Το sell off που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις διεθνείς αγορές οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η μετάλλαξη Δέλτα δηλώνει στο Liberal ο Παναγιώτης Πετράκης. Σημειώνει πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η ανάκαμψη οδεύει στο σωστό δρόμο αλλά υπενθυμίζει και ότι σχεδόν πάντα οι κρίσεις ξεσπούν Αύγουστο.
Ο καθηγητής Οικονομικών υπογραμμίζει αναφορικά με την Ελλάδα ότι «λογικά η μετάλλαξη Δέλτα ίσως μπορούσε να ανακόψει το μέγεθος της ανάπτυξης» προσθέτει όμως πως «δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα τέτοιες ενδείξεις» διευκρινίζοντας πάντως ότι γενικότερα «είμαστε σε κατάσταση αναμονής»
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει πάντως πως «γενικά διερχόμαστε μια περίοδο αβεβαιότητας και σκεπτικισμού» καθώς και ότι «οι κρίσεις σχεδόν πάντα ξεσπούν τον Αύγουστο», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε μια σημαντική παράμετρο λέγοντας ότι «ο χρόνος απόσυρσης των μέτρων ενίσχυσης, δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουν οι αγορές τότε».
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
- Κύριε Πετράκη, γίναμε μάρτυρες ενός sell off τις περασμένες μέρες διεθνώς. Σε τι οφείλεται αυτή η αντίδραση των αγορών;
Αυτό που είδαμε στις αγορές δεν ήταν ένα sell off με την έννοια της αντίδρασης των κεφαλαιαγορών απέναντι σε δομικά οικονομικά ζητήματα. Τα χρηματιστήρια κινούνταν σε υψηλά επίπεδα, είναι κάτι φυσιολογικό να υπάρχουν διακυμάνσεις. Όπως υπήρχαν αφορμές. Πρώτον, η απομείωση των προσδοκιών στις ΗΠΑ δεδομένου ότι η περίοδος των επιδομάτων φτάνει στη λήξη της, δεύτερον οι ενδείξεις που έχουμε πως ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά , η μετάλλαξη Δέλτα και οι γεωστρατηγικές αβεβαιότητες.
Ο πρόεδρος της Κίνας δεν φαίνεται πως είναι μια προσωπικότητα κομμένη από το παρελθόν, έχει δικά του χαρακτηριστικά και αναμένεται να δούμε μια επανατοποθέτησης στην ένταση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Η Κίνα δεν φαίνεται να έχει μια θετική ματιά απέναντι στην Ιαπωνία και στην Ταϊβάν. Αυτά τα ζητήματα συσσωρεύθηκαν και έγιναν αισθητά, ενώ οι Κινέζοι έχουν μια ιδιόμορφη σχέση έντασης με τις δικές τους τεχνολογικές εταιρείες που προσπαθούν να μπουν στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο. Το γεγονός πως το κόστος του δανεισμού του δεκαετούς των ΗΠΑ είναι στο 1,17 είναι μια πολύ σοβαρή ένδειξη πως δεν βρισκόμαστε σε μείζονα κρίση
- Η μετάλλαξη Δέλτα; Δεν αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης;
Είναι προφανές πως η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί πολύ σοβαρό λόγο. Βλέπουμε να εξαπλώνεται, καθώς το 70-80% των κρουσμάτων κορονοϊού διεθνώς είναι από αυτήν. Όμως αυτή η εξάπλωση δεν φαίνεται προς το παρόν να ακολουθείται από ακραία φαινόμενα εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Ένα ζήτημα είναι πως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υπάρχει ένα ιδεολογικό κίνημα αντιεμβολιασμού, αν αυτό προχωρήσει προς την πλευρά εισαγωγής περισσοτέρων στα νοσοκομεία τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Γενικά διερχόμαστε μια περίοδο αβεβαιότητας και σκεπτικισμού, ενώ αξίζει να θυμίσουμε πως οι κρίσεις σχεδόν ξεσπούν τον Αύγουστο. Από την κρίση του 2008, που έσκασε τον Αύγουστο του 2007, έως τη χρηματιστηριακή κρίση του 1987. Ας μην ξεχνάμε πως πλησιάζει και ο χρόνος απόσυρσης των μέτρων ενίσχυσης, δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουν οι αγορές τότε.
- Ποιες οι προβλέψεις σας για την ανάκαμψη στη χώρα μας; Επιβραδύνεται εξαιτίας των εξελίξεων;
Η ανάκαμψη της χώρας οδεύει στο σωστό δρόμο, λογικά η μετάλλαξη Δέλτα ίσως μπορούσε να ανακόψει το μέγεθος της ανάπτυξης. Όμως δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα τέτοιες ενδείξεις. Μιλάμε για μια ανάκαμψη 4,5% και ενδεχομένως και περισσότερο φέτος,ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αναμένουμε αξιόλογη ανάκαμψη έως το 2023. Ωστόσο, ένα ερωτηματικό αποτελεί η τουριστική κίνηση φέτος. Φαίνεται πως υπάρχουν περιοχές που έχουν συγκεκντρώσεις μεγάλες τουριστικές ροές, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν θα επιτευχθεί ο στόχος για το 50% των εσόδων του 2019. Είναι μια άγνωστη παράμετρος αυτή, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο προεξοφλεί τον ρυθμό ανάπτυξης και εισροής των χρημάτων από την Ευρώπη. Γενικότερα είμαστε σε μία κατάσταση αναμονής.