Με το βλέμμα στραμμένο στο Αιγαίο είναι αυτές τις ημέρες η Αθήνα καθώς θα κριθεί εάν η Άγκυρα ανταποκρίνεται θετικά στην έστω και με πρόσχημα τον κορονοϊό, κίνηση καλής θέλησης με την αναβολή της προγραμματισμένης μεγάλης κλίμακας διακλαδικής άσκησης «Καταιγίδα 2020».
Η απόφαση για την αναβολή της άσκησης λήφθηκε σε ανώτατο επίπεδο καθώς εκτιμήθηκε ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης σε επίπεδο που δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί, αλλά και γιατί θα έπρεπε να διαφυλαχθεί το αξιόμαχο και η άριστη κατάσταση στην οποία έχουν διατηρηθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις κατά την διάρκεια της πανδημίας και ενώ η τουρκική απειλή είναι παρούσα.
Η κυβέρνηση έχει αποφύγει να συνδέσει την απόφαση για την αναβολή της άσκησης με την συνομιλία που είχαν στα μέσα Απριλίου οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Ν. Παναγιωτόπουλος και Χ. Ακάρ και οι αναφορές του ΓΕΕΘΑ περιορίστηκαν στις συστάσεις του ΕΟΔΥ για αναβολή της άσκησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί ο κ.Ακάρ είχε μεταφέρει στον Έλληνα ομόλογό του την πρόθεση της Τουρκίας να ματαιώσει λόγω του κορονοϊού την δική της μεγάλη Άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2020» βολιδοσκοπώντας την ελληνική πλευρά να πρόκειται να ανταποκριθεί με την ακύρωση της «Καταιγίδας 2020».
Το γεγονός ότι λίγα εικοσιτετράωρα μετά και ενώ ειχαν αναπτυχθεί μοναδες στο Αιγαίο ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η απόφαση για αναβολή της άσκησης ακόμη κι αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία παραπέμπει σε μια άτυπη συνεννόηση μεταξύ των δυο πλευρών .
Στο διάστημα που μεσολάβησε μάλιστα από την συνομιλία των δύο υπουργών και ενώ η Αθήνα δήλωσε ότι γίνονται όλες οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή της άσκησης ακολούθησε σοβαρή κλιμάκωση των προκλήσεων, με καθημερινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά, ακόμη και κατοικημένα , νησιά αλλά και με την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ν.Παναγιωτοπουλο και τον ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ.Φλώρο.
Επίσης είχαν εκδοθεί τουρκικές NAVTEX και NOTAM’s για ασκήσεις με επικάλυψη σε περιοχές που θα εξελίσσονταν τα σενάρια της «Καταιγίδας 2020», κάτι που θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε ένταση που θα έπαιρνε επικίνδυνες διαστάσεις με τόση δύναμη πυρός αναπτυγμένη στο Αιγαίο..
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες ότι «κρίθηκε σκόπιμο και οι Ένοπλες Δυνάμεις να δώσουν το παράδειγμα καθώς βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ικανότητα». Και πρόσθεσε: «'Άρα είναι το ζήτημα της προσβολής ή της έκθεσης του προσωπικού στον κορονοϊό. Δεν ακυρώνεται τίποτα όλα θα γίνουν στην ώρα τους με βάση και την εξέλιξη της πανδημίας και με γνώμονα την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα. Δεν υπάρχει θέμα ακύρωσης αλλά ένας νέος σχεδιασμός» .
Βεβαίως μια συμφωνία για μορατόριουμ μεγάλων ασκήσεων έστω και λόγω κορονοϊού, θα έθετε μια σειρά ζητήματα, καθώς φυσικά για την Ελλάδα η άσκηση στο Αιγαίο που είναι ζωτικός χώρος και αφορά και την προετοιμασία για αντιμετώπιση κάθε απειλής όχι μόνο στην Ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και των νησιών είναι κρίσιμης σημασίας ,σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία έχει την δυνατότητα άσκησης και σε άλλες περιοχές, είχε ήδη πραγματοποιήσει μικρότερης κλίμακας ασκήσεις, ενώ υπήρχε ήδη το πρόβλημα της διασποράς του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Θα έχει ενδιαφέρον τώρα εάν θα υπάρξει ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς σε αυτό που είχε επισημάνει ο Ν. Παναγιωτόπουλος στον τούρκο ομόλογο του «την ανάγκη για μείωση της έντασης».
Χθες πάντως συνεχίστηκε η παράνομη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο καθώς τρεις σχηματισμοί από δύο F-16 ο καθένας και ένα CN-235 προέβησαν σε πέντε παραβάσεις και 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ακολούθησε αναγνώριση και αναχαίτιση τους κατά την διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 3 εμπλοκές.
Από την στάση της Τουρκίας τις επόμενες ημέρες θα κριθεί εάν υπάρχει έστω και μετά από αυτή την περίοδο υψηλής έντασης έστω και μια μικρή χαραμάδα για επανάληψη επαφών και συζητήσεων αρχής γενομένης τουλάχιστον για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.