Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση για το ονοματολογικό της χώρας του, αλλά θέλει μια συμφωνία για την οποία θα εξασφαλίζει 100% τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών για τις επόμενες γενιές.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ, ο Ζόραν Ζάεφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε ότι θα ήθελε να πάρει αύριο τηλέφωνο τον Έλληνα πρωθυπουργό αύριο.
«Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθήνα και ελπίζω θα γίνει πολύ σύντομα. Δεν θα σχολιάσω κάτι περισσότερο πέρα από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100%, ασφαλής για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως παραμένει αισιόδοξος παρότι το θέμα δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο αλλά και πολύ σημαντικό.
Νωρίτερα και την ώρα που όλες τις πλευρές αναμένουν την επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ ώστε να κλείσει η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ σημείωσε πως δεν χρειάζεται βιασύνη σε αυτή την εξαιρετικά λεπτή στιγμή στη διαδικασία.
Ακόμη, τονίζει πως η γειτονική χώρα εργάζεται εντατικά ώστε να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατό, μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σημειώνει, τέλος, πως «η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μόνιμης και βιώσιμης λύσης, αποδεκτής για τις δύο πλευρές, είναι μακράν σημαντικότερες από την ανάγκη η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της όποιας προθεσμίας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε αυτή την εξαιρετικά λεπτή στιγμή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα ανάμεσα στην “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα, εκτιμά ότι η εγχώρια και η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθούν για το εξής:
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιδείχθηκε καλή θέληση και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, όπως και σε κάθε διαδικασία παρόμοιας φύσης, είναι απαραίτητο αυτή η καλή θέληση να μετουσιωθεί από τις ομάδες εργασίας σε κείμενο συμφωνίας, που θα απεικονίζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις ουσιαστικές παραμέτρους της πολιτικής συνεννόησης που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” επιθυμεί και εργάζεται εντατικά ώστε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατόν, μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για παρόμοια σημαντικά θέματα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μόνιμης και βιώσιμης λύσης, αποδεκτής για τις δύο πλευρές, είναι μακράν σημαντικότερες από την ανάγκη η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της όποιας προθεσμίας»