«Επειδή η πολιτική είναι μετρήσιμο μέγεθος, καταθέτω στα πρακτικά το «Doing Business» της World Bank με την Ελλάδα στην 72η θέση. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως για τον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μια χώρα. Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς παραλαμβάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υποφαινόμενος υπουργός και στον τομέα των επενδύσεων».
Το παραπάνω τμήμα είναι από την ομιλία μου επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στις 22 Ιουλίου 2019. Αυτήν την Ελλάδα, 20 θέσεις κάτω από τη Ρουάντα στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος και με τις επενδύσεις να ανέρχονται το 2018 στο ιστορικό χαμηλό του 11,1% του ΑΕΠ έναντι 20,4% του μέσου όρου στην Ε.Ε., μας κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πάγια η θέση μου, αν και προσωπικά μου αρέσουν οι θεωρίες, ότι η πολιτική δεν είναι θεωρία αλλά εφαρμοσμένη τέχνη. Μετρήσιμο μέγεθος. Μετρήσιμα είναι, λοιπόν, τα αποτελέσματα του έργου μας αυτούς τους 12 μήνες στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Αρχής γενομένης από την υπόθεση της Creta Farms, η οποία ανέκυψε ευθύς μόλις ανέλαβα το υπουργείο. Τότε πολλοί μου συνιστούσαν να μην εμπλακώ, «για να μη φάω το κεφάλι μου», όπως μου έλεγαν χαρακτηριστικά.
«Στη συγκεκριμένη κυβέρνηση είμαστε για τα δύσκολα», ήταν και παραμένει η θέση μου. Κι όπως αποδεικνύεται, αν δεν είχα εμπλακεί, η Greta Farms θα είχε βάλει λουκέτο τον Ιούλιο του 2019. Ενα χρόνο μετά, έχει εξυγιανθεί υπό νέα ιδιοκτησία και έχουν διασωθεί οι θέσεις εργασίας.
Από «δύσκολες» έως «πάρα πολύ δύσκολες» αξιολογούνταν, αν όχι όλες, οι περισσότερες υποθέσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε στο υπουργείο αυτόν τον πρώτο χρόνο της θητείας μας:
-Το Ελληνικό -τα έγραψα αναλυτικά την περασμένη εβδομάδα σ’ αυτήν εδώ τη στήλη- εκκρεμούσε από το 2013 και με τους ρυθμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα έργα δεν ξεκινούσαν ούτε σε 1.000 χρόνια!
-Η επένδυση στην Κασσιόπη, στη Βόρεια Κέρκυρα όπου βρισκόμαστε σήμερα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκκρεμούσε από το 2012 και πλέον «ξεμπλόκαρε» και προχωρά.
-Προχωρούν και υλοποιούνται πολλά άλλα επενδυτικά σχέδια σ’ όλη την Ελλάδα, με κοινό χαρακτηριστικό το βαθύ αναπτυξιακό αποτύπωμα και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα, θέσαμε τις βάσεις ώστε από εδώ και στο εξής οι επενδύσεις να υλοποιούνται γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα και καθυστερήσεις αλλά, φυσικά, με έλεγχο και διαφάνεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στρατηγικής επένδυσης στην Αργολίδα που αδειοδοτήθηκε σε μόλις 15 ημέρες!
Αποτέλεσμα; Οι επενδύσεις να «τρέχουν» με πολύ υψηλό ρυθμό (14,4% στο 4ο τρίμηνο του 2019 συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο 2018) και οι δείκτες της οικονομίας -στις αρχές του 2020- να ανέλθουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Η πρωτοφανής κρίση του Covid-19 ήλθε να ανακόψει αυτή τη δυναμική. Όμως, χάρις στα μέτρα που, έγκαιρα και αποφασιστικά, έλαβε η κυβέρνηση, ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας διατηρείται «ζωντανός», ενώ η κατά τρόπο υποδειγματικό διαχείριση της κρίσης στο υγειονομικό της σκέλος παράγει ήδη θετικά αποτελέσματα και στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένα επενδυτικό σχέδιο δεν ματαιώθηκε. Αντίθετα, εκφράζεται έντονο ενδιαφέρον για δρομολόγηση νέων επενδυτικών σχεδίων και επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης υφισταμένων.
Ως επιστέγασμα αυτής της εξαιρετικά παραγωγικής πρώτης χρονιάς στο υπουργείο ήλθε η εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ένα καθοριστικό βήμα για την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας.
Έχοντας, συνεπώς, ολοκληρώσει μαζί με τους υφυπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, τους συνεργάτες και όλους τους εργαζόμενους στο υπουργείο, τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τα έργα, όπως προσδιορίζονται στον οδικό χάρτη υποχρεώσεων -τον περίφημο «μπλε φάκελο»- που μας επέδωσε πέρυσι ο Πρωθυπουργός, και έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι το 2020 είναι μία εκ των πραγμάτων δύσκολη χρονιά, δεσμευόμαστε τον επόμενο χρόνο να κάνουμε ακόμη περισσότερα, με μεγαλύτερη όρεξη.
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του σαββατοκύριακου 11-12 Ιουλίου