Θα κερδίσει ο Ανδρουλάκης ή ο Γιώργος στον β’ γύρο; Με τις δέκα μονάδες διαφορά, η ανατροπή είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Αν και καλό είναι να μην προδικάζουμε, εγώ δεν ξέρω κανέναν που ψήφισε Λοβέρδο και την επόμενη Κυριακή θα πάει να ψηφίσει Παπανδρέου. Οι ψηφοφόροι των άλλων τριών δεν έχω ιδέα τι θα κάνουν.
Η μεγάλη συμμετοχή από μόνη της αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα; Επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη αναβαθμισμένο και ισχυρότερο; Όχι, δεν αρκεί. Και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, το ποσοστό των συμμετεχόντων ήταν τετραπλάσιο σε σύγκριση με το 2015 που εξελέγη η Φώφη, αλλά αυτό δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας. Στις βουλευτικές εκλογές επικράτησαν άλλα κριτήρια.
Αν στην συμμετοχή προσθέσουμε και τον καινούριο αρχηγό, έρχεται ούριος και πιο δυνατός άνεμος στα πανιά του ΠΑΣΟΚ; Με τον Ανδρουλάκη ενδέχεται, με τον Παπανδρέου δεν το νομίζω. Ο νέος άφθαρτος και αινιγματικός, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνει την έκπληξη από τον παλιό φθαρμένο και πασίγνωστο σε όλες του τις εκφάνσεις. Αλλά πάντα μιλάμε για πιθανότητα, όχι για βεβαιότητα.
Αν υποθέσουμε ότι ο καινούριος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πάρει κόσμο πίσω, από πού θα τον πάρει κατά κύριο λόγο; Από τον Τσίπρα ή από τον Μητσοτάκη; Δεν υπάρχει απλή απάντηση σ’ αυτό. Αν ο Μητσοτάκης διατηρήσει το κεντρώο και μεταρρυθμιστικό προφίλ του σε συνδυασμό με την βεβαιότητα εξουσίας, δύσκολα θα χάσει πολύ κόσμο. Αντιθέτως, όσο ο Τσίπρας αποδεικνύεται ανίκανος να ξαναγίνει κυβέρνηση, τόσο θα αυξάνονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η εντυπωσιακή επικοινωνιακή έφοδος του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή αυτό τον καιρό, μήπως είναι απόδειξη ότι αλλάζει συνολικά το πολιτικό σκηνικό; Όχι. Το κεντρικό δίπολο παραμένει το «ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» ή μάλλον το «Μητσοτάκης-Τσίπρας». Αυτό θα είναι και το βασικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, όποτε γίνουν. Η κυβερνησιμότητα και το πρόσωπο του πρωθυπουργού θα συνεχίσουν να είναι τα βασικά ζητούμενα του εκλογικού σώματος.
Μπορεί ο καινούριος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να μπει σφήνα σ’ αυτήν την περίφημη «κυβερνησιμότητα»; Θεωρητικώς ναι, με τις επιλογές του για τις πολιτικές συμμαχίες. Πρακτικώς όμως έχει μηδαμινές δυνατότητες. Οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι μια παρένθεση, συμμαχική κυβέρνηση δίχως το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα, θα είναι στα όρια της εκτροπής. Οι επαναληπτικές είναι η ουσία. Σ’ αυτές, είτε θα υπάρξει αυτοδυναμία Κυριάκου, είτε ο καινούριος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (αρνούμενος συνεργασία) θα αναλάβει την ευθύνη να ξαναπάει την χώρα σε τρίτες εκλογές. Δύσκολο.
Κοντολογίς, κάτι κινήθηκε, αλλά η ουσία του σκηνικού μας δεν άλλαξε. Θα πείτε, στην πολιτική όλα γίνονται. Σύμφωνοι, αλλά όταν οι μετεωρολόγοι κοιτάζουν τα δεδομένα και κάνουν πρόβλεψη για λιακάδα, δεν θα στοιχημάτιζα ότι θα ‘ρθει καταιγίδα.