Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στα ελληνικά ΜΜΕ σχετικά με το πώς παρουσιάζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «κουμπώνουν» τέλεια με τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις δραστηριότητες Μαλοφέγεφ στην Ελλάδα. Ο Ρώσος ολιγάρχης, με τη συνδρομή φίλων του Ντ. Τραμπ, προσπάθησε, συνενώνοντας στο ειδησεογραφικό σκέλος, οκτώ περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς να δώσει φωνή στη ρωσική προπαγάνδα. Συγχρόνως να επηρεάσει την κοινή γνώμη υπέρ του μπλοκ εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δεξιά συνιστώσα, που ανέκαθεν χαρακτηριζόταν από μια ρωσοφιλία. Με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια.
Σε αυτό το σκηνικό υπάρχει πρωτίστως η μεγάλη εικόνα. Η σχέση του Τραμπ με τον Πούτιν.
Πολλά έχουν γραφεί, που την εξηγούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Πάντως, κανένας δεν την αμφισβητεί αυτήν τη σχέση.
Ένα πρώην στέλεχος του Fox News, ενός τηλεοπτικού σταθμού που υποστήριξε τον Ντ. Τραμπ, επιλέχθηκε για να φέρει σε πέρας το σχέδιο του Ρώσου ολιγάρχη Μαλοφέγεφ να δημιουργήσει δύο τηλεοπτικούς σταθμούς σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα.
Η μικρή εικόνα αφορά αυτά που έγιναν στην Ελλάδα. Επικεφαλής του ενημερωτικού τμήματος του τηλεοπτικού σταθμού θα ήταν δημοσιογράφος με στενές σχέσεις με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης ήταν Έλληνας εφοπλιστής, κουμπάρος του Ρώσου ολιγάρχη, με στενές σχέσεις με ένα κομμάτι του ρωσόφιλου - συντηρητικού χώρου.
Αν τώρα συνθέσουμε τις δύο εικόνες, έχουμε μπροστά μας σε πλήρη ανάπτυξη τον πολιτικό σχεδιασμό αυτών που αποφάσισαν να δημιουργήσουν το νέο κανάλι, δηλαδή την ενίσχυση των θέσεων του νέου μπλοκ εξουσίας στην Ελλάδα, με την παράλληλη προβολή των ρωσικών θέσεων στα κρίσιμα διεθνή ζητήματα. Θα είχαμε μια άμεση απόπειρα χειραγώγησης της ελληνικής κοινής γνώμης από έναν Ρώσο ολιγάρχη.
Με αυτά που γίνονται στην Κριμαία και με τον πόλεμο της προπαγάνδας να μαίνεται, φαίνεται πόσο σημαντική θα ήταν η παρουσία ΑΚΟΜΑ ενός τηλεοπτικού σταθμού που θα πρόβαλλε τις θέσεις της Ρωσίας. Θα υπήρχε ακόμα ένα βήμα για τους ρωσόφιλους καθηγητές, απόστρατους και λοιπές πουτινικές δυνάμεις.
Συγχρόνως, εξηγείται και η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ στις ανοίκειες επεμβάσεις της ρωσικής πρεσβείας και της Ζαχάροβα, ενώ η ρωσόφιλη Δεξιά του «σχεδίου Πυθία» αναπαράγει διακριτικά μεν, ουσιαστικά δε, τα επιχειρήματα του Βλ. Πούτιν.
Απέναντι σε αυτό το μπλοκ βρίσκεται η Ελληνική κυβέρνηση η οποία από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με όλες τις χώρες του Δυτικού Κόσμου. Τα μέτωπα ήταν τόσο ευκρινή που θα ήταν δύσκολο σε μια κυβέρνηση ή σε ένα κόμμα να μην πάρει θέση υπέρ του θύματος, εκτός αν υπήρχε εξάρτηση ή ανεξόφλητα γραμμάτια που έπρεπε να πληρωθούν.
Ενδεχομένως η οργισμένη ανακοίνωση της Ζαχάροβα - πέρα από κάθε διπλωματική πρακτική - να οφείλεται στον αιφνιδιασμό που υπέστη η ρωσική διπλωματία από την πλήρη ταύτιση της Ελλάδας με τους συμμάχους της. Ίσως οι Ρώσοι να περίμεναν μια πιο ήπια στάση.
Φαίνεται πως θα έχουμε από τις ΗΠΑ και άλλες αποκαλυπτικές ειδήσεις για τη σχέση του Μαλοφέγεφ με το συγκρότημα εξουσίας του 2015 και τη λεγόμενη «αποκαλυπτική» δημοσιογραφία, που θα φωτίσουν και άλλες πτυχές της απόπειρας χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τα ρωσικά δίκτυα.