Αρνητικά σχόλια για την παρουσία 15 αμερικανικών μαχητικών F-15 Strike Eagle στην αεροπορική βάση της Λάρισας για να συμμετάσχουν στην πολυεθνική άσκηση Castle Forge, διατυπώνονται από μερίδα του τουρκικού Τύπου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «τ’ αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται για κάτι περισσότερο από ασκήσεις».
Όπως αναφέρει το CNN Turk στο twitter, «η αποστολή των 15 αεροσκαφών F-15 των ΗΠΑ στην Ελλάδα προκαλεί ερωτήματα» και σημειώνει πως «αν και η Αμερικανική Υπηρεσία Αεροπορίας λέει ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής συνεργασίας, ο ισχυρισμός της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετικός».
ABD'nin 15 adet F-15 uçağını Yunanistan'a sevk etmesi soru işaretleri uyandırdı.
— CNN TÜRK #MaskeniTak (@cnnturk) October 13, 2021
Amerikan Hava Kuvvetleri ajansı, tatbikatın savunma stratejisi kapsamında yaptığını söylese de, Yunanistan'ın iddiası çok daha farklı.
Στο δημοσίευμά του το CNN Turk διερωτάται στον τίτλο του «Γιατί προσγειώθηκαν 15 F-15 στην Ελλάδα;» και σημειώνει πως σύμφωνα με τους Αμερικανούς η πολυεθνική άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πληροφορίες από την Ελλάδα έκαναν γνωστό πως «τ’ αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται για κάτι περισσότερο από ασκήσεις».
«Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση με τον ελληνικό στρατό για αεροπορική υποστήριξη, αεροπορική μάχη, προστασία, επίθεση στόχων σε ξηρά και θάλασσα και επίθεση επίθεσης για το ναυτικό», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με το CNN Turk «τα αεροπλάνα στάλθηκαν στην Ελλάδα λίγο πριν από την ανανέωση της τρέχουσας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τη συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί στην Ουάσινγκτον στις 14 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να γράψουν μια «εγγυητική επιστολή» σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας».
To TRT Haber με τίτλο «Αποστολή F-15 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα "υπό το όνομα της άσκησης"» αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται δίπλα στην Ελλάδα» και τονίζει πως γίνεται πλέον λόγος για μία νέα «συμμαχία σταυροφόρων» εναντίον της Τουρκίας.
Εν συνεχεία παραθέτει την ανακοίνωση του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου, που αναφέρει ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη F-15 θα εκπαιδεύσουν με τον ελληνικό στρατό σε «προηγμένες τακτικές άμυνας και επιθετικής αεροπορίας, αεροπορικής υποστήριξης με τον κοινό τερματικό ελεγκτή επίθεσης (JTAC), αεροπορικής μάχης, προστασίας, επίθεσης στόχων σε ξηρά και θάλασσα, και υποστήριξης του ναυτικού.».
Το Haber 3 σχολιάζει ότι «η Ελλάδα, που έχει προχωρήσει σε συμμαχία με την Γαλλία εναντίον της Τουρκίας, ετοιμάζεται για την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Πριν από τη συμφωνία 15 μαχητικά αεροσκάφη F-15 ήρθαν στην Ελλάδα για ασκήσεις και κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες».
Το 24 TV υποστηρίζει πως «η Ελλάδα, η οποία εντείνει τη μαύρη προπαγάνδα ενάντια στις προσπάθειες της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματά της, αναζητά προστασία από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Μετά την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, υπογράφει και την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έστειλαν 15 μαχητικά αεροσκάφη F-15 στην Ελλάδα».
ABD 15 ADET F-15 GÖNDERDİ
— 24 TV (@yirmidorttv) October 12, 2021
Türkiye'nin haklarını koruma çabasına karşı kara propaganda yapan Yunanistan, Fransa ve ABD'den korunma arıyor. Fransa ile yapılan anlaşmanın ardından, ABD ile mutabakat da yenilenecek. ABD ise Yunanistan'a 15 adet F-15 savaş uçağı sevk etti. pic.twitter.com/cOtZWLi5Xj
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και προγραμματίστηκε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ. «Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ικανότητα ανταπόκρισης σε περιόδους κρίσης», αναφέρει και τονίζει πως «εκτός από τις δοκιμές αεροπορικής άμυνας, θα πραγματοποιηθεί και μαχητική εκπαίδευση της ευρωπαϊκής διοίκησης».
Σύμφωνα με την USAFE-AFAFRICA η άσκηση Castle Forge έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα δυναμικό περιβάλλον με επίκεντρο την εταιρική σχέση που αυξάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για συλλογική άμυνα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενισχύοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.