Αν είστε ή θέλετε να νιώσετε, έστω για λίγο, ιστοριοδίφης, τότε το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Πειραιώς στον Ταύρο ανοίγει τα κιτάπια του για τα μάτια σας μόνο. Πώς λειτουργεί ένα αρχείο και ποια τα μυστικά που μπορεί να κρύβει στις συλλογές του; Τι μπορούμε να ανακαλύψουμε για την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα; Οι ξεναγήσεις στο πρώην βιομηχανικό κτήριο με το δεύτερο ογκωδέστερο αρχείο της χώρας και τους ειδικούς χώρους του, δεν έχουν απλώς σκοπό να μας εξοικειώσουν με τη φύση, το περιεχόμενο και το έργο ενός αρχειακού φορέα. Επιχειρούν να μας δείξουν την ιστορία αλλιώς, μέσα από τον παραγωγικό ιστό που έστησε τη χώρα στους μεταπολεμικούς χρόνους.
Έτσι, η περιήγηση στην ιστορία μιας μικρής γεωργικής βιομηχανίας σε μια προσφυγική περιοχή στις άλλοτε παρυφές του Ελαιώνα της Αττικής γίνεται αφορμή για σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της μεταπολεμικής Ελλάδας. Οι αρχειακές συλλογές που φυλάσσει το Αρχείο ιστορούν τις προσπάθειες της Ελλάδας του 20ού αιώνα για ανάπτυξη. Τεκμήρια που σκιαγραφούν πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του τόπου γίνονται προσιτά μέσα από δύο θεματικές ξεναγήσεις, για ενήλικες.
Σήμερα πλέον, το ανακατασκευασμένο βιομηχανικό συγκρότημα έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα αρχεία της Ευρώπης, με υποδομές υψηλών προδιαγραφών, εξυπηρετώντας όλες τις λειτουργίες ενός ολοκληρωμένου πολιτιστικού οργανισμού που απευθύνεται, όχι μόνο σε ειδικούς, αλλά σε πολλές και διαφορετικές ομάδες κοινού. Το υλικό του συμπεριλαμβάνει μοναδικά τεκμήρια για την πορεία του αγροτικού, βιομηχανικού και τραπεζικού κλάδου και σε αυτό έχουν ενσωματωθεί και διατηρούνται τα ιστορικά αρχεία σημαντικών τραπεζών που, σταδιακά, απορρόφησε ο Ομιλος Πειραιώς (Τράπεζα Χίου, ΕΤΒΑ, Αγροτική), καθώς και αρχεία φορέων και επιχειρήσεων που συνδέθηκαν, στο παρελθόν, με αυτές.
Στα αρχειοστάσιά του, ο ερευνητής αλλά και ο απλός ενδιαφερόμενος μπορεί, επίσης, να βρει τεκμήρια που σχετίζονται με την υπόθεση αποκατάστασης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, τη δημιουργία και στήριξη των αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη την ελληνική περιφέρεια, την ξένη βοήθεια που δέχθηκε μεταπολεμικώς η χώρα (Σχέδιο Μάρσαλ), δάνεια που δόθηκαν σε ιστορικές επιχειρήσεις όπως η Καπνοβιομηχανία Ματσάγγος και η Πειραϊκή Πατραϊκή, ή εγχειρήματα όπως η εισαγωγή της κινηματογραφίας στην Ελλάδα, η Επιχείρηση Κατασκευής Αυτοκινήτων και κάποιες τουριστικές βιομηχανίες.
Δύο θεματικές ξεναγήσεις Τετάρτη 16 και Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:00) στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418051, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00). www.piop.gr