Με την ελπίδα ότι η έλλειψη υποστήριξης των θέσεων της Αθήνας εκ μέρους των Ευρωπαίων στην υπόθεση Μπελέρη, θα κάμψει τελικά την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υποχωρήσει και να άρει το βέτο της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ε.Ε., ο Αλβανός πρωθυπουργός συνεχίζει τη σκληρή γραμμή επιδιώκοντας την πολιτική εξόντωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, ώστε ο Δήμος να παραμείνει υπό τον έλεγχο του.
Το Δικαστήριο που συνεδρίασε χθες μετά από κωλυσιεργία εβδομάδων και θα εξέταζε το αίτημα των συνηγόρων του Μπελέρη να του δοθεί άδεια για να ορκισθεί Δήμαρχος Χειμάρρας ανέλαβε τη συνεδρίαση του για τις 11 Δεκεμβρίου. Ημερομηνία καθόλου τυχαία καθώς είναι τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που εκτός των άλλων θα εξετάσει και το κεφάλαιο της διεύρυνσης και επομένως και την πορεία των σχέσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε. Και είναι ημερομηνία που ενδείκνυται για ελιγμούς και τακτικισμούς.
Η Αθήνα από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεση της προκειμένου ο Φ. Μπελέρης να πάρει τουλάχιστον άδεια από τις φυλακές για να ορκισθεί, αλλά αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα αφήσει να συμβεί ο Ε. Ράμα. Εφόσον ο Φ. Μπελέρης ορκισθεί τότε αυτομάτως αναγνωρίζεται το αποτέλεσμα των εκλογών, ο απερχόμενος και ηττημένος στις εκλογές Δήμαρχος Γ. Γκορο θα πρέπει να παραδώσει τα κλειδιά του Δήμου στον αντιδήμαρχο που θα ορίσει ο Φ. Μπελέρης και ο Δήμος Χειμάρρας έτσι θα χαθεί οριστικά για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αλβανού πρωθυπουργού.
Ο Ε. Ράμα έχει κι άλλο χαρτί στα χέρια του εφόσον διαπιστώσει ότι οι ελληνικές πιέσεις κλιμακώνονται. Το Δικαστήριο το οποίο συνεδριάζει σήμερα μετά από τη διακοπή μερικών ημερών προκειμένου να… εντοπισθεί ο τρίτος μάρτυρας κατηγορίας που τυχαίνει να είναι αδελφός του βασικού μάρτυρα του οποίου η κατάθεση κατέρρευσε μετά την παραδοχή του ότι έχει αμειφθεί με μυστικά κονδύλια της αστυνομίας, θα αντιμετωπίσει κι άλλες εκπλήξεις σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνήγοροι Μπελέρη θα καταρρίψουν ένα ακόμη «αποδεικτικό» στοιχείο που επικαλείται η Ειδική Εισαγγελία για να στηρίξει τη σκευωρία εναντίον του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας. Όμως το Δικαστήριο δεν πτοείται από αυτά.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που παρακολουθούν την υπόθεση, υπό τον φόβο ότι θα καταρρεύσει εντελώς το κατηγορητήριο θα μπορούσε να επισπεύσει την κύρια δίκη και να επιβάλει στον Μπελέρη ποινή άνω των δυο ετών ώστε ακόμη και αν προσφύγει στο Εφετείο να μειωθεί η ποινή εως έναν χρόνο, κατι που θα οδηγήσει στην έκπτωση από το αξίωμα του Δημάρχου.
Τότε είτε ο κ. Ράμα θα επιχειρήσει να προσεταιρισθεί μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που έχουν εκλεγεί με τον συνδυασμό Μπελέρη, είτε πιθανότατα οδηγηθεί η Χειμάρρα σε νέες εκλογές όπου προφανώς θα λάβει τα «μέτρα» του προκειμένου να περάσει ο Δήμος στον έλεγχο του.
Ο Ε. Ράμα θα είχε οδό διαφυγής από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι ελληνοαλβανικές σχέσεις με τις επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, εάν αποφάσιζε να αποδώσει σε λανθασμένες κινήσεις του Δικαστηρίου (με το οποίο συγκρούεται και για έρευνες σε υποθέσεις διαφθοράς), τη σκευωρία εναντίον του Μπελέρη.
Εξάλλου ακόμη κι αν ο Φ. Μπελέρης αναλάμβανε τα καθήκοντα του είναι προφανές ότι δύσκολα θα μπορούσε να εμποδίσει όλο το σχέδιο του αλβανικού κράτους (και παρακράτους) για «τουριστική αξιοποίηση» της Χειμάρρας, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να διασώσει ορισμένες περιουσίες και κυρίως να διασφαλισθεί ότι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής θα ωφελούσε και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και δεν θα οδηγούσε σε διωγμό της από την περιοχή.
Όμως για τον Αλβανό πρωθυπουργό αυτό είναι και ένα «power game» αρχικά εναντίον των Χειμαρριωτών που του εναντιώνονται και επίσης και έναντι της Αθήνας την οποία νόμιζε ότι μπορούσε να χειραγωγεί. Είτε με υποσχέσεις του αέρα για παραπομπή της διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, είτε με δεσμεύσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας. Και θεωρούσε πιθανότατα ότι έχει πετύχει τον στόχο του όταν η Αθήνα τον προσκαλούσε ακόμη και για να παρουσιάσει τα χειροτεχνήματα του σε έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο.
Όμως η υπόθεση Μπελέρη δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει και την ίδια την Αθήνα σε ό,τι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ορθά έχει τεθεί το βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, αλλά η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας δεν πρέπει να συνδεθεί μόνο με το αίτημα για να δοθεί άδεια στον Φ. Μπελέρη να ορκισθεί Δήμαρχος Χειμάρρας.
Το άνοιγμα των ενταξιακών Κεφαλαίων της Αλβανίας θα πρέπει να συνδεθεί ευθέως με την απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με συγκεκριμένους δείκτες, με την υποχρέωση εκπλήρωσης της υπόσχεσης για σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, την υποχρέωση σχέσεων καλής γειτονίας και αποκήρυξης κάθε αλυτρωτισμού και των ιδεών περί «Μεγάλης Αλβανίας». Μόνο έτσι μπορούν να μπουν στέρεες βάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και να μην παραδίδονται κάθε φορά στο έλεος του εκάστοτε Αλβανού ηγέτη.