Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Μπάιντεν είχε συνομιλίες σε ξενοδοχείο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχουν, την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδινε συνέντευξη.
Σαουδική Αραβία και Ισραήλ εξαίρουν την προσέγγισή τους - Το Ιράν αντιδρά

Σαουδική Αραβία και Ισραήλ εξαίρουν την προσέγγισή τους - Το Ιράν αντιδρά

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Μπάιντεν είχε συνομιλίες σε ξενοδοχείο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχουν, την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδινε συνέντευξη.

Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ εξήραν χθες, Τετάρτη (20/09), τη διπλωματική τους προσέγγιση υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, όμως το Ιράν, ο ιστορικός κοινός εχθρός τους, προειδοποίησε ότι μια εξομάλυνση των σχέσεών τους θα αποτελούσε προδοσία του παλαιστινιακού σκοπού.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Μπάιντεν είχε συνομιλίες σε ξενοδοχείο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχουν, την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδινε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο μπιν Σαλμάν στη συνέντευξή του διαβεβαίωσε, ότι η χώρα του και το Ισραήλ πλησιάζουν καθημερινά προς την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ένα ιστορικό γεγονός. «Για εμάς το παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να το επιλύσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι τώρα» και διέψευσε τις πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες έχουν ανασταλεί οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Αντιθέτως, «ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα το οποίο θα διευκολύνει τη ζωή των Παλαιστινίων και θα επιτρέψει στο Ισραήλ να διαδραματίσει έναν ρόλο στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο πρίγκιπας.

Την ίδια ώρα ο Μπάιντεν συνομιλούσε με τον Νετανιάχου για το θέμα.

«Πιστεύω ότι υπό την αιγίδα σας, κύριε πρόεδρε, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μια ιστορική ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας», είπε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα σηματοδοτούσε «τη συμφιλίωση του ισλαμικού κόσμου με το εβραϊκό κράτος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος του απάντησε ότι «χωρίς το Ισραήλ κανένας Εβραίος στον κόσμο δεν θα είναι ασφαλής».

Οι συνομιλίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος, σε μια σπάνια κίνηση, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ από ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, στη διάρκεια της οποίας προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

«Πιστεύουμε ότι μια σχέση μεταξύ των χωρών της περιοχής και του σιωνιστικού καθεστώτος θα ήταν μια πισώπλατη μαχαιριά για τον παλαιστινιακό λαό και την παλαιστινιακή αντίσταση», τόνισε.

Ωστόσο, το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία έχουν προχωρήσει επίσης σε εξομάλυνση των σχέσεών τους, υπό την αιγίδα της Κίνας. Ο Ιρανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του που «η σχέση με τη Σαουδική Αραβία αναπτύσσεται».

Ο Ραϊσί, η χώρα του οποίου δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ από το 1980, ζήτησε εκ νέου από τη Δύση να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Τεχεράνη μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015, κατέρρευσε μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018. Έκτοτε το Ιράν διαψεύδει ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όμως τα αποθέματά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο ξεπερνούν τα όρια που ορίζονται από τη συμφωνία αυτή.

Ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε χθες ότι η Τεχεράνη τάσσεται υπέρ “του διαλόγου” για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν “ενέργειες” για την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας προειδοποίησε από την πλευρά του ότι, αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, η χώρα του θα πράξει το ίδιο.

Με την υποκίνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το Ισραήλ εξομάλυνε τις σχέσεις του με το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια ενδεχόμενη εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία ενδέχεται να περιλαμβάνει την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς το Ριάντ από την Ουάσινγκτον.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπενθύμισε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ χρονολογούνται από οκτώ δεκαετίες και ότι μια συμφωνία ασφαλείας θα “ενίσχυε” τη στρατιωτική και οικονομική τους συνεργασία.