Έχουμε ήδη επισημάνει πως αν ο κ.Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εμβολιαστεί με τη διαδικασία που εμβολιαστήκαμε οι υπόλοιποι, δηλαδή αν αναζητούσε ο ίδιος διαθέσιμο ραντεβού στην ψηφιακή πλατφόρμα, λάμβανε στη συνέχεια τα SMS υπενθύμισης του ραντεβού του και στο τέλος να εξέδιδε ο ίδιος το πιστοποιητικό εμβολιασμού του μέσω του gov.gr και χρησιμοποιούσε το app που δίνει τη δυνατότητα να το φυλάσσει στο κινητό του τηλέφωνο, θα μπορούσε να καταλάβει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, τρία χρόνια μετά την εκλογική του ήττα, αδυνατεί να αυξήσει την επιρροή του στην κοινή γνώμη.
Φυσικά, και δεν έχει ευθύνη ο κ.Τσίπρας που εμβολιάστηκε με διαφορετική διαδικασία, το δηλώνουμε κι αυτό για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Φίλη που δεν ασχολείται με την πολιτική, πολλώ μάλλον δε να παθιαστεί με αυτή, μας περιέγραφε πόσο ευκολότερα και γρηγορότερα, διεκπεραίωσε από τον οικιακό της υπολογιστή, μέσω του gov.gr εκκρεμότητες που προέκυψαν από το θάνατο της μητέρας της συγκριτικά με την ταλαιπωρία που υπέστη σε ατελείωτες ουρές σε υπηρεσίες, όταν πέθανε ο πατέρας της προ του 2019.
Αυτά τα «νέα βιώματα» που δημιουργούν οι υπηρεσίες ψηφιακής εξυπηρέτησης των υπηρεσιών του Δημοσίου είναι πανίσχυρα και βάζουν στη γωνία ξεπερασμένες, ανούσιες συζητήσεις περί ιδεολογίας και μάλιστα στη βάση ντεμοντέ συνθημάτων προηγούμενων δεκαετιών.
Όχι, πως οι ιδεολογίες δεν έχουν νόημα. Φυσικά, και έχουν νόημα. Αλλά κι αυτές έχουν πλέον αλλάξει δραματικά. Όταν βλέπουμε ότι ακόμα και οι φιλελεύθεροι δεν μπορούμε να μιλάμε για την ελεύθερη οικονομία και την οικονομία των αγορών με τους όρους που το κάναμε προ του 2008, όταν οι αλλεπάλληλες κρίσεις επιβάλλουν την παρέμβαση του Κράτους ώστε να διαφυλαχθεί η ανθρώπινη ζωή, όταν τα Κράτη ρίχνουν θηριώδη ποσά στην αγορά και για να τα διαθέσουν στους ιδιώτες επιβάλλουν κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, ποιο ακριβώς είναι το όφελος να επιμένεις σε ιδεολογικές ορθοδοξίες;
Σαφέστατα και η έκρηξη των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου δε συνιστά Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με την κλασική έννοια του όρου ενώ κάποιες από αυτές τις νέες υπηρεσίες είναι ψηφιοποιημένη γραφειοκρατία. Γι αυτό άλλωστε και επιμένουμε ότι η Δημόσια Διοίκηση επείγει να μεταρρυθμιστεί προκειμένου να απλουστευτούν διαδικασίες και να θεραπευτεί η πληγή της πολυνομίας.
Αυτό όμως περιλαμβάνεται ήδη στην ατζέντα, στην υπόσχεση αν θέλετε, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που προχώρησε με ασύλληπτη ταχύτητα στην ψηφιοποίηση πλήθους υπηρεσιών του Δημοσίου, μια ατζέντα που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που κανένας στ'αριστερά του Κέντρου, εφόσον είναι ιδεολογικά έντιμος, δεν μπορεί να διαφωνήσει.
Όσοι μας διαβάζουν γνωρίζουν ότι παθιαζόμαστε με τις ιδέες. Αλλά για να πολιτικολογήσεις στη βάση των ιδεών χρειάζεσαι μέσα σε όλα να αισθάνεσαι ότι η δημοκρατική πολιτεία σέβεται εσένα και το χρόνο σου.
Οι 55 λιγότερες ουρές που χρειάστηκε να σταθούμε τη χρονιά που μας πέρασε, όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μας έκαναν την καθημερινή ζωή καλύτερη.
Και η εύκολη, αξιοπρεπής καθημερινότητα είναι μια ιδεολογία από μόνη της.