Του Αλέξανδρου Σκούρα
Η τεχνολογική εξέλιξη που συντελείται τα τελευταία χρόνια με γεωμετρική πρόοδο, ώρες ώρες μοιάζει ασταμάτητη. Κάθε μέρα που περνάει, νέες τεχνολογίες αλλάζουν την καθημερινότητα, τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης δημιουργικότητας σε όλο τον κόσμο και το 2019 αναμένεται να είναι η χρονιά που η 5η γενιά των ασύρματων δικτύων θα μπει στη ζωή των πιο ανεπτυγμένων χωρών, ξεκινώντας φυσικά από τις ΗΠΑ.
Η 5η γενιά (5G), αλλάζει δραστικά το καθεστώς συνδεσιμότητας των ηλεκτρονικών συσκευών με το διαδίκτυο καθώς έρχεται με τεράστιες ταχύτητες σε σχέση με τις υπάρχουσες και τη δυνατότητα διάδρασης μεταξύ συνδεδεμένων συσκευών σε πραγματικό χρόνο. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως της τοποθεσίας δύο συσκευών, οι ταχύτητες σύνδεσης που μπορούν να επιτευχθούν με την 5G είναι τόσο μεγάλες που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Η ραγδαία αύξηση των ταχυτήτων αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο στις επικοινωνίες όσο και στην οικονομία με την ρομποτική και την ψυχαγωγία να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές.
Είναι σαφές πως η 5G αλλάζει ριζικά τις δυνατότητες και τις προοπτικές στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε βαθμό που οι χώρες που θα μείνουν πίσω ενδεχομένως να απολέσουν σημαντικά περιθώρια καινοτομίας και ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εταιρίες κινητής και οι πάροχοι του διαδικτύου θα πρέπει να αυξήσουν δραματικά τον αριθμό των αναμεταδοτών τους προκειμένου να επιτύχουν υψηλά ποσοστά κάλυψης, γεγονός που απαιτεί σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια και ένα σαφές καθεστώς για την τοποθέτηση και τη λειτουργία των αναμεταδοτών που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές κεραίες. Δυστυχώς, τα σημάδια για τη χώρα μας δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά στον τομέα αυτό. Σήμερα, οποιαδήποτε εταιρία χρησιμοποιεί κεραίες για τα δίκτυά της, είτε αυτά αφορούν υπηρεσίες προς καταναλωτές (B2C) είτε εταιρικά δίκτυα (B2B), υπόκειται σε ένα υπερβολικό ρυθμιστικό περιβάλλον που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές.
Ο κύριος λόγος που η χώρα μας δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη σε πολλούς σοβαρούς επενδυτές έχει να κάνει με την έλλειψη προβλεψιμότητας. Το ρυθμιστικό μας περιβάλλον λειτουργεί με μεγάλη δόση αυθαιρεσίας και θεσμικά κενά. Για παράδειγμα, πριν μερικούς μήνες έτυχε να γνωρίσω έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των εταιρικών δικτύων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θεσμικό περιβάλλον στον συγκεκριμένο τομέα, πληροφορήθηκα ότι ποτέ δεν μπορεί ένας επενδυτής να είναι σίγουρος για την διαδικασία αδειοδότησης καθώς ακόμα και οι κεραίες που έχουν ήδη εγκριθεί για λογαριασμό μίας εταιρίας, αν αλλάξουν καθεστώς ιδιοκτησίας η διαδικασία αδειοδότησης επαναλαμβάνεται σχεδόν από την αρχή και η έκβαση της διαδικασίας περνά στα χέρια των εκάστοτε γραφειοκρατών. Φανταστείτε τις συνέπειες αυτής της κατάστασης στην μετάβαση από την 4η στην 5η γενιά που λόγω διαφορετικών συχνοτήτων επιβάλλει την τοποθέτηση υπερπολλαπλάσσιων (αν και λιγότερο ισχυρών) κεραιών σε όλη την επικράτεια.
Ένα βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από την είδηση της πιλοτικής εφαρμογής της 5G στις ΗΠΑ εντός του 2019, είναι ότι αν δεν θέλουμε να μείνουμε πίσω και να χάσουμε ακόμα μία αναπτυξιακή ευκαιρία, η πολιτεία και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να κινηθούν γρήγορα και προνοητικά ώστε τα υπάρχοντα θεσμικά εμπόδια να ξεπεραστούν άμεσα και γρήγορα. Για να γίνει εφικτή η συμπόρευση της Ελλάδας με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, χρειαζόμαστε πρόσβαση στις τεχνολογικές υποδομές που θα επιτρέψουν στους Έλληνες επιχειρηματίες, έμπορες και προγραμματιστές να συμμετάσχουν στην τεχνολογική επανάσταση χωρίς άλλα αυτοδημιούργητα εμπόδια. Αν μη τι άλλο, οι νέες και οι νέοι της χώρας που κληρονόμησαν ένα τεράστιο χρέος, βιώνουν την ανεργία και την απελπισία, δεν πρέπει να απολέσουν το μέλλον τους. Η μετάβαση από την 4η στην 5η γενιά συνδεσιμότητας αφορά ακριβώς αυτό: το μέλλον.