Βάζοντας στόχο τους 80.000 εμβολιασμούς την ημέρα, από τις 5 Μαϊου και μετά, που θα ξεκινήσει και η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson and Johnson, η επιχείρηση «Ελευθερία» ανεβάζει ταχύτητα ώστε να χτιστεί νωρίτερα το πρώτο τείχος ανοσίας, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα του τουρισμού.
Έως και σήμερα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 55.000 εμβολιασμοί/ημέρα, ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει ακόμα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο ακόμα και τις προχωρημένες ηλικίες, στις οποίες ο κορονοϊός έχει αποδείξει ότι δεν χαρίζεται! Για να επισπευστούν οι εμβολιασμοί απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις, επάρκεια δόσεων, περισσότερα εμβολιαστικά με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στα covid εμβόλια, ειδικά στα εμβόλια με ιικό φορέα αδενοϊό που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με τις σπάνιες θρομβώσεις.
Τρεις ειδικοί, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Βαγγέλης Μανωλόπουλος, η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ιωάννα Παυλοπούλου και η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου δίνουν απαντήσεις για το πώς θα πιάσουμε τον στόχο και τι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε για να λύσουμε το βασικό πρόβλημα την επιφυλακτικότητα ή την άρνηση των πολιτών να εμβολιαστούν.
Ποια ραντεβού ανοίγουν, πότε και για ποιους;
Καταρχάς, μέσα στις προσεχείς ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για αρκετές ηλικιακές ομάδες ώστε να εμβολιαστούν ταχύτερα οι παραγωγικές ηλικίες που κυκλοφορούν περισσότερο και συνεπώς συμβάλλουν περισσότερο στην διασπορά της covid όσο οι άνθρωποι αυτοί μένουν αθωράκιστοι. Από σήμερα το πρωί ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 50-54 ετών για όλα τα εμβόλια και από τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 30-39 ετών αποκλειστικά για τα εμβόλια της Astra Zeneca. Τρεις μέρες μετά, την Μεγάλη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών, με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια και πολύ σύντομα αναμένεται να ανοίξει και για τις ηλικίες 45-49 ετών.
Πώς φτάσαμε να μιλάμε για 80.000 εμβολιασμούς την ημέρα; Πώς θα γίνει αυτό εφικτό;
Έως τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 55.000 εμβολιασμοί την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο στόχος των 80.000 προϋποθέτει 25.000 εμβολιασμούς παραπάνω σε ημερήσια βάση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων μέχρι τις 12.00 το βράδυ και την λειτουργία τους τις Κυριακές, κάτι που ήδη έχει ρυθμιστεί νομοθετικά αλλά και με την αύξηση του αριθμού των εμβολιαστικών κέντρων από τις αρχές Μαϊου και μετά, που θα ξεκινήσει και η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson καθώς εμβολιασμοί θα γίνονται πλέον και στα πολυϊατρεία και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στα ιδιωτικά ιατρεία.
Το εύκολο στην αποθήκευση και στην χορήγηση μονοδοσικό εμβόλιο της J & J είναι το κλειδί για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας, μαζί με τις μεγάλες παραδόσεις που αναμένουμε από 3 φαρμακευτικές εταιρίες. Συγκεκριμένα από την Pfizer, αναμένουμε 2,15 εκατ. δόσεις το Μάιο και 2,43 εκατ. δόσεις τον Ιούνιο, από την Moderna περιμένουμε 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 δόσεις τον Ιούνιο ενώ από την J & J περιμένουμε 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Πώς θα πειστεί ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί να κάνει το εμβόλιο;
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει ακόμα με δισταγμό τον εμβολιασμό. Έχουν εμβολιαστεί (ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους): το 66% των ατόμων ηλικίας από 80 ετών κι άνω, το 77% των ατόμων ηλικίας 75-79 ετών, το 70% των ατόμων ηλικίας 70-74 ετών, το 68% των ατόμων ηλικίας 65-69 ετών και το 60% των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών. Άρα υπάρχει σημαντικό «κενό», υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
«Είναι κρίμα να νοσούν βαριά και να χάνονται άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν θωρακιστεί μέσω του εμβολιασμού», επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως η συντρηπτική πλειονότητα των ασθενών άνω των 70 ετών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί.
Από τη μεριά της η καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τονίζει ότι τα covid εμβόλια δεν είναι σαν τα παιδιατρικά εμβόλια που όλοι ξέρουμε και τα κάνουμε για 10ετίες στα παιδιά μας. Είναι κάτι καινούριο που η πανδημία έφερε στο προσκήνιο και γι αυτό χρειάζονται μια καμπάνια εμβολιασμού που να στοχεύει στο τι κινδυνεύουμε να πάθουμε αν δεν εμβολιαστούμε. Η καμπάνια με την Ελενίτσα και τον Αντωνάκη (τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου από την αναβίωση της ελληνικής ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα») είναι εξαιρετικά αλλά δεν μιλά στις νέες ηλικίες. «Για τους νέους χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό» λέει η καθηγήτρια παιδιατρικής.
Είναι σωστό κι αποδοτικό το άνοιγμα 2ης εμβολιαστικής γραμμής για τους 30αρηδες με το εμβόλιο της AZ ή θα μπορούσε να γίνει μια διαφορετική κίνηση;
Η χορήγηση του εμβολίου που έχει βρεθεί στο επίκεντρο τόσου θορύβου στους νέους δεν αποτελεί την καλύτερη δυνατή στρατηγική κίνηση στη δεδομένη συγκυρία. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Βαγγέλης Μανωλόπουλος από το ΔΠΘ εξηγεί ότι αφού το εμβόλιο αυτό έχει συσχετιστεί με έναν μικρό κίνδυνο θρόμβωσης σε νέες ηλικίες-με το 70% των περιστατικών να έχουν καταγραφεί σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών-θα ήταν προτιμότερο να προταθεί για την ανοσοποίηση των ηλικιωμένων, όπου και πολύ δραστικό είναι και δεν ενέχει κίνδυνο θρόμβωσης.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας καταλήγει ότι αν κάθε εμβόλιο είχε στόχευση στην καταλληλότερη για το καθένα ηλικιακή ομάδα θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση στο πρόγραμμα εμβολιασμού κι επιπλέον δεν θα παρατηρούνταν το φαινόμενο χιλιάδες πολίτες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να προσπαθούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για να αποφύγουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο.
Διαβάστε ακόμα:
Κυρ. Πιερρακάκης: Μπορούμε να φτάσουμε σε τείχος ανοσίας ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Β. Κικίλιας: Ξεπερνάμε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς
Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 50 έως 54 ετών - Πώς κλείνετε ραντεβού