Η λέξη κλειδί που θα επικρατήσει στη σκέψη όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτικών δυνάμεων μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία είναι η ανάπτυξη. Σε ό, τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, οι οικονομικά φιλελεύθερες πολιτικές που βασίζονται στη μείωση της φορολογίας, στις περικοπές της σπατάλης και τη μείωση της γραφειοκρατίας έχουν αποδειχθεί πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας ότι συνδράμουν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ των χωρών που τις επιλέγουν.
Αυτή τη στιγμή η ιδιωτική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Χιλιάδες επιχειρήσεις βασίζονται στο κράτος για την επιβίωσή τους μη γνωρίζοντας αν θα κατορθώσουν να συνεχίσουν την πορεία τους μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων που ανησυχεί για την εργασιακή του ασφάλεια αυξάνεται καθημερινά. Η κατάσταση αυτή σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει θάρρος και τόλμη σε ό,τι αφορά την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής στο προσεχές διάστημα.
Μία καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση είναι σίγουρα η φορολογία των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από όλους τους φόρους που επιβάλλουν τα κατά τόπους κράτη, κανένας δεν έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη από τον φόρο στα εταιρικά κέρδη. Αυτό φυσικά το γνωρίζουν πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με τη φορολογική πολιτική και για το λόγο αυτό τα τελευταία 20 χρόνια ο παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση του μέσου συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο από 28,6% το 2000 σε 21,8% το 2018.
(πηγή: Tax Foundation)
Το πιο ενδιαφέρον όμως εύρημα που προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του ΟΟΣΑ από το Tax Foundation είναι ότι ενώ οι φορολογικοί συντελεστές των εταιρικών κερδών υποχώρησαν σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, τόσο τα κρατικά έσοδα όσο και το μερίδιο των εταιρικών φόρων στο σύνολο των κρατικών εσόδων αυξήθηκε. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το 2018 η IHS Markit είχε υπολογίσει πως το κόστος μετάβασης από φορολογικό συντελεστή 29% (που ήταν τότε) σε 20% θα είχε δημοσιονομικό αντίκτυπο της τάξης των 0,6 δισ.
Ακόμα και αν η μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών θα είχε μία μικρή επίπτωση στο έλλειμμα, η χώρα μας έχει πλέον τη δυνατότητα χάρη στη δημοσιονομική χαλάρωση της πανδημίας να απορροφήσει αυτό το κόστος και ίσως και να προβεί σε μία περισσότερο τολμηρή μείωση κοντά στο 15%, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα ανταγωνιστική με τη γειτονιά της. Η μακροπρόθεσμη ανταμοιβή μίας τέτοιας κίνησης θα είναι μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές και επενδύσεις, και ταχύτερη επάνοδο μετά τον έλεγχο της πανδημίας.
Η γενναία μείωση της εταιρικής φορολόγησης είναι πλέον θέμα επιλογής και πολιτικής βούλησης.