Του Νίκου Μελέτη
Προεκλογική περιοδεία χωρίς κοινό και ψηφοφόρους, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση του εθνικιστικού προφίλ του, πραγματοποιεί στην Θράκη, με τις ευλογίες της ελληνικής Πολιτείας ο υποψήφιος για την Προεδρία της Τουρκία Μ. Ιντζέ, εκλεκτός του κόμματος CHP, το οποίο αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία σε 18 ελληνικά νησιά.
Μάλιστα, στις δηλώσεις που έκανε ο Μ. Ιντζέ έθεσε προκλητικά θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. «Δεν πιστεύω ότι είναι (φυλακισμένοι) λόγω παρέμβασης Ερντογάν…Κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Τουρκία από την Ελλάδα να τους δώσει δεν τους δίνει, κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Ελλάδα δεν τους δίνει η Τουρκία. Είναι θέμα των διμερών σχέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Ιντζέ εκπροσωπεί το κόμμα που επισήμως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και με δηλώσεις του αρχηγού του και στελεχών του αναφέρει ότι θα διεκδικήσει την επιστροφή των 18 νησιών στην Τουρκία, συνιστά προσβολή για τη χώρα η περιοδεία του τούρκου πολιτικού στην Θράκη, ενώ πιθανότατα θα έπρεπε να έχει ήδη κινηθεί και νομική διαδικασία εναντίον του. Η τουλάχιστον θα έπρεπε να μην έχει επιτραπεί η διοργάνωση επίσημων εκδηλώσεων.
Ο κ. Ιντζέ θέλοντας να απαντήσει στην προεκλογική συγκέντρωση Ερντογάν στη Βοσνία, επέλεξε να κάνει περιοδεία σε δυο ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, καλλιεργώντας το εθνικιστικό προφίλ του κόμματός του, μιλώντας για «τουρκικές μειονότητες» αλλά και να προβάλει την δυνατότητα του - σε αντίθεση με τον Ερντογάν - να... περιοδεύει σε ευρωπαϊκές χώρες. Σε ένα ακόμη μήνυμα που θέλει να στείλει ο τούρκος πολιτικός, οι ρίζες του οποίου είναι από τη Δράμα, καθώς η οικογένειά του ήταν μεταξύ των ανταλλάξιμων πληθυσμών, θα περάσει οδικώς στην Βουλγαρία όπου στο Κιρτζαλί έχει οργανωθεί και ιφτάρ με την ευκαιρία της συγκέντρωσης που θα οργανωθεί εκεί, δείχνοντας ότι οι «τουρκικές μειονότητες» ρίχνουν τα σύνορα...
Στη Θράκη όμως βρήκε άδειες καρέκλες καθώς κανείς δεν θέλει να εκτεθεί έναντι των ανθρώπων του Ερντογάν στην περιοχή και να αντιμετωπίσουν έτσι την οργή του τουρκικού παρακράτους, που λειτουργεί με πυρήνα το τουρκικό Προξενείο.
Άλλα και οι ίδιοι οι τούρκοι διπλωμάτες που υπηρετούν στο Προξενείο κράτησαν αποστάσεις από την επίσκεψη και περιορίσθηκαν στις τυπικές διευκολύνσεις που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έναντι οποιουδήποτε τούρκου πολιτικού. Έτσι το πρόγραμμα του κ. Ιντζέ προέβλεπε έναν σύντομο χαιρετισμό στην «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», στους «Τούρκους Δασκάλους», περίπατο στο Τσουκούρ καφέ και φυσικά προσκύνημα στον τάφο του Σαδίκ.
Πάντως η σκληροπυρηνική ηγεσία της μειονότητας, η Συμβουλευτική Επιτροπή και οι παρακοιμώμενοι παράγοντες, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Άγκυρα προσκεκλημένοι της ΤΙΚΑ, της κρατικής οργάνωσης που ασχολείται με την αναπτυξιακή συνεργασία, αλλά αποτελεί ουσιαστικά το μακρύ χέρι της τουρκικής διπλωματίας, με απεριόριστους οικονομικούς πόρους, από τα Βαλκάνια και την Αφρική μέχρι την Κεντρική και την Νοτιοανατολική Ασία.
2. #BalkanBulusmas? ikinci gun de devam ediyor. 11 Balkan ulkesinden ve Turkiye'den kat?l?mc?lar Balkanlar?n Gelecegi icin Stratejik Dusunce Cal?stay?'nda bir araya geliyor. pic.twitter.com/kwtegZhhVt
— TIKA (@Tika_Turkey) 31 Μαΐου 2018
Το θέμα του Συνεδρίου, που είναι αφιερωμένο στα Βαλκάνια, στην ατζέντα του περιλαμβάνει τη διαμόρφωση προγραμμάτων για την απασχόληση, τη συνεργασία σε αγροτικό και οικονομικό τομέα, την ανάπτυξη, την προστασία της κοινής κληρονομιάς, την εκπαίδευση και την υγεία.
Οι συμμετέχοντες πρόκειται να συναντηθούν με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έτσι θα έχει την ευκαιρία για να κάνει μια ακόμη παρέμβαση προεκλογικού περιεχομένου, απαντώντας εμπράκτως και στην περιοδεία του Μ. Ιντζέ σε Ελλάδα και Βουλγαρία.
Πάντως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η έλευση αντιπροσωπείας και του ΑΚΡ στην Θράκη για προεκλογική συγκέντρωση στήριξης του Ερντογάν, καθώς υπενθυμίζεται ότι πριν από το δημοψήφισμα είχε περιοδεύσει στην Θράκη αντιπροσωπεία του ΑΚΡ με επικεφαλής τον γιο του τούρκου ηγέτη.
Στη Θράκη ελάχιστοι είναι όσοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις τουρκικές εκλογές, κυρίως οι υπάλληλοι των προξενικών αρχών, αλλά η ανάδειξη του μειονοτικού ζητήματος στην Θράκη είναι ένα μόνιμο «πιστοποιητικό» εθνικισμού, ενώ στην Τουρκία υπάρχουν μερικές χιλιάδες πολίτες που προέρχονται από την Θράκη και έχουν δικαίωμα ψήφου.