Νέα επίδειξη αδιαλλαξίας και προκλητικότητας από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNN Turk έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «στην Κύπρο επικρατεί ειρήνη εδώ και 50 χρόνια» χάρη στην «παρουσία του τουρκικού στρατού» και ότι ουσιαστικά η Τουρκία «έφερε την ειρήνη στην ελληνική πλευρά».
«Η σημερινή μας θέση στην Κύπρο είναι πολύ θετική. Εκεί επικρατεί ειρήνη εδώ και 50 χρόνια. Ο τουρκικός στρατός πήγε εκεί. Στην πραγματικότητα, φέραμε ειρήνη στην ελληνική πλευρά. Δεν υπήρξε καμία σύγκρουση ή πόλεμος εδώ και 50 χρόνια» δήλωσε προκλητικά και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο:
«Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Σχετικά με την Κύπρο, ομοσπονδία κ.λπ. έχει περάσει. Δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση εκτός από μια ισότιμη, κυρίαρχη εφαρμογή δύο κρατών».
Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο θέμα της προμήθειας του σύγχρονου μαχητικού F-35 από την Ελλάδα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη μαχητική αναβάθμιση της ελληνικής αεροπορίας.
«Το F-35 δεν είναι ικανότητα κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα ήμασταν ευχαριστημένοι εάν η Ελλάδα αποκτούσε F-35. Επίσης, έρχεται το δικό μας αεροπλάνο KAAN. Επιπλέον, δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει το ζήτημα των F-35 με τις ΗΠΑ. Κάθε πόλεμος σημαίνει καταστροφή. Δεν επιθυμούμε μια κακή σχέση με κανέναν από τους φίλους μας» δήλωσε αρχικά.
Ωστόσο, εν συνεχεία, διαμήνυσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως θα ξεχάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπάρχουν επίσης πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Τώρα προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη φιλία μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνουμε μια δραστηριότητα στο Αιγαίο κάθε μέρα», ενώ μίλησε για τα βήματα που κάνει η τουρκική πολεμική βιομηχανία.
Bakan Güler CNN Türk'te konuştu: Irak'la ne konuşuldu, ne istendi? https://t.co/aqTlGMEm5r pic.twitter.com/XtAei7NHX9
— CNN TÜRK (@cnnturk) May 2, 2024
Ερωτηθείς για τα Eurofighter σημείωσε, εμφανώς ενοχλημένος ότι «δεν είναι ένα αεροσκάφος που ανήκει μόνο στους Γερμανούς φίλους μας».
«Θέλουμε να αγοράσουμε ένα τέτοιο αεροπλάνο και οι Γερμανοί φίλοι μας έχουν κάποια προβλήματα. Αποκλείεται να το δεχτούμε ως μέλος του ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε πάντα με τους φίλους μας ότι δεν το δεχόμαστε αυτό. … Ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο από ένα άλλο μέλος της Συμμαχίας.
Δεν το αποδεχόμαστε, και κάθε φορά το δηλώνουμε στους φίλους μας», για να εκφράσει εν συνεχεία την πεποίθηση ότι «το θέμα θα λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα». «Η παράδοση των Eurofighters στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε επίσης να είναι μια αρχή», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε την προμήθεια F-16 λέγοντας πως «οι συνομιλίες μας με τους φίλους μας στις ΗΠΑ συνεχίζονται θετικά, δεν υπάρχουν προβλήματα», ενώ μίλησε εκτεταμένα στη σχεδιαζόμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.
«Η στρατηγική μας είναι να καταστρέψουμε την τρομοκρατία στην πηγή της» είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στο Βόρειο Ιράκ εδώ και πέντε - έξι χρόνια. Επισήμανε ότι το ΡΚΚ αποσύρεται προς τα νότια και άφησε αιχμές κατά της Τεχεράνης, επειδή όπως είπε τα μέλη της οργάνωσης περνούν τα σύνορα του Ιράν, αλλά οι ιρανικές αρχές το αρνούνται και δεν συνεργάζονται.
'Αφησε επίσης αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών επειδή στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία υποστηρίζουν την κουρδική πολιτοφυλακή ΥPG, την οποία η Τουρκία συνδέει με το ΡΚΚ. «Έχουμε φίλους που ισχυρίζονται ότι το YPG είναι μια ξεχωριστή δύναμη από το PKK. Δηλώνουν ότι παρέχουν την εκπαίδευση πιλότου στο YPG, όχι στο PKK» είπε, τονίζοντας ότι YPG και ΡΚΚ είναι το ίδιο. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται και θα το κάνουμε» τόνισε ο Τούρκος υπουργός 'Αμυνας.
Υποστήριξε δε ότι στόχος της Τουρκίας στη Συρία είναι να διατηρήσει την ασφάλεια στα σύνορά της, καθώς γίνονταν καθημερινά επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες στο τουρκικό έδαφος που προκάλεσαν με πάνω από 100 θύματα.
«Δεν εποφθαλμιούμε τη γη κανενός» είπε, αλλά προσέθεσε ότι «έχουμε απαιτήσεις από το συριακό καθεστώς» και καταλήγοντας τόνισε ότι η 'Άγκυρα θα διαπραγματευτεί μόνο με εκλεγμένο ηγέτη της Συρίας: «Αποδεχόμαστε το Σύνταγμα. Ψηφίστε, πηγαίνετε στις εκλογές, κερδίστε. Αν κερδίσετε, λέμε ότι θα διαπραγματευτούμε μαζί σας ή με όποιον κερδίσει».