Του Δημήτριου Τσιανόγλου*
Εδώ και δύο χρόνια συντελούνται κοσμογονικά γεγονότα στην γειτονιά μας, και αναφέρομαι στην γείτονα χώρα την Τουρκία.
Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 άρχισε η πτώση της Τουρκίας σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ήρθε σε ρήξη με παραδοσιακούς της συμμάχους, ΗΠΑ Γερμανία, ΕΕ, στο εσωτερικό της δημιουργήθηκαν αναταράξεις συλλήψεις Γκιουλενιστών φυλακίσεις, φόβος, έλεγχος όλων των ΜΜΕ και φυσικά διχάστηκε ο Τούρκικος λαός αφού το Ευρωπαϊκό κομμάτι της χώρας που είναι η καρδιά της Τούρκικης οικονομίας θέλει μια Ευρωπαϊκή πορεία κάτι που έχει αποκλείσει ο Τούρκος πρόεδρος.
Αρχίζουν και βγαίνουν τα προβλήματα και οι αδυναμίες που είχε η Τουρκία τόσα χρόνια. Λόγω οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης με ρυθμούς άνω του 4% τα τελευταία 15 χρόνια δεν βλέπαμε και δεν ακούγαμε τίποτα απ όλα αυτά τα προβλήματα που έχει.
Εδώ είναι η δική μας ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε όλα αυτά τα προβλήματα και να τα μετατρέψουμε σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Είμαστε μέλος μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Ένωσης με σταθερότητα στο πολιτικό και πολιτειακό μας σύστημα, αν και κάποιοι κάποτε την πολεμούσαν και φώναζαν έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ και μετά έγιναν οι μεγαλύτεροι οπαδοί και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, απολαμβάνοντας των πακτωλό χρημάτων από τις επιδοτήσεις που εισέπρατταν.
Το οικονομικό κλίμα στην Τουρκία μέρα με την ημέρα επιδεινώνεται, κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και σε εμάς το 2009-2010 πριν μας βάλει ο Γεώργιος Α Παπανδρέου στο ΔΝΤ αφού λεφτά δεν υπήρχαν πλέον.
Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες που εισάγουν Τούρκικα προϊόντα, τρόφιμα, κλωστοϋφαντουργικά, βιομηχανικά και άλλα προϊόντα δεν αγοράζουν πλέον ή μειώσανε τις παραγγελίες τους στο ελάχιστο. Δεν επισκέπτονται την Τουρκία φοβούνται ότι με την πολιτική ανωμαλία που επικρατεί δεν ξέρουν εάν θα ξαναγυρίσουν στην χώρα τους και δεν φυλακιστούν.
Αρχίζουν και δεν εμπιστεύονται τα Τούρκικα προϊόντα φοβούμενοι ότι θα πάρουν υποδεέστερη ποιότητα λόγω των ακριβότερων εισαγωγών στις πρώτες ύλες αφού η λίρα υποτιμάται συνεχώς και δεν αισθάνονται σίγουροι για τους χρόνους παράδοσης των εμπορευμάτων.
Πρόσφατο παράδειγμα ο όμιλος Zara ανακοίνωσε ότι θα κλείνει όλα τα καταστήματα του λόγω συνεχιζόμενης πτώσης του τζίρου και θα κάνει μόνο ηλεκτρονικές πωλήσεις.
Το φαινόμενο αυτό το ζούμε καθημερινά ακούμε τα μηνύματα από συνεργάτες και γνωστούς μας που θέλουν να φύγουν από την Τουρκία.
Σε πρόσφατο άρθρο της η Neue Zuercher Zeitung αναφέρει ότι περιμένουν να χρεοκοπήσει η Τουρκία και να επιβληθούν capital controls.
Αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για να κινηθούμε και να φέρουμε πλειάδα επενδύσεων στην χώρα, όπως έλεγε και ο υπουργός οικονομίας μας να τους έχουμε να περιμένουν στην ουρά.
Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απαραίτητη θέληση και σοβαρότητα να καθίσει στο τραπέζι να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να φέρει όλους αυτούς τους επενδυτές που θέλουν να φύγουν από την Τουρκία και να πάνε αλλού. Θέλουνε να βρούνε εναλλακτικές λύσεις, όποιος προλάβει θα λάβει και την μερίδα του λέοντος.
Να μην επαναληφθεί η περίπτωση της επένδυσης του Cern που απορρίψαμε έτσι ρε φίλε γιατί δεν χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία σας, είναι για εμάς παρωχημένη εμείς όλες τις αρρώστιες θα τις θεραπεύουμε από τα σκευάσματα της κάνναβης που θα παράγουμε δεν θα προλαβαίνουμε να πουλάμε το ρευστό θα εισπράττεται ζεστό και δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πέντε χρόνια για να αποσβέσουμε.
Επιβάλλεται να φέρουμε αυτές τις επενδύσεις γιατί το έχουμε ανάγκη και γιατί όλοι αυτοί ήταν δυνητικοί επενδυτές στην Ελλάδα. Από την δεκαετία του 80 πολλοί από αυτούς μας πλησίασαν για να επενδύσουν στην χώρα μας αλλά επειδή τότε η Ελλάδα ανήκε στους Έλληνες και μόνο στους Έλληνες , εντάξει ευπρόσδεκτοι και κάποιοι Παλαιστίνιοι αδέρφια μας που έβρισκαν άσυλο και έβαζαν βόμβες σε Αμερικάνικους και Ισραηλινούς στόχους, τους διώξαμε και βρήκαν στέγη στην γείτονα.
Οι ίδιοι άνθρωποι που τους έδιωξαν τότε τώρα μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν είχαν να αποκομίσουν τίποτε άλλο από το ΠΑΣΟΚ.
Γι αυτό έχουν υποχρέωση να αποκαταστήσουν τα λάθη τους και εάν δεν μπορούν λόγω ιδεολογίας ή ικανοτήτων να φύγουν και να έρθουν άνθρωποι που θέλουν και μπορούν.
* Ο κ. Δημήτριος Τσιανόγλου είναι μέλος του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στον Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης.