Στη σκληρή γραμμή για την υπόθεση Μπελέρη επιμένει ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα, ο οποίος με χθεσινή ανάρτηση του στο facebook - και ενώ σήμερα δίνεται άλλη μια ακόμη πράξη στην φαρσοκωμωδία της «δικαστικής» διαδικασίας - δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στο έργο της ανεξάρτητης και αδιάφθορης αλβανικής δικαιοσύνης.
«Κάποιοι λένε ότι όταν πρόκειται για μια πολύ καυτή πατάτα όπως αυτή του κ.Μπελέρη, να παρέμβω και να πετάξω την καυτή πατάτα στην θάλασσα, αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ..» έγραψε ο κ. Ράμα.
Σήμερα το «Ειδικό Δικαστήριο για την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα» πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει τον φάκελο της υπόθεσης Μπελέρη και οι επιλογές που έχει είναι είτε να τον παραπέμψει σε τακτική δικάσιμο, είτε να ζητήσει συνέχιση της ανακριτικής διαδικασίας, είτε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, ενδεχόμενο το οποίο πρέπει να αποκλεισθεί.
Την ίδια στιγμή οι δικηγόροι του Φ. Μπελέρη, που παραμένει κρατούμενος, έχουν καταθέσει ενστάσεις χαρακτηρίζοντας παράνομες τόσο την υποτιθέμενη επ' αυτοφώρω σύλληψη του, όσο και την παρακολούθηση του προσώπου στην μαρτυρία του οποίου στηρίχθηκε η δίωξη Μπελέρη.
Ο Ε. Ράμα θέλησε να στείλει το μήνυμα του και ενόψει της σημερινής απόφασης του Δικαστηρίου που αναμένεται να οδηγήσει σε παράταση της παράνομης κράτησης του Μπελέρη και της απαγόρευσης ουσιαστικά της ορκωμοσίας του ως Δημάρχου Μπελέρη, αλλά και για να προετοιμάσει το κλίμα για τις επαφές που θα έχει τις επόμενες ημέρες στην Νεα Υόρκη που θα μεταβεί για την Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Ράμα θα έχει συναντήσεις επαφές με ξένους ηγέτες και θέλει να αποφύγει στις επαφές του κυρίως με τους Αμερικανούς να υπάρχουν παρεμβάσεις από ισχυρούς παράγοντες των βορειοηπειρωτικών οργανώσεων στις ΗΠΑ για το θέμα Μπελέρη και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απέφυγε να εμπλακεί στην ουσία της υπόθεσης Μπελέρη τονίζοντας : «…αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές να διασφαλίσουν τη δέουσα διαδικασία σύμφωνα με τους νόμους τους».
Με την απάντηση που δόθηκε αφήνονται αιχμές καθώς γίνεται αναφορά όχι στην «αλβανική Δικαιοσύνη» αλλά σε «Αλβανικές Αρχές» κάτι που περιλαμβάνει φυσικά και την κυβέρνηση. Αντίστοιχη αναφορά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πριν μερικές ημέρες είχε προκαλέσει την οργή του Ε. Ράμα.
Σήμερα στα Τίρανα έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του ΥΠΠΟ Ι.Οικονόμου για να συμμετάσχει σε συνάντησης με τους ομολόγους του της πρωτοβουλίας του Βερολίνου και σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει το θέμα Μπελέρη αλλά και θα επισκεφθεί στην φυλακή τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας.
Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης για μια ακόμη φορά έστειλε στην Αλβανία το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της συνδέεται με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και επεσήμανε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί υποψήφιες χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης «και κυρίως τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως, ειδικά, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Ειδικά για την υπόθεση Μπελέρη ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για συμπεριφορές και πρακτικές που φανερώνουν ότι αυτές οι αρχές δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί από όλες τις υποψήφιες χώρες.
Η Αθήνα βεβαίως δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στην υπόθεση Μπελέρη που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου αλλά θα πρέπει συντεταγμένα να θέσει όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική Μειονότητα ως σαφή προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Πάντως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Αλβανία είναι ότι σε ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα - που ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη - αποκάλυψε ότι ενώ στον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας δεν δίνεται καν άδεια για να παραστεί στην ορκωμοσία του στην διάρκεια των εκλογών, ενώ δόθηκαν άδειες στους φυλακισμένους να βγουν με συνοδεία απο τις φυλακές και να ψηφίσουν σε κανονικά εκλογικά κέντρα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα μάλιστα επισημαίνει σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη ότι δεν έχει εις βάρος του απόφαση για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ούτε η ορκωμοσία του θα εμποδίσει την διεξαγωγή της δίκης, ούτε φυσικά μπορεί η εν εξελίξει διαδικασία - χωρίς καταδίκη - να εμποδίζει την ορκωμοσία του. Μια ακόμη επιβεβαίωση ότι πρόκειται για καθαρά πολιτική απόφαση.