Δέσμια του εκβιασμού της Τουρκίας με αιχμή το μεταναστευτικό-προσφυγικό παραμένει η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και αυτό ρίχνει βαριά την σκιά του στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου να υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας από την ΕΕ, αγνοώντας τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της τουρκικής ηγεσίας και τις προβλέψιμες δήθεν κινήσεις καλής θέλησης.
Όπως αυτή της… προγραμματισμένης απόσυρσης μετά από τέσσερις μήνες παράνομων ερευνών του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπιδας, τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής, με την Τουρκία να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, δηλώνοντας ότι απλώς το τουρκικό ερευνητικό ολοκλήρωσε αυτή την φάση των 2D σεισμογραφικών ερευνών του στην… «τουρκική υφαλοκρηπίδα» .
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, η κα. Μέρκελ αρκέστηκε σε μισόλογα για το πως πρέπει να αντιμετωπισθούν οι επιθετικές και προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ αντιθέτως δεν έκρυψε ποια είναι η δική της στόχευση. Δήλωση η οποία αποκαλύπτει πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποίει το εργαλείο του μεταναστευτικού ο κ. Ερντογάν έναντι του Βερολίνου.
Είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ:
«Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα», και προσθεσε: «Για αυτό είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ. Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υποχρέωση. Και ξέρουμε πόσο δυσκολευτήκαμε ήδη και στην Γερμανία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, τι συζητήσεις υπήρξαν για αυτό και για αυτό καταλαβαίνω καλύτερα το τι προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία».
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν «προκλητικό και επιθετικό» χαρακτήρα και έσπευσε να δηλώσει ότι είναι «καλό σημάδι» η επιστροφή του Oruc Reis σε τουρκικό λιμάνι (σ.σ. δίνοντας υπόσταση στον τουρκικό ελιγμό) ,αλλά συνεχίζουν οι γεωτρητικές δραστηριότητες μπροστά από την Κύπρο».
Και η κα. Μέρκελ ενώ το πλαίσιο των προκλήσεων είναι σαφές και καθημερινό τους τελευταίους μήνες διαπιστώνει απλώς ,ότι «δυστυχώς η πρόοδος» σε ό,τι αφορά στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας «δεν είναι τόσο άξια αναφοράς» όσο θα επιθυμούσε.
«Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα», δήλωσε η κα. Μέρκελ.
Η Τουρκία συνεχίζει την επικοινωνιακή επιχείρηση για να θολώσει την εικόνα και να διευκολύνει τους υποστηρικτές της εντός της Ε.Ε. που επιδιώκουν να αποτρέψουν τις σκληρές κυρώσεις, αν και δεν μπορεί φυσικά πλήρως να εγκαταλείψει τουλάχιστον τις ρητορικές προκλήσεις και τις προσπάθειες αντιπερισπασμού.
Σειρά δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο προβάλουν τον ισχυρισμό ότι στην άσκηση που έγινε στο Πεδίο Βολής της Κρήτης από τις 23 -27 Νοέμβριου με την συμμετοχή, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ, ενεργοποιήθηκε και έγινε βολή από το σύστημα S300 κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όμως ο στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να ενισχύσει το επιχείρημα της ότι δεν πρέπει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ να αντιδρούν στην εντελώς διαφορετική φυσικά, περίπτωση της προμήθειας των S400 από την Τουρκία. Αφού όπως δηλώνουν τα δημοσιεύματα και μια ακόμη συμμαχική χώρα ενεργοποιεί ένα επίσης ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα. (Φυσικά δεν συγκρίνονται οι S300 με τους S400 ,και παραγνωρίζεται ο λόγος που κατέληξε το πυραυλικό σύστημα στην Ελλάδα μετά την ακύρωση μεταφοράς του στην Κύπρο και φυσικά το αντιπυραυλικό σύστημα ουσιαστικά μένει σχεδόν παροπλισμένο στην Κρήτη).
Την Κυριακή ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Α. Γκιούλ και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν και εκπρόσωπος της Προεδρίας Ι. Καλιν οργάνωσαν συνάντηση με τους επικεφαλής των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας στο ανάκτορο Dolmabahçe, στην οποία συμμετείχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης («ρωμιό πατριάρχη Φαναρίου» τον αποκάλεσε η επίσημη ανακοίνωση), Βαρθολομαίος, ο Αρμένιος Πατριάρχης Sahak Maşalyan, o Μητροπολίτης Συροχαλδαίων, Yusuf Çetin και ο Εβραίος Αρχιραβίνος, İsak Haleva.
Μια συνάντηση που είχε σαφή στόχο, να δοθεί καταρχήν απάντηση στις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η επίσκεψη του Μ.Πομπέο στην Τουρκία που συναντήθηκε αποκλειστικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και να δείξει στους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία κάνει βήματα μεταρρυθμιστικά και είναι… πρωτοπόρος στις θρησκευτικές ελευθερίες και στα μειονοτικά δικαιώματα.
Ο κ. Καλίν μετά την συνάντηση έσπευσε να δηλώσει ότι οι θρησκευτικές μειονότητες αναγνωρίζουν την σημαντική προσφορά της κυβέρνησης Ερντογάν για την προστασία των δικαιωμάτων τους και ότι «οι μεγαλύτεροι μάρτυρες της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης και της εκστρατείας αμαύρωσης, που αντιμετωπίζει η Τουρκία με την δήθεν "άσκηση πίεσης από την Τουρκία προς τις θρησκευτικές μειονότητες" είναι οι ίδιες οι θρησκευτικές μειονότητες και οι μειονοτικές κοινότητες μας» και αναφερόμενος προφανώς στον κ. Πομπέο πρόσθεσε: «Κατά καιρούς υπήρξαν άτομα που ήρθαν στην Τουρκία και θέλησαν να εκμαιεύσουν από μειονότητες λόγια κακοήθειας. Ένα παιχνίδι που μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί».
Και ο κ. Καλίν κατέληξε μόνος του στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία παγκοσμίως βρίσκεται σε πολύ καλή θέση στο ζήτημα του θρησκευτικού πλουραλισμού και των θρησκευτικών ελευθεριών, με πιο σημαντικούς μάρτυρες να είναι οι δικές μας θρησκευτικές μειονότητες».
Την ίδια ώρα επιχειρήθηκε να αναβιώσει μειονοτικό ζήτημα στην Θράκη, όπου το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων έσπευσαν να εκδώσουν ανακοινώσεις με αφορμή σύνθημα που βρέθηκε γραμμένο με μαρκαδοράκι στο ασανσέρ της οικίας του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Μια υπόθεση με καθαρό άρωμα προβοκάτσιας μια και το τελευταίο διάστημα οι σκληροπυρηνικοί της μειονότητας αγωνιούν ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος τους (και περιορίζει και την χρηματοδότηση τους) για το τουρκικό κράτος και παρακράτος ,καθώς η Άγκυρα έχει αναλάβει απευθείας το «παιγνίδι» εναντιον της Ελλαδας.
Ο τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακαρ απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στην ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε στην υπόθεση του πλοίου στο οποίο επιχειρήθηκε νηοψία ενώ έπλεε προς την Λιβύη και βρήκε και πάλι ευκαιρία για να επιτεθεί στην Ελλάδα κατηγορώντας της χώρα μας ότι διεκδικεί λύσεις σε «άλλες πόρτες» και... αρνείται τον διάλογο:
«Μπορούμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο των αμοιβαίων ΜΟΕ. Μπορούμε να διαπραγματευθούμε στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών , και μπορούμε να διαπραγματευθούμε στην διαδικασία αποκλιμάκωσης υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΝΑΤΟ και η Αθήνα παίρνει πολύ αντίθετη στάση...».
AP Photo/Emrah Gurel