Αν οι Μυκήνες δεν καταστρέφονται από μια πυρκαγιά, τόσο το χειρότερο για την ειδησεογραφία.
Διότι, πώς να το κάνουμε, υπάρχει διατεταγμένη υπηρεσία. Χωρίς καμιά αμφιβολία, από κάποιον κατευθύνεται, και φαίνεται από ποιον, καθώς είναι γεμάτο αντιπολιτευτικές κορώνες. Ρεπορτάζ; Καλέ τι είναι αυτό; Ό,τι χειρότερο φαντασιώθηκε ο κάθε δημοσιογραφίσκος στο γραφείο του, ισχύει. Διαγ(κ)ωνισμός ποιανού η φαντασία θα πετάξει πιο ψηλά. Όπως τις Καθαρές Δευτέρες, με τους χαρταετούς. Αλλά τότε, ήμασταν παιδιά.
Επειδή δεκαετίες και δεκαετίες υπήρξαμε, οι άνθρωποι του Liberal.gr, «φουρνάρηδες» της ενημέρωσης, ας δούμε πρώτα την αλήθεια, και στη συνέχεια θα ασχοληθούμε και με τα fake news. Στοιχειώδες μάθημα δημοσιογραφίας πρώτο: Για να σχηματίσεις άποψη, εφόσον δεν μπορείς να βρίσκεσαι επιτόπου, επικοινωνείς με όσους έχουν αναμιχθεί στο γεγονός: Αρχαιολογία και Πυροσβεστική. Ρωτάς και επίσημους και «ανεπίσημους». Εκείνους που ήταν επί τόπου, αν με εννοείτε. Και έχουν δει τι συνέβη. Από αυτούς που έχουν ενημερωθεί λεπτομερώς, όπως η τοπική έφορος αρχαιοτήτων. Ρωτάς ξεναγούς, φύλακες αρχαιοτήτων και παρακολουθείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τι μαθαίνεις; Καμένα χόρτα στον Θησαυρό του Ατρέα (ή και τάφο του Αγαμέμνονα), απέναντι από τον οποίο, και εκτός αρχαιολογικού χώρου, ξεκίνησε η φωτιά. Καμένα χόρτα και κοντά σε άλλα μνημεία. Λυπηρόν και κακό το θέαμα. Θα μπορούσε όμως να είναι η κατάσταση επικίνδυνη, αν η τοπική εφορεία δεν αποψίλωνε διαρκώς τον χώρο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Όταν τα χόρτα έχουν ελάχιστο ύψος, η φωτιά δεν αναπτύσσει μεγάλα θερμικά φορτία, ώστε να κάψει τις αρχαίες πέτρες (διότι αυτό είναι το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί στις Μυκήνες).
Η έφορος επιμένει πως το πρωί θα ξέρουμε επακριβώς. Γίνεται αυτοψία, παρουσία της υπουργού Λίνας Μενδώνη. Αποδεικνύεται πως όντως εκτός από μαυρισμένα χόρτα δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα, δεν έφτασε η φωτιά στο Μουσείο, ούτε, βέβαια, στην Πύλη των Λεόντων. Ένας τοίχος τεσσάρων τετραγωνικών εμφάνισε πρόβλημα, γιατί τα υλικά παλαιότερης αναστήλωσης δεν άντεξαν στη φωτιά. Θα αναστηλωθεί ξανά.
Και τότε, ξεσπά καταιγισμός δημοσιευμάτων χωρίς καμία πραγματική βάση. «Οι Μυκήνες κάηκαν» , ουρλιάζουν κάποιοι, ντροπή και αίσχος, αν είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχε βγει στα πρωτοσέλιδα, τώρα μούγκα στη στρούγκα. Επίσης, «μαύρισε από τη φωτιά η Πύλη των Λεόντων» , στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Ντροπή και αίσχος ξανά. Ντροπή και σε κάποιους (ιδίως στο Liberal.gr) που επειδή τα πήραν από τον Πέτσα και τη γνωστή λίστα, υποστηρίζουν την κυβέρνηση.
Εδώ ήρθαμε, ας συνεχίσουμε λοιπόν στο «ζουμί» της υπόθεσης. Όσοι γράφουν ότι κάηκαν οι Μυκήνες, κολλημένοι σε ένα αντιπολιτευτικό ρεπορτάζ που είναι άτιμο, δεν έχουν κάνει καθόλου ρεπορτάζ με τους εμπλεκόμενους φορείς και ανθρώπους.
Αν το λέει το Κόμμα, είναι έτσι. Έστω και αν το ψιθυρίζει. Έστω και αν «εγείρει ερωτήματα για το μέγεθος της καταστροφής» (Ραγκούσης). Μακριά από την αλήθεια; Ε, και; Πόλεμος ανελέητος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προνομιακό του πεδίο για αντιπολίτευση την αρχαιολογία και τον πολιτισμό. Γι’ αυτό και δεν έκανε απολύτως τίποτα σε αυτούς τους τομείς όσο ήταν στην κυβέρνηση. Επειδή μόνο αντιπολίτευση ξέρει να κάνει. Κακή.
Συγχαρητήρια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στην Πυροσβεστική που έκαναν παραπάνω και από ό,τι μπορούσαν; Άντε καλέ! Αφού… υπηρετούν την κυβέρνηση. Που έκαψε τις Μυκήνες…
Οι Μυκήνες δεν κάηκαν, όμως, όσο και αν συμφέρει κάποιους να έχουν καεί. Στοιχειώδης πληροφόρηση απαιτείται, κάτι το εξαιρετικά εύκολο. Πλην, δεν συμφέρει. Αν πεις κάηκαν οι Μυκήνες, πολλώ δε μάλλον μαύρισε η Πύλη των Λεόντων, κάνεις «κατάσταση». Περί της Πύλης τα έγραψε στο facebook ο κορυφαίος αρχαιολογικός φωτογράφος Σωκράτης Μαυρομμάτης, που έχει φωτογραφήσει τον αρχαιολογικό χώρο (και) για το λεύκωμα του Ιδρύματος Λάτση. Ήταν μαυρισμένη εδώ και χρόνια, ίσως και αιώνες, λόγω βιολογικών επικαθίσεων στην πέτρα. Έχει και φωτογραφικές μαρτυρίες. Αφήστε που δεν πέρασε από εκεί η φωτιά. Και λοιπόν; Για να το λένε στα κοινωνικά δίκτυα, πέρασε. Και μαύρισε. Την Αλήθεια.
Όσο για την περίφημη λίστα Πέτσα, κανείς δεν μπορεί να χωνέψει ότι ένα site όπως το Liberal.gr, πολύ υψηλά σε αναγνωσιμότητα στη λίστα Alexa αλλά και στη λίστα Similar Web και με τζίρο 3,5 εκατ. ευρώ, μαζί με την εφημερίδα Φιλελεύθερος πήραν 180.000. Είμαστε αργυρώνητοι κατ’ εκείνους που σε όλη την διακυβέρνηση της χώρας έδιναν σκανδαλωδώς διαφημίσεις και διακηρύξεις του Δημοσίου στα «αριστερά» site, με αναγνωσιμότητα που… μπουσουλάει στον πάτο.
Επίσης παρ' ότι ο θολωτός τάφος από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, έχει ονομαστεί «Θησαυρός του Ατρέα» ή/ και «Τάφος του Αγαμέμνονα» είναι γνωστό πως και ο Ατρέας και ο Αγαμέμνων υπήρξαν μυθικά πρόσωπα. Επομένως οι κραυγές «κάηκε ο τάφος του Αγαμέμνονα» μόνο ως γραφικές μπορούν να αντιμετωπισθούν. Επιπροσθέτως, στην Ελλάδα, που οι αρχαιολογικοί χώροι γειτνιάζουν με δάση, χωράφια ή δενδρώνες, όσες αποψιλώσεις και να γίνουν, το «κακό» παραμονεύει. Να συμβιβαστούμε; Όχι. Να πολλαπλασιαστούν τα μέτρα. Ναι, χωρίς μεμψιμοιρίες. Στην ίδια πατρίδα ζούμε, το καλό της θέλουμε.
Παρεκτός και αν δεν το θέλουμε όταν είμαστε στην αντιπολίτευση και όσα περισσότερα λυπηρά περιστατικά συμβαίνουν τόσο το καλύτερο.
Τέλος, επειδή διαβάζοντας τα ρεπορτάζ γίνεται φανερό εκτός από την εμπάθεια και τη στράτευση ότι οι περισσότεροι δεν έχετε περάσει καν έξω από τις Μυκήνες, μη γράφετε χωρίς ενημέρωση. Εκτίθεστε. Συναδερφικά το λέμε. Εμείς θα συνεχίσουμε να διασταυρώνουμε τις ειδήσεις. Οι δικές σας διαψεύσεις, είναι παράσημα. Πώς λέμε «ρώτα και τον μπάρμπα μου τον ψεύτη»;