Κλείνει την πόρτα στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Τ. Ερντογάν, καθώς με τη χθεσινή παράνομη επίσκεψη του στην υποτελή βόρεια Κύπρο ως επικεφαλής της κατοχικής δύναμης όχι μόνο υπέδειξε ως λύση αυτή των δυο κρατών αλλά διέγραψε και ένα από τα βασικά Κεφάλαια του Κυπριακού, το περιουσιακό, καλώντας τους ελληνοκύπριους της Αμμοχώστου, να αρκεστούν σε... αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους.
Αλγεινή εντύπωση όμως προκάλεσε και πάλι το γεγονός ότι ο Τ. Ερντογάν συνοδευόμενος από τον αρχηγό της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ε.Τατάρ παρέλασαν στην Κατεχόμενη Λευκωσία επιβαίνοντας σε γερμανικό στρατιωτικό τζιπ Mercedes ,ενώ λίγο αργότερα και πάλι στρατιωτικά φορτηγά Mercedes παρέλασαν, επιβεβαιώνοντας και τις πρόσφατες καταγγελίες της Αθήνας για την ανάγκη περιορισμού πώλησης αμυντικού υλικού στην Τουρκία δεν αφορά μόνο τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά ακόμη και τα Μέσα μεταφοράς προσωπικού τα οποία χρησιμοποιούνται από έναν Στρατό κατοχής εδάφους χώρας μέλους της ΕΕ.
Ο κ.Ερντογαν χρησιμοποίησε πολλές φορές τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων «ραμπιά», απευθυνόμενος κυρίως σε εποίκους και ακραίους Τουρκοκύπριους, καθώς η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων έχει παραδοσιακά κοσμικό προσανατολισμό, απορρίπτει προσπάθειες για εξισλαμισμό της δημόσιας ζωής και δεν προσφέρονται για «προσηλυτισμό» στο ισλαμικό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Ο Τούρκος Πρόεδρος στην 37η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους με την επίσκεψη του στην Κατεχόμενη Κύπρο εξέφρασε την στήριξη του στο υποχείριο του Ε. Τατάρ για την εκλογή του οποίου παρενέβη προσωπικά ο ίδιος, ώστε να απαλλαγεί από τον όχι και τόσο «πειθήνιο» Ακιντζί.
Η επίσκεψη του στα Βαρώσια, που είχαν πρόχειρα διαμορφωθεί σε «παραθεριστικό» κέντρο για την υποδοχή του τούρκου προέδρου, σηματοδοτεί το τέλος των ψευδαισθήσεων στο κυπριακό ,καθώς η Άγκυρα δηλώνει ότι αυτή είναι το «αφεντικό» και ότι το Κυπριακό αποτελεί πλέον εργαλείο για την επίτευξη των στρατηγικών επιδιώξεων της.
Ο κ.Ερντογάν υποστήριξε και πάλι στο πλαίσιο του γνωστού τουρκικού αφηγήματος για την νομιμοποίηση της Κατοχής ότι η κατάσταση στην Κύπρο «ομαλοποιήθηκε με την ειρηνευτική επιχείρηση (σ.σ.εισβολή) του 1974, η οποία σταμάτησε τις σφαγές και τις επιθέσεις από τους Ελληνοκύπριους» και τάχθηκε υπέρ της λύσης των δυο κρατών λέγοντας ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία καταστράφηκε το 1963 και το 1974 από την ελληνική χούντα».
«Μια λύση δύο κρατών πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυρίαρχης ισότητας. Αυτό έδειξαν ότι θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι με την επιλογή του Τατάρ στις πρόσφατες εκλογές. Δεν ανεχόμαστε πλέον παιχνίδια διπλωματίας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος,
Επισκεπτόμενοι τα Βαρώσια οι κ. Ερντογάν και Τατάρ έδειξαν ότι πλέον αγνοούν επιδεικτικά τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την περίκλειστη περιοχή και μάλιστα ο κ. Ερντογάν κάνοντας ένα βήμα παραπάνω που θα επηρεάσει και τις μελλοντικές συνομιλίες , δήλωσε ότι οι ελληνοκύπριοι μπορούν να κάνουν... αίτηση για αποζημίωση για τις περιουσίες τους.
Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως αποτελεί πρόκληση το να παραμένει κλειστό το Βαρώσι και ότι η λύση για τα προβλήματα ιδιοκτησίας στην γη και στα ακίνητα που ανήκουν σε ελληνοκυπρίους μπορεί να υπάρξει με αίτηση που θα κάνουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες στην Επιτροπή Αποζημιώσεων Ακίνητης Περιουσίας. Και δήλωσε ότι το άνοιγμα της Αμμοχώστου αποτελεί το κόψιμο του γόρδιου δεσμού και τα Βαρώσια περιμένουν την ημέρα που θα συναντήσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του…
Η ΕΕ εξέφρασε την ..λύπη της για την φιέστα στα Βαρώσια για το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού με τον ύπατο εκπρόσωπο Ζ.Μπορελ να τονίζει ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».
Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».
«Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.
Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν ενώ το τουρκικό ερευνητικό Barbaros συνεχίζει να πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην οριοθετημένη με διεθνή συμφωνία κυπριακή ΑΟΖ ,και το Oruc Reis να πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα . Και προφανώς η μη αντίδραση μέχρι τώρα της ΕΕ, απλώς αποθρασύνει την Τουρκία και αποδεικνύει ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας που προωθεί το Βερολίνο και ο Ζ. Μπορέλ έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.