Σαφή θέση στο θέμα του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης, που αφορά στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών «εξαφανίζοντας» την Κρήτη και τα νησιά, έλαβε ο αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ χαρακτηρίζοντας ως προκλητικές τις σχετικές ενέργειες όπως και αυτές με τα τουρκικά γεωτρύπανα στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Ταυτόχρονα μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους τόνισε ότι ο Κυριακος Μητσοτάκης στις συναντήσεις με την αμερικανική ηγεσία προχώρησε σε ισχυρή τοποθέτηση σκιαγραφώντας τις ελληνικές κόκκινες γραμμές.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός πρέσβης μίλησε στους δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ της συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο πλαίσιο αυτό αποσαφήνισε ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο γεγονός το οποίο σημαίνει αποφυγή μονομερών κινήσεων. Χαρακτήρισε δε ως μονομερείς τις κινήσεις της Τουρκίας με τα γεωτρύπανα στα κυπριακά χωρικά ύδατα αλλά και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη.
Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι η Κρήτη και τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με την ξηρά. Θέση με την οποία ο αμερικανός πρέσβης τοποθετείται κατά των τουρκολιβυκών ενεργειών και του μνημονίου που ουσιαστικά τα «εξαφανίζει» από το χάρτη.
Ως προς το θέμα της εμπλοκής των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκιά σημείωσε πως είναι φυσικό να επιθυμεί η χώρα του την αποκλιμάκωση και να εμπλέκεται ώστε δύο σύμμαχοι να μη φτάσουν σε σημείο κρίσης.
Σχετικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον ο Τζ. Πάιατ επιβεβαίωσε ότι ήταν θετική, αναφέροντας μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις που είχε έθεσε τις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως ο έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε στην αμερικανική πλευρά τις προθέσεις της χώρας στην περίπτωση που υπάρξει παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ενδιαφέρον προκαλεί και το μήνυμα του αμερικανού πρέσβη στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς το θέμα της ελληνομερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Ο κ. Πάιατ αφού μίλησε για στενές σχέσεις και για ενδιαφέρον αμερικανών επενδυτών μίλησε για συνέχεια μεταξύ των κυβερνήσεων και ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της συμφωνίας τονίζοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις για την υλοποίησή της.