Η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα των drones κυρίως στον πόλεμο της Ουκρανίας κάνουν πολλούς να μιλούν για νέα εποχή στη διεξαγωγή των πολέμων και την ανάγκη για νέο αναπροσανατολισμό των εξοπλισμών ακόμη και της δομής των σύγχρονων Στρατών.
Οι μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες και οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας εργάζονται συστηματικά για τη δημιουργία όλο και πιο σύγχρονων αντι-drone συστημάτων, ώστε να βρεθούν ένα βήμα μπροστά κάθε φορά από τους κατασκευαστές των drones σε έναν τεράστιο ανταγωνισμό τεχνολογίας στον οποίο εμπλέκεται τώρα και το ΑΙ. Ένας αγώνας δρόμου που προς το παρόν δε φαίνεται να οδηγεί στο τέλος της «εποχής των drones», παρά τις προβλέψεις ότι τουλάχιστον τα φθηνά και εύκολα προσβάσιμης τεχνολογίας drones σύντομα θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με όλο και πιο σύγχρονα συστήματα αναχαίτισης τους.
Ήδη στις μεγάλες Εκθέσεις Αμυντικού Υλικού και Εξοπλισμών την παράσταση κλέβουν τα νέα όπλα τα οποία επιστρατεύονται για την εξουδετέρωση της απειλής των drones.Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου η τελευταία ανακοίνωση ήρθε από την Thales UK ότι το επόμενο έτος θα είναι έτοιμο ένα φθηνό όπλο εξουδετέρωσης των drones, ενώ ο Γάλλος ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Πιέρ Σιλ δηλώνει ότι η κυριαρχία των drones στο πεδίο της μάχης δεν είναι παρά μια «στιγμή στην ιστορία».
Το γεγονός ότι με ένα μικρό κόστος ο αντίπαλος που μπορεί να είναι μια συμβατική δύναμη ή μια τρομοκρατική οργάνωση όπως οι Χούθι και η Χαμάς μπορούν να αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε τακτική μάχη ή σε ανορθόδοξες επιχειρήσεις, που η αντιμετώπιση του απαιτεί την επιστράτευση πανάκριβων και όχι πάντα εύχρηστων αντιπυραυλικών και αντιαεροπορικών συστημάτων, έθεσε τη μεγάλη πρόκληση. Έτσι οι πολεμικές βιομηχανίες εργάζονται συστηματικά για να ανταποκριθούν στη σύγχρονη ανάγκη που προέκυψε, βασισμένες στα διδάγματα του Πολέμου στην Ουκρανία, του Πολέμου στη Γάζα και ίσων επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Thales UK σύμφωνα με δημοσίευμα των Φαινάνσιαλ Τάιμς δοκιμάζει το καλοκαίρι σε συνεργασία με τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ένα όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων το οποίο θα είναι έτοιμο το 2025.
Το νέο αυτό όπλο θα κοστίζει μόλις 10 λίρες ανά χρήση και θα έχει εμβέλεια 1 χιλιόμετρο και θα έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει πολλά drones ταυτόχρονα διαταράσσοντας τα ηλεκτρονικά τους συστήματα.Ο Άλεξ Κρέσγουελ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Thales UK, δήλωσε ότι το νέο ενεργειακό όπλο κατευθυνόμενων ραδιοσυχνοτήτων (RFDEW), θα πρέπει να είναι έτοιμο για χρήση «αρκετά γρήγορα». «Το να εξελίξεις κάτι που λειτουργεί στην πραγματική ζωή στην πεδιάδα του Salisbury σε κάτι που θα έστελνες στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο άλμα. Είναι όμως άλμα ενός έτους, και όχι πολλών ετών», δήλωσε ο Κρέσγουελ στους Φαινάνσιαλ Τάιμς.
Η Thales UK, η βρετανική θυγατρική του γαλλικού ομίλου άμυνας και τεχνολογίας, ηγείται της ανάπτυξης του όπλου ως μέρος μιας βιομηχανικής κοινοπραξίας με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Η απόφαση για το πότε και πού θα αναπτυχθεί το σύστημα θα εναπόκειται στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Με κόστος μόνο 10λιρες ανά χρήση και με εμβέλεια έως και 1 χιλιόμετρο, το σύστημα θα προσφέρει μια φθηνότερη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά συστήματα αεράμυνας πυραύλων, τα οποία συνήθως κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
Η τεχνολογία μπορεί να τοποθετηθεί σε στρατιωτικά οχήματα και χρησιμοποιεί μια κινητή πηγή ενέργειας για την παραγωγή κυμάτων ραδιοσυχνοτήτων ή παλμών για να παρεμβαίνει στα ηλεκτρονικά ενός κινούμενου στόχου. Η βιομηχανία, δήλωσε ο Κρεσγουελ, εργάζεται για αντίμετρα κατά των εισερχόμενων επιθέσεων εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι δύο πλευρές έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν από τον ουρανό, ωθώντας τις επενδύσεις από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία σε τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων επιθέσεων.
Τα soft kill αντι-drones συστήματα περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνικών ηλεκτρονικού πολέμου για τη διακοπή της επικοινωνίας ή των συστημάτων πλοήγησης ενός drone, εξουδετερώνοντας το αποτελεσματικά χωρίς φυσική καταστροφή. Τα συστήματα «hard kill» περιλαμβάνουν τη φυσική καταστροφή ενός drone, συνήθως μέσω πυρών, πυραύλων ή ακτίνων λέιζερ.
Όμως και στην άλλη πλευρά της Μάγχης υπάρχει όχι απλώς ο ίδιος προβληματισμός αλλά η βεβαιότητα ότι σύντομα θα σταματήσει η κυριαρχία των drones στη διεξαγωγή των μαχών με τον Γάλλο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Πιερ Σιλλ να δηλώνει κατά την επίσκεψη του στην Αμυντική Έκθεση Eurosatory που γίνεται στο Παρίσι ότι τα μικρά drones σύντομα θα «χάσουν το πλεονέκτημα μάχης που τώρα έχουν».
Ο Γάλλος ΑΓΕΕΘΑ που επιθεώρησε τα περίπτερα της Έκθεσης που παρουσίαζαν καινοτόμα όπλα και σχέδια εξοπλισμών όπως το αντι-drone σύστημα Rapid Eagle δήλωσε ότι το πλεονέκτημα που έχουν τώρα τα μικρά εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πεδίο των μαχών δεν είναι παρά μια «στιγμή στην ιστορία».
Ήδη όπως είπε ο Γάλλος στρατηγός αναπτύσσονται όπλα εναντίον των drones και αποκάλυψε ότι σήμερα το 75% των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία χάνονται από τον ηλεκτρονικό πόλεμο προσθέτοντας ότι σήμερα, το «σπαθί, με την έννοια του εναέριου drone, είναι ισχυρό, πιο ισχυρό από την ασπίδα. Η ασπίδα θα μεγαλώσει».
Στη φετινή έκθεση Eurosatory παρουσιάστηκαν δεκάδες συστήματα κατά των drones, συμπεριλαμβανομένων πυροβόλων όπλων, κανονιών και πυραύλων, ενώ εταιρείες όπως η Safran, η Thales και η Hensoldt παρουσίασαν λύσεις soft-kill για την εξάλειψη των drones με ηλεκτρονικά μέσα. Ο Γάλλος ΑΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι τα οχήματα στο πρόγραμμα μάχης Scorpion της Γαλλίας θα αποτελούν συστήματα κατά των drones σε δύο χρόνια, συνδέοντας την ικανότητα ανίχνευσής τους με πυργίσκους που μπορούν να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο ή βλήμα εναντίον τους.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν σήμερα περίπου το 80% της καταστροφής στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, όταν πριν από οκτώ μήνες αυτά τα συστήματα δεν είχαν σημαντική παρουσία σύμφωνα με τον στρατηγό Σιλλ ο οποίος υποστήριξε ότι η κατάσταση αυτή θα έχει ανατραπεί μέσα στην επόμενη δεκαετία και πιθανόν αυτό να γίνει και σε δυο η τρία χρόνια και έφερε σαν παράδειγμα το τουρκικό Bayraktar, «του βασιλιά του πολέμου» όπως είχε χαρακτηρισθεί στην αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που όμως δε χρησιμοποιείται πλέον επειδή είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπισθεί.
Ο Σιλλ δήλωσε ότι τα σημερινά drones πετούν καλύτερα από αυτά πριν από δύο ή τρία χρόνια, με περισσότερη υπολογιστική ισχύ επί του σκάφους που είναι ικανή για πλοήγηση με βάση το έδαφος ή εναλλαγή συχνοτήτων για να αποφύγει το μπλοκάρισμα και αυτό βεβαίως μεγαλώνει τις προκλήσεις.
(Πηγές: Financial Times, Defencenews.com)