Η μοίρα των μαντατοφόρων ήταν πάντα στην κόψη του ξυραφιού, αν το μήνυμα ήταν δυσάρεστο στον παραλήπτη. Στην αρχαία Ελλάδα είχαν προσπαθήσει με Νόμους να προφυλάξουν από την εξαφάνιση την συμπαθή αυτή τάξη των επαγγελματιών. Όχι πάντα με επιτυχία είναι η αλήθεια. Ήταν θέμα timing. Ο κ. Παπαχελάς της Καθημερινής, λοιπόν, έπρεπε να αντιγράψει τις γαλιφιές των απεσταλμένων της αρχαιότητας, για να «γλιτώσει» από την κυρία Γεροβασίλη!
Κάτι σαν κι αυτό: «Εσύ πολυαγαπημένη Όλγα, ηγέτιδα των ανθρώπων και αγαπημένη των Θεών, Εσύ που κάθεσαι στα δεξιά του Αλέξιου, γνήσιο τέκνο της Αριστεράς και αληθινή προστάτιδα των ανθρώπων. Ένας ελεεινός άνθρωπος, σίγουρα πρόστυχα σκεπτόμενος, έμπλεξε Εσέ σε άνομες ενέργειες. Σαν κι αυτές που μόνο οι δολοπλόκοι του παλατιού σκέπτονται και οργανώνουν στα υπόγεια και σκοτεινά δωμάτια, μακριά από το βλέμμα των Θεών και των Ανθρώπων. Ρίξε το φως της Δικαιοσύνης πάνω τους»!
Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής είπε στον εμπειρογνώμονα του σώματος ότι του μετέφερε υποδείξεις της κυρίας υπουργού για να θάψει ο τελευταίος την υπόθεση για τις ευθύνες στην πυρκαγιά στο Μάτι. Η κυρία Γεροβασίλη διέψευσε αρχικά τα πάντα και όταν στην συνέχεια βγήκε το περίφημο ηχητικό προτίμησε να στείλει εξώδικο στη Καθημερινή που δημοσίευσε την συνομιλία και όχι στον πρώην υφιστάμενό της που υποστήριζε ότι ενεργούσε εκ μέρους της!
Το επίμαχο απόσπασμα είναι το ακόλουθο από τον … «πατρικό λόγο» που έβγαλε ο αρχηγός Ματθαιόπουλος προς τον άμοιρο εμπειρογνώμονα Λιότσιο: «Αλλά μην γράψεις πουθενά σου λέω ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Εγώ γι' αυτό σε κάλεσα εδώ. Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον μου λέει και πες του το. Μην γράψει ότι είναι ευθύνες για ανωτέρους. Και μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο». Λέει και κάτι άλλα για καπούλια, αλλά δεν είναι το παρόντος.
Αυτά, λοιπόν, είναι βαριά πράγματα. Δεν λέγονται μία και έξω! Αλλά ο Αλέξης Παπαχελάς επέλεξε να το πει μία και έξω. Χωρίς να πάρει ένα μάθημα από τους αρχαίους τραγικούς που έδιναν πάντοτε στα έργα τους ιδιαίτερη βάση στους ατελείωτους προλόγους των απεσταλμένων. Αν έκανε κάτι τέτοιο ο κ. Παπαχελάς, τότε ο άρχοντας της συγκεκριμένης τραγωδίας, η Όλγα Γεροβασίλη, θα παρακαλούσε να μάθει το κακό μαντάτο, αντιλαμβανόμενη ότι ένας τόσο μεγάλος πρόλογος θα έκρυβε μία πραγματικά δυσάρεστη είδηση και δεν θα έφτανε έτσι στο εξώδικο.
Τι απάντησε η εφημερίδα στο εξώδικο της κυρίας Γεροβασίλη; «Η «Κ» αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. Η «Κ» προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου. Η «Κ» δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος».
Σωστά τα λέει η εφημερίδα! Η κυρία Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου. Η κυρία Γεροβασίλη δεν μας τα λέει σωστά. Αν θεωρεί ότι είναι ψευδής η αναφορά του τότε αρχηγού, ας τον στείλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Είναι το μόνο που περιμένουμε από την κυρία Γεροβασίλη. Έναν πολιτικό που μέχρι χτες τον είχαμε ψηλά στην εκτίμησή μας. Και εξαρτάται από τον ίδιο αν θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί που βρισκότανε. Κι αυτό δεν γίνεται με εξώδικα και μηνύσεις στην Καθημερινή. Αλλά σε αυτούς που ατίμασαν το όνομά της. Διότι αυτό σας έκανε ο κ. Ματθαιόπουλος, αγαπητή Όλγα Γεροβασίλη. Σας ατίμασε ο κ. Ματθαιόπουλος, όχι ο κ. Παπαχελάς…
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]