Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, που έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό του κάθε πολίτη, είναι το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, γνωστό και ως σκάνδαλο Κοσκωτά. Το σκάνδαλο αυτό είχε δύο πτυχές. Την πολιτική και την οικονομική.
Η οικονομική πλευρά του σκανδάλου υπολογιζόταν στα 32 δισ. δραχμές, δηλαδή περίπου στα 93 εκατ. ευρώ. Είναι γνωστό το τι επακολούθησε. Καταδίκη και φυλάκιση του Κοσκωτά. Εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα είναι το σκάνδαλο της Folli Follie. Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως οι παρανομίες στις οποίες προέβαιναν και οι δυο εταιρείες, περνούσαν αόρατες κάτω από το ραντάρ των ελεγκτικών μηχανισμών. Της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Κρήτης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη Folli Follie.
To σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης αναδείχτηκε λόγω της εμπλοκής του Κοσκωτά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ το σκάνδαλο της FF αποκαλύφθηκε από την επιμονή ενός θεσμικού επενδυτή. Το σκάνδαλο της FF είναι σημαντικά μεγαλύτερου οικονομικού εύρους από το αντίστοιχο της Τράπεζας Κρήτης. Είναι θηριώδες από τη χρηματοοικονομική πλευρά του και βαρύτατο από τη χρηματιστηριακή πλευρά του, καθώς αποκάλυψε την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και της εποπτεύουσας αρχής.
Ας μιλήσουμε πρώτα για τους αριθμούς και τις διαφορές που προέκυψαν ανάμεσα στα πραγματικά οικονομικά μεγέθη και στα απεικονιζόμενα στους ισολογισμούς της εταιρείας. Αποδείχτηκε πως οι εταιρικοί τραπεζικοί λογαριασμοί της FF είχαν καταθέσεις 6,5 εκατ. USD αντί για 296 εκατ. USD. Τα αποθέματα της εταιρείας επανακοστολογήθηκαν στα 34 εκατ. USD, αντί για 580 εκατ. USD. Αποδείχτηκε πως ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στην Ασία ήταν 117 εκατ. USD, αντί για 1,1 δισ. USD. Τα δε υποτιθέμενα κέρδη των 316 εκατ. USD, ήταν τελικά ζημιές ύψους 45 εκατ. USD. Εύκολα μπορούμε να θεωρήσουμε πως το συνολικό μέγεθος της οικονομικής πλευράς του σκανδάλου υπερβαίνει το 1 δισ. USD. Είναι δηλαδή περίπου δεκαπλάσιο του αντίστοιχου της Τράπεζας Κρήτης.
Η ζημιά για το Χρηματιστήριο της Αθήνας μπορεί να μην ποσοτικοποιείται εύκολα, όμως είναι μεγάλη, καθώς μια από τις εταιρείες «κοσμήματα» του Χρηματιστηρίου, με πολυεθνικό χαρακτήρα, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, αποδείχτηκε πως εξαπατούσε τους επενδυτές. Αν και όταν ξυπνήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τον μακάριο ύπνο της, ας διδαχθεί έστω και λίγο από την πρόσφατη αντίδραση της SEC απέναντι στον Ελον Μασκ, με την υποψία παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού στην TESLA, μέσω ενός μηνύματος που ανάρτησε στο twitter.