Ισχυρή αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση- Εκτιμήσεις για μεγάλη άνοδο και στην Ελλάδα
Φυσικό αέριο

Ισχυρή αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση- Εκτιμήσεις για μεγάλη άνοδο και στην Ελλάδα

«Χρυσή εποχή» για το φυσικό αέριο προβλέπουν οι αναλυτές, εκτιμώντας πως η αύξηση της ζήτησης θα μεγαλώσει κι άλλο τα επόμενα χρόνια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προβλέψεις της CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, σε πρόσφατο φόρουμ εκτιμώντας πως από το καλοκαίρι κιόλας θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση φυσικού αερίου και σε περιφερειακό επίπεδο λόγω LNG. Τόνισε πως η αυξητική τάση στη ζήτηση αερίου εντοπίζεται ήδη και στην Ελλάδα, με τους δύο πρώτους μήνες του 2025 να αγγίζουν την αύξηση του 45% στη χώρα.

Η παγκόσμια αύξηση

Μάλιστα, για τη χρονιά που μας πέρασε, η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε κατά 2,7% το 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 115 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σε σύγκριση με μέσο όρο περίπου 75 bcm ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ).

Συγκρίνοντας, δε, τη ζήτηση σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Από το 2014, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% ή περίπου 650 δισ. κυβικά μέτρα σε απόλυτους όρους. Πρόκειται για σχεδόν το διπλάσιο της σημερινής ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ.

Η ισχυρή αύξηση της ζήτησης για αέριο υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τρεις κυρίως περιοχές: την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% της αύξησης της ζήτησης κατά την τελευταία δεκαετία.

Η βιομηχανία, συνέβαλε, επίσης στην αύξηση της ζήτησης για αέριο, κυρίως λόγω των αυξανόμενων αναγκών στα χημικά και τα λιπάσματα, εδραιώνοντας περαιτέρω το ρόλο του καυσίμου ως εγγυητή της ασφάλειας του εφοδιασμού τροφίμων.

Η αυξητική αυτή τάση, όμως, φαίνεται να μην σταματά εδώ.  Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το νέο κύμα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που έρχεται, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση φυσικού αερίου, ακόμα και σε αγορές που είναι ευαίσθητες στις τιμές υποστηρίζοντας μεγαλύτερη μεταστροφή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων στις αγορές της Ασίας που εξαρτώνται από αυτόν. Επιπρόσθετα, σε πολλές αγορές, μεταξύ άλλων στην Αφρική, το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στην ενέργεια.

Ιστορική πτώση πετρελαίου και πώς τα πήγαν ΑΠΕ και άνθρακας

Ταυτόχρονα, για το 2024, το 80% της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές και πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ΔΟΕ.

Συγκεκριμένα, ο ΔΟΕ αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,2% το 2024. Η αυξανόμενη αυτή ζήτηση, καθώς και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 4,3%, πολύ περισσότερο από την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,2%, λόγω των θερμοκρασιών ρεκόρ, της ηλεκτροδότησης και της ψηφιοποίησης.

Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνθηκε αισθητά το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΟΕ. Το μερίδιο του πετρελαίου στη συνολική ζήτηση ενέργειας υποχώρησε κάτω από το 30% για πρώτη φορά στην ιστορία.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, αυτές ότι αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας (38%), ακολουθούμενες από το φυσικό αέριο (28%), τον άνθρακα (15%), το πετρέλαιο (11%) και την πυρηνική ενέργεια (8%).

Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα αυξήθηκε κατά 1%, αναφέρει και προσθέτει πως η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά σχεδόν 1.100 τεραβατώρες (TWh) το 2024, υπερδιπλάσια από την ετήσια μέση αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία.

Αναφέρει επίσης ότι η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) που σχετίζονται με την ενέργεια συνεχίζει να αποσυνδέεται από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Προσθέτει ότι η αύξηση των εκπομπών επιβραδύνθηκε στο 0,8% το 2024, ενώ η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από 3%.