Τα ελληνικά βέτο στην Αλβανία και ο εγκλωβισμός Ράμα στη «βεντέτα» με Μπελέρη
AP photo
AP photo

Τα ελληνικά βέτο στην Αλβανία και ο εγκλωβισμός Ράμα στη «βεντέτα» με Μπελέρη

Η Αλβανία είναι πλέον αντιμέτωπη με τις συνέπειες της τυχοδιωκτικής πολιτικής του πρωθυπουργού της, ο οποίος θεώρησε ότι για ένα προσωπικό πολιτικό παιχνίδι αξίζει να θυσιάσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του αλλά και τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Τώρα πλέον συνειδητοποιεί και ο Ε. Ράμα ότι όσα ενθαρρυντικά λόγια και αν ακούσει από το Βερολίνο, τη Μαδρίτη ή τη Ρώμη, η πόρτα της Ευρώπης για την Αλβανία θα μένει κλειστή για όσο διάστημα επιμένει στην προσπάθεια του να ακυρώσει μόνος του τις εκλογές στη Χειμάρρα, μην επιτρέποντας στον Φ. Μπελέρη να ορκισθεί Δήμαρχος Χειμάρρας, κίνηση που αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Κράτους Δικαίου αλλά και των μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα.

Η Ελλάδα με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο έχει διαμηνύσει και αυτό το ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των επαφών του χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες στην κοινή Σύνοδο Ε.Ε.- Δ. Βαλκανίων ότι δεν θα συναινέσει για κανένα από τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για να φθάσει η Αλβανία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μένοντας έτσι πίσω ακόμη και από τη Β. Μακεδονία.

Μετά την επιστολή που με συναίνεση της Ελλάδας στάλθηκε στα Τίρανα απαιτείται ακόμη απόφαση για την Έκθεση αξιολόγησης και εκκρεμοτήτων και για τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που και οι δυο λαμβάνονται με ομοφωνία. Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσει σε καμιά περαιτέρω απόφαση όσο δεν δίνεται το δικαίωμα στον Φ. Μπελέρη να ορκισθεί και να αναλάβει καθήκοντα στο Δήμο Χειμάρρας, ενώ είναι γνωστό ότι ακολουθούν ακόμη 37 + 37 βέτο για το άνοιγμα και το κλείσιμο των Κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεών 

Στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή δεν προβλέπεται η οποιαδήποτε αναφορά για την Αλβανία ενώ στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης υπάρχουν για την Αλβανία επισημάνσεις για την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ελευθερίας έκφρασης, καθώς και των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε Μειονότητες. Επίσης, για τη μεταρρύθμιση του τομέα της γης και την εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας με διαφανή τρόπο και ζητά την εφαρμογή του νόμου πλαισίου για τις μειονότητες.

Ο Ε. Ράμα ήλπιζε ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα να αλλάξει τη στάση της καθώς οι Ευρωπαίοι θεωρούν την υπόθεση Μπελέρη, διμερές θέμα που δεν πρέπει να εμπλακεί στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Οι Ευρωπαίοι που έχουν ήδη τον μεγάλο πονοκέφαλο της υποψηφιότητας της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας δεν θέλουν να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στα Δ. Βαλκάνια, όπου ήδη υπάρχει μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση στη Βοσνία. Ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία έχει και ειδικά συμφέροντα καθώς μόλις προ μερικών εβδομάδων η πρωθυπουργός Μελόνι υπέγραψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τον Ε. Ράμα για δημιουργία στρατοπέδων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων από την Ιταλία έναντι… αμοιβής.

Έτσι πολλοί θέλουν να κλείσουν τα μάτια σε όσα συμβαίνουν στην Αλβανία σε σχέση με το κράτος δικαίου, αλλά και το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία γνωρίζοντας ότι όλη αυτή η διαδικασία με τα Δ.Βαλκάνια είναι ένα «ρομαντικό» σχέδιο που δύσκολα θα ολοκληρωθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Καγκελάριος Σολτς σε ομιλία του χθες στην Μπουντεσταγκ υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και μάλιστα υπό μορφή ευχής δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τη διεύρυνση θα πρέπει να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία, κάτι βεβαίως που δεν πρόκειται εύκολα να υπάρξει στο ορατό μέλλον καθώς υπάρχει ισχυρή αντίδραση πολλών μεσαίων και μικρών χωρών μελών στην προσπάθεια της Γερμανίας και της Γαλλίας για κατάργηση του βέτο.

Ο κ. Ράμα, ο οποίος είναι από εκείνους τους πολιτικούς που δεν διστάζουν να κάνουν «κωλοτούμπες» όταν στριμωχτούν δεν κινείται από ιδεολογικά ή πολιτικά κίνητρα, επιχειρώντας να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών στη Χειμάρρα.

Η παραλιακή ζώνη της Χειμάρρας ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα της Αλβανίας έχει παραδοθεί βορά σε «επιχειρηματικά» συμφέροντα, τα οποία συνδέονται ευθέως με τον Ε. Ράμα αλλά και το οργανωμένο έγκλημα. Έτσι ο Ε. Ράμα  δεν θέλει να υπάρχει στη Χειμάρρα Δήμαρχος ο οποίος δεν θα είναι ελεγχόμενος, ώστε να καλύπτει τα όσα έχουν συμβεί με την περίφημη «τουριστική αξιοποίηση».

Οι δηλώσεις του Φ. Μπελέρη για το σύζυγο της πρώην ΥΠΕΞ Όλτα Τσάσκα οδήγησαν σε αποκάλυψη του σκανδάλου, καθώς ως «στρατηγικός επενδυτής» σε ξενοδοχειακή επένδυση στη Χειμάρρα αποκαλύφθηκε ότι για μεγάλο μέρος της έκτασης που επένδυσε οι τίτλοι ήταν πλαστοί.

Ο Ε. Ραμα ελέγχει τη δικαιοσύνη αλλά, όμως υπάρχουν και δικαστές οι οποίοι λειτουργούν «εκτός ελέγχου». Ο πρώην υπουργός υγείας στην κυβέρνηση Ράμα, Ιλίρ Μπεκιάι ενώ έχει εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς για την οποία έχουν συλληφθεί ήδη ο υφυπουργός υγείας και ο επιχειρηματίας που είχε εμπλακεί στο επίμαχο ΣΔΙΤ, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να μείνει εκτός κάδρου καθώς είναι φίλος του Ε. Ράμα και έπαιζαν μαζί μπάσκετ στην ομάδα Δυναμό. Όμως βρέθηκε ένα δικαστής, ο οποίος έχει κινήσει τη διαδικασία δίωξης του. Τα μέλη κυβερνήσεων του Ε. Ράμα έχουν και άλλα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη καθώς έχουν συλληφθεί οι πρώην υπουργοί εσωτερικών και ενέργειας, ενώ φυγοδικεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που φέρεται να έχει διαφύγει στο εξωτερικό μέσω Ελλάδας.

Ο Ε. Ράμα είναι προφανές ότι παίζει ένα παιχνίδι με το οποίο εξυπηρετεί τα προσωπικά συμφέροντα και εκείνα των φίλων του επιχειρηματιών που επενδύουν το μαύρο χρήμα στη «τουριστική αξιοποίηση» της Χειμάρρας και προκαλεί την Ελλάδα ώστε να βρει άλλοθι για τις καθυστερήσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, που είναι προφανές ότι οφείλονται αποκλειστικά στην υστέρηση του Κράτους Δικαίου στη χώρα.