κάνει χωρίς την έγκριση του Μενέντεζ και του γερουσιαστή Τζι Ριτς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος. 

Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας σκέφτεται μια συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδας για την ψήφισαν ενός ψηφίσματος για την έγκριση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν στη Μαδρίτη είχε τονίσει ότι το Κογκρέσο ήταν αυτό που θα είχε τον τελευταίο λόγο στο θέμα των F-16, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν εκτιμούσε ότι θα υπάρξει πρόβλημα. 

Κογκρέσο: «Ανησυχία» για την προοπτική πώλησης των F-16

Την ίδια ώρα, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε και πάλι ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός, μέλος τoυ Κογκρέσου, Τζον Σαρμπάνης.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εμπιστεύεται πλέον τον Ερντογάν. «Υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση από την πλευρά των μελών του Κογκρέσου, και πάλι, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, ότι η Τουρκία είναι μια αποσταθεροποιητική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα ​​από αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς η Τουρκία συνεχίζει να διεξάγει πολύ επιθετικές και προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, με αυτές τις υπερπτήσεις και άλλες πράξεις που είναι πολύ αποσταθεροποιητικές για την περιοχή. Και το κάνουν εδώ και αρκετό καιρό. Γι' αυτό τα μέλη του Κογκρέσου ανησυχούν πολύ για την προοπτική πώλησης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού τους στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος που εγγυάται αυτού του είδους την πώληση.» ανέφερε.

Για το ποια είναι η νομοθετική διαδικασία έως ότου αυτή η τροπολογία καταλήξει στο τελικό νομοσχέδιο και γίνει νόμος των ΗΠΑ, απάντησε ότι «Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πιθανότατα θα ολοκληρώσουμε το NDAA, όπως το αποκαλούμε, το οποίο θα περιλαμβάνει μια διάταξη σύμφωνα με τις γραμμές που ανέφερα. Πρέπει να περάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια πρέπει να ψηφιστεί στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνήθως υπάρχει μια συζήτηση μεταξύ της Γερουσίας και της Βουλής για να αναζητηθούν όλες οι πιθανές διατάξεις. Αλλά θα πιέσουμε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό περιλαμβάνεται στη νομοθεσία, για να καταστήσουμε σαφές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην κυβέρνηση, ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο Κογκρέσο, και αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ, πολύ σοβαρά.»

Στην επισήμανση για το αν οι συνάδελφοί του στο Κογκρέσο γνωρίζουν πλήρως την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις ανοιχτές απειλές κατά της Ελλάδας για πόλεμο, είπε: «Έτσι νομίζω. Νομίζω ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο ενημέρωσης και συνειδητοποίησης της συμπεριφοράς της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση από την πλευρά των μελών του Κογκρέσου, και πάλι, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, ότι η Τουρκία είναι μια αποσταθεροποιητική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα ​​από αυτή. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά τους με πολύ καθαρά μάτια και να βεβαιωθούμε ότι δεν βοηθούμε και υποκινούμε αυτήν την επιθετικότητα. Νομίζω, λοιπόν, ότι η εκτίμηση μεταξύ των μελών του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που βρίσκονται σε βασικές θέσεις επιρροής σε διάφορες επιτροπές, νομίζω ότι η εκτίμηση είναι βαθιά και νομίζω ότι θα παίξει ρόλο τις επόμενες ημέρες. 
Κάθε μέρα, με κάθε τρόπο, ο Πρόεδρος Ερντογάν δείχνει ότι δεν μπορεί να τον εμπιστευτούν. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν. Δεν νομίζω ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί η συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και έτσι πρέπει να αρχίσουμε να εκφράζουμε με πολύ δυναμικό τρόπο ότι πρέπει να ισχύουν νέα πρότυπα όταν πρόκειται για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Και μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα με αυτές τις προσπάθειες γύρω από τα F-16. Πριν από μερικά χρόνια, στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα καθυστερώντας την πώληση του F 35 στην Τουρκία για πολύ καλούς λόγους. Νομίζω ότι η πώληση F-16 ανήκει στην ίδια κατηγορία, και γι' αυτό αντιστεκόμαστε εντός του Κογκρέσου.»