Ζήσαμε το φοιτητικό της ΟΝΝΕΔ τη δεκαετία του '90, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την περίοδο που η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν σάρωνε μόνο στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών αλλά παρήγαγε ένα πολιτικό λόγο που είκοσι χρόνια μετά θα γινόταν, verbatim, το μεταρρυθμιστικό αίτημα ολόκληρου του προοδευτικού κόσμου. Ήταν μια ΟΝΝΕΔ φιλελεύθερη, πρωτοποριακή, ανοιχτή στο διάλογο και φυσικά ουδόλως αριστεροφοβική γιατί μπορεί ο μεγάλος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, εκείνη την εποχή να ήταν το ΠΑΣΟΚ αλλά στα Πανεπιστήμια με το αριστερό κατεστημένο και την αριστερή ιδεοληψία ξιφουλκούσαμε.
Μετά από μια περίοδο μεγάλης παρακμής η ΟΝΝΕΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κάνει μια δυναμική και εντυπωσιακής ποιότητας επανεμφάνιση. Πρώτα με τον Κώστα Δέρβο και στη συνέχεια με τον Παύλο Μαρινάκη προσπαθεί να είναι παρούσα με τρόπο πρωταγωνιστικό στα πολιτικά πράγματα. Η συμμετοχή των γυναικών στα όργανα αυξήθηκε, ο λόγος εκσυγχρονίστηκε, τα σεμινάρια επιμόρφωσης επέστρεψαν, η ποιότητα του λόγου βελτιώθηκε δραματικά (συνέβαλε σε αυτό καθοριστικά ο δικηγόρος Αλέξανδρος Μίχας) και οι παρεμβάσεις και εκδηλώσεις δεν περιορίζονται στο κέντρο, στην Αθήνα αλλά διοργανώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η σημαντικότερη αλλαγή που επήλθε στην ΟΝΝΕΔ τα τελευταία χρόνια είναι ότι το φοιτητικό, η θρυλική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν είναι το ισχυρότερο και μαζικοτερο κομμάτι της. Σήμερα, όταν λέμε ΟΝΝΕΔ πρέπει να έχουμε στο νου μας νέους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Κι αυτό είναι σημαντικό αλλά και ενδιαφέρον για όποιον παρατηρεί τους τρόπους που εξελίσσονται τα κόμματα εξουσίας.
Έτσι λοιπόν, δεν πρέπει να εκπλήσσει η πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ για τη διοργάνωση Project2030GR Youth Forum (θα προτιμούσαμε βέβαια τον τίτλο της διοργάνωσης στα Ελληνικά), έναν οργανισμό που φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης εργαζόμενων νέων και νέων επιχειρηματιών με τη φιλοδοξία με τις παρεμβάσεις τους να συνδιαμορφώσουν τη μελλοντική ατζέντα της συζήτησης και γιατί όχι και των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Η συγκυρία είναι καλή. Μετά από δύο απανωτές κρίσεις αλλά και την αισιοδοξία που προκαλούν οι ενδείξεις ότι μέλλον της χώρας θα είναι καλύτερο, μετά την εμπειρία της πανδημίας τα κέρδη της οποίας πρέπει να ενσωματωθούν αρχικά στη διοίκηση του Κράτους και στη συνέχεια να γίνουν η νέα κανονικότητα για τους πολίτες, οι νέοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες πρέπει να βγουν μπροστά.
Χαιρετίζουμε και το γεγονός ότι η ΟΝΝΕΔ, οι περισσότερες δράσεις της οποίας το τελευταίο διάστημα αφορούσαν την Κοινωνία των Πολιτών και τους ευάλωτους συμπολίτες μας (την περίοδο των lockdown οι ΟΝΝΕΔίτες ήταν κυριολεκτικά παντού για να προσφέρουν βοήθεια) τοποθετείται ακομπλεξάριστα και δυναμικά υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, της επιχειρηματικότητας αλλά και του κόσμου της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Το forum θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο με την παρουσία του πρωθυπουργού και θα καλύψει τους τομείς της ψηφιοποίησης, των start-up αλλά και των παραδοσιακών, οικογενειακών επιχειρήσεων.