Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν, στη Νέα Υόρκη του επεσήμανε, ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να τηρεί ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην πολιτική της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι επεσήμανε στη σημερινή συνάντηση στον Μπλίνκεν «πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».
Αναφερόμενος στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τόνισε πως «όλος ο κόσμος ξέρεις για την Ελλάδα και την Κύπρο και τα Ηνωμένα Έθνη ξέρουν πολύ καλά. Ποιος απορρίπτει όλα τα σχέδια για 55 χρόνια τώρα; Όλοι ξέρουν».
Ερωτηθείς για το χειροκρότημα που εισέπραξε ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Όλοι όσοι μιλούν στο Κογκρέσο χειροκροτούνται. Αυτή είναι η παράδοση».
Η δήλωση περί ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απηχεί την ενόχληση της Άγκυρας που εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως σήμερα για τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και κυρίως από την απήχηση που είχε στα μέλη των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων. Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος έκανε λόγο για «παράσταση» του ελληνικού και ελληνοκυπριακού διδύμου ενώ κάλεσε όλους να σκεφτούν δύο φορές «τί χειροκροτούν». Για «προκλητική ομιλία» και «σκανδαλώδεις ισχυρισμούς» γίνεται λόγος στον τουρκικό Τύπο.
Σύμφωνα με το TRT, κατά την τελετή έναρξης της «4ης Έκδοσης της Έκθεσης Παραγωγικότητας και Τεχνολογίας» και αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Οκτάι ανέφερε: «Τα μέλη του Κογκρέσου χειροκροτούσαν όρθια συνεχώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος αντιτίθεται στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Είναι δυσάρεστη κατάσταση να συμπεριφέρεσαι σαν να μην υπάρχει Τουρκοκύπριοι στο νησί. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στις παραστάσεις του ελληνικού - ελληνοκυπριακού διδύμου που δεν συμβάλλουν τίποτα στη λύση».
Συνεχίζοντας, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο.
«Σε ημέρες που η περιφερειακή συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης η οποία συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου, όλοι πρέπει να σκεφτούν δύο φορές τί χειροκροτούν», συμπλήρωσε.
Για «προκλητική ομιλία» και «σκανδαλώδεις ισχυρισμούς» γίνεται λόγος στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος αντέδρασε άμεσα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν και την ιστορική του τοποθέτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η Milliyet φτάνει μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα 51η πολιτεία των ΗΠΑ.
Η εφημερίδα Sabah κάνει ειδική μνεία στο ότι «ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι 'απαράδεκτη' και χειροκροτήθηκε από τα μέλη του Κογκρέσου».
Η Sabah αναφέρει επίσης, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μετέβη στις ΗΠΑ όπου είχε διάφορες επαφές, φιλοξενήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο» και προσθέτει ότι «απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου, ο Μητσοτάκης εξήρε τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στα ελληνικά νησιά».
«Στην προκλητική ομιλία του, ο Μητσοτάκης ζήτησε από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν όλη τους την επιρροή στη διαπραγματευτική διαδικασία για την Κύπρο», τονίζει η τουρκική εφημερίδα.
«Διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχτούν ποτέ λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου, ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Τουρκία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς να δώσει ονόματα και ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εξετάσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις πιθανές πωλήσεις όπλων σε Τουρκία» αναφέρει η Sabah.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στόχευσε την Τουρκία. Έδειξε τον χάρτη της “Γαλάζιας πατρίδας”».
Σε άρθρο με τίτλο «Oι κλακαδόροι του Μητσοτάκη! Τα μέλη του Κογκρέσου χειροκρότησαν όρθιοι τα σκανδαλώδη λόγια του σχετικά με την Κύπρο» αποδίδει αντιτουρκικό πρόσημο στη συνάντηση των δύο ηγετών. Ενώ σε άρθρο γνώμης της Μilliyet, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «η 51η πολιτεία των ΗΠΑ».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα της και η Timeturk τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έθιξε τα παράπονα της χώρας του σχετικά με προβλήματα που αφορούν στην Τουρκία, η εφημερίδα Takvim υποστήριξε ήταν «γεμάτη προβοκάτσιες» η ομιλία Μητσοτάκη, αλλά τον χειροκρότησαν όλοι στο Κογκρέσο, ενώ το ίδιο επεσήμανε και το δίκτυο Haber Global σημειώνοντας ότι ο τελευταίος ξένος ηγέτης που απευθύνθηκε στο Κοκρέσο ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.