Στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας με τις μη φιλικές χώρες και η Ελλάδα

Στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας με τις μη φιλικές χώρες και η Ελλάδα

Tην Ελλάδα ενέταξε στη λίστα «των μη φιλικών» προς τη Ρωσία χωρών η Μόσχα. Η λίστα «εμπλουτίστηκε» επίσης με  τη Δανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Κροατία. 

Από εδώ και στο εξής η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20, η Σλοβακία 16, ενώ η Σλοβενία και η Κροατία δεν θα μπορούν να προσλάβουν καθόλου υπαλλήλους στις πρεσβείες και τα προξενεία τους.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του επίμαχου διατάγματος από το ουκρανικό πρακτορείο Nexta, αυτό έχει ημερομηνία 20 Ιουλίου και υπογράφεται από τον Ρώσο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. 



«Η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό», αναφέρει το έγγραφο. 
Η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνει ότι η λίστα «δεν είναι οριστική και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών (...) ενδέχεται να διευρυνθεί». 

 Διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το νέο μέτρο πρακτικά δεν θα έχει ουδεμία πρόσθετη συνέπεια στην υπάρχουσα λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας και των προξενείων της Ελλάδας σε ρωσικό έδαφος.

 Σχολιάζοντας τη ρωσική κυβερνητική απόφαση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «είναι φυσικό ότι η ένταξη στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών επιφέρει μείωση του επιπέδου των επαφών» με τα κράτη, που ανακοινώθηκαν.


Η Ρωσία, τόσο μέσω της εκπροσώπου του υπουργού εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα όσο και μέσω της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, έχουν καταγγείλει επανειλημμένα την στάση της Αθήνας επειδή είναι υποστηρικτική απέναντι στην Ουκρανία και συμμετέχει στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Σημειώνεται ότι το Μάρτιο, είχε εντάξει και πάλι τη χώρα μας, ως μέλους της ΕΕ, σε λίστα που καθόριζε ότι όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες με εταιρίες, αλλά και πρόσωπα από τις χώρες σε αυτήν θα έπρεπε να έχουν την έγκριση μιας κυβερνητικής επιτροπής για οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ρωσικό έδαφος. 

Εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, εξαιρείτο από αυτήν η Τουρκία.