Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς

Στη ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για «νησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς».

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100 o Τσαβούσογλου μίλησε για ασαφές καθεστώς στα νησιά λέγοντας ότι «υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής» και παρέπεμψε στις συνθήκες της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947 ισχυριζόμενος ότι  «η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες».

Εμείς λέμε δικαίως ότι "είναι δικές μας" και η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι "δικές μας" και τότε προκύπτει ένταση», υποστήριξε για να υπενθυμίσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή τους, στις 14 Μαρτίου, πέρυσι, πως πρέπει «να ενισχύσουμε το διάλογο μεταξύ μας, ας μην εμπλέκουμε άλλες χώρες ανάμεσά μας»,

Όπως εξήγησε, αυτό που εννοούσε ο Τούρκος πρόεδρος ήταν «να λυθούν οι διαφορές σε διμερές επίπεδο, είτε να γίνει αυτό με διπλωματία, είτε με διαπραγματεύσεις, είτε μέσω δικαστηρίου». Αλλά, συνέχισε, «ο κ. Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον και άσκησε πιέσεις εναντίον για τα F-16 μας, με αποτέλεσμα ο πρόεδρός μας να θυμώσει».

Σε άλλο της συνέντευξής του ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στα Ίμια λέγοντας ότι  «υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν "ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες". Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Και υπογράμμισε: «Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο» για να κατηγορήσει την Ελλάδα πως αδίκως λέει «τον παραβιάσατε» (σ.σ. τον εναέριο χώρο).

«Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο όλο και κάτι άλλο συμβαίνει, ξεσπά ένταση», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στις δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για την γενοκτονία των Αρμενιών είπε: «η πρόεδρος της Ελλάδας και ο Υπουργός Άμυνας τους, σήμερα πήγαν και έκαναν δήλωσης για την δήθεν Γενοκτονία λες και έχουν τέτοια υποχρέωση» και ισχυρίστηκε ότι  «στην ιστορία της Τουρκίας δεν υπάρχει γενοκτονία».