Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήθελαν το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών να πραγματοποιείται εντός Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου προχώρησε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ερώτημα που θα τεθεί.
Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Πρίλεπ, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα η συμφωνία με την Ελλάδα θα τεθεί στην κρίση των πολιτών στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου ενώ το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, κάτι που θα γίνει σε συνεργασία με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες. Ενδιαφέρον προκαλεί πάντως η θέση του Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα με την οποία δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα, οπωσδήποτε όμως το αποτέλεσμά του θα είναι υποχρεωτικό.
«Αυτό σημαίνει ότι αν το δημοψήφισμα περάσει θα πρέπει να σεβαστούμε τη θέληση του λαού και να προχωρήσουμε στην ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή και να προχωρήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
«Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα αυτό το ζήτημα. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη και Παρασκευή, 5 και 6 Ιουλίου επανέρχεται στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την αρχική άρνηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να υπογράψει την πρώτη απόφαση της πλειοψηφίας. Πλέον απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 61 βουλευτών, σε σύνολο 120, ώστε να επιστρέψει εκ νέου στον πρόεδρο Ιβανόφ. Αν όμως επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, ο Γκιόργκι Ιβανόφ είναι υποχρεωμένος από τον Σύνταγμα της χώρας του να την υπογράψει.
Το γεγονός ότι ο Ζόραν Ζάεφ βιάζεται φαίνεται και από το ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ξεκίνησε ήδη με ανάρτηση τον λογαριασμό του στο twitter την προεκλογική καμπάνια υπέρ του «Ναι», τονίζοντας ότι έγκριση της Συμφωνίας κατοχυρώνει και προωθεί διεθνώς την «Μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα και μάλιστα erga omnes.
Φωτογραφία: APImages