Του Νίκου Μελέτη
Εν αναμονή της τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχουν πιθανόν σήμερα οι δυο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, φήμες και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών - είτε προέρχονται από τα Σκόπια είτε από την Ελλάδα - βλάπτουν σοβαρά τη διαδικασία και δημιουργούν νέα εμπόδια στο δρόμο που έχουν χαράξει οι δύο πλευρές για την σύναψη μιας συμφωνίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Δευτέρα που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσαν ότι υπάρχει συμφωνία, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί το σκέλος που προέβλεπε τηλεφωνική επαφή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ενώ έχουν αρχίσει και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των Σκοπίων αλλά και της Αθήνας.
Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του Προέδρου των Σκοπίων, Ιβάνοφ, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν αποδέχεται τη χρήση erga omnes αλλά και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που ζητεί περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ανάλογα περιστατικά συνέβησαν και στην Ελλάδα με την Αντιπολίτευση να ζητεί ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και κυρίως για τη συμφωνία που όπως ανακοίνωσε ο Ν. Κοτζιάς, έχει κλείσει, ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλονται και συλλαλητήρια από Μακεδονικές οργανώσεις.
Σε γενικές γραμμές αυτό που προκαλεί τις αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι οι δύο πλευρές και κυρίως οι κ.κ Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έχουν επιλέξει την τακτική της επιλεκτικής ενημέρωσης.
Χαρακτηριστικό πάραδειγμα η περίπτωση με την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» που έπεσε στο τραπέζι της συνάντησης στη Σόφια και εν συνεχεία επιχειρήθηκε να συζητηθεί με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια για να τύχει μια άκρως αρνητικής αντιμετώπισης.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει να σπρώχνει προς τα πίσω τις συζητήσεις, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει τη θέση περί σύνθετης ή με χρονικό περιορισμό συμφωνίας, erga omnes και υπό την προϋπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ δεν αναφέρεται σε αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων ενώ ταυτόχρονα δηλώνει πως η λύση που συζητείται περιλαμβάνει τη «μακεδονική γλώσσα» ενώ διασφαλίζει την ταυτότητα.
Άγνωστο τέλος παραμένει το τι ακριβώς έχει προβλεφθεί για την υπηκοότητα.
Πάντως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία που θα υπογραφεί από τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα θα περάσει από τη Βουλή της χώρας του και αυτό θα είναι η βάση ώστε η ελληνική πλευρά να μην αντιδράσει στο να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο (υπό τον όρο της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων για δημοψήφισμα και εν συνεχεία αλλαγή του συντάγματος).
Επίσης η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τοποθετηθεί θετικά ως προς την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..
Εφόσον αυτά υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ο κ. Ζάεφ θα προκηρύξει δημοψήφισμα συνδέοντας τη συμφωνία και την συνταγματική αλλαγή με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Φωτογραφία: Intimenews