Εφικτό, με περιορισμούς, είναι το ταυτόχρονο άνοιγμα τόσο του λιανεμπορίου, όσο και των γυμνασίων και λυκείων. Για κάτι τέτοιο, χρειάζεται η παρακολούθηση των sms, αλλά και οι εκ περιτροπής τάξεις δια ζώσης μάθησης ή τηλε-εκπαίδευσης.
Αντίστοιχα, μπορούν να επιταχυνθούν και οι εμβολιασμοί όταν αποκτήσουμε ικανό αριθμό εμβολίων, με τη δημιουργία μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων σε χώρους όπως το ΟΑΚΑ, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ή οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ταχύτητα και ασφάλεια για τους εμβολιαζομένους και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Τα παραπάνω προτείνει η κα Βαρβάρα Ανεμοδουρά παθολόγος, μέλος δ.σ. Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και α. γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μιλώντας στο liberal.gr, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η covid-19 είναι μια νόσος ιάσιμη, εάν αναγνωριστεί πρώιμα.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
Ως γιατρός της πρώτης γραμμής, πώς βλέπετε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή των γυμνασίων και λυκείων, σε σχέση με την συχνότητα του ιού στην κοινότητα σήμερα;
Το άνοιγμα μπορεί να γίνει και για τα δύο ταυτόχρονα.
Διότι το λιανεμπόριο αναφέρεται σε μικρά καταστήματα που η επισκεψιμότητα μπορεί να ελεγχθεί με περιορισμό στον αριθμό των εισερχομένων εντός του καταστήματος. Έτσι μπορεί να μην υπάρξει διασπορά. Μάλιστα, τη δυνατότητα αυτή, την είδαμε από τις 15 Μαΐου πέρυσι, κατά το άνοιγμα μετά το πρώτο lockdown. Εξάλλου, στις τράπεζες βλέπουμε πολύ μεγαλύτερες ουρές. Δίπλα σε κάθε τέτοιο κατάστημα υπάρχει Τράπεζα και κάθε πρωί βλέπουμε πόσος συνωστισμός υπάρχει. Πολλές φορές οι ουρές καταλαμβάνουν και τους χώρους του διπλανού καταστήματος, που τώρα είναι κλειστό.
Επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει και ένας περιορισμός στα sms των επισκέψεων στο λιανεμπόριο. Θα μπορούσαν δηλαδή να επιτρέπονται τα ψώνια για κάθε καταναλωτή, με την αποστολή μέχρι 2-3 sms την εβδομάδα. Δεν είναι ανάγκη να επισκέπτεται ο κάθε καταναλωτής 10 μαγαζιά και τις 7 μέρες της εβδομάδας. Δεν χρειάζονται υπερβολές όπως είδαμε τις παραμονές Χριστουγέννων. Εξάλλου, δεν ψώνισαν και μόνο συνωστισμός δημιουργήθηκε τελικά.
Αντίστοιχα βέβαια μπορούν να τεθούν περιορισμοί και για να ανοίξουν ταυτόχρονα και τα γυμνάσια και τα λύκεια. Κι αυτά, θα μπορούσαν να λειτουργούν 3 φορές την εβδομάδα σε μικρές τάξεις των 15 ατόμων, εκ περιτροπής και να μπορούν τις υπόλοιπες ημέρες να παρακολουθούν με τηλε-εκπαίδευση. Είναι απαραίτητη η επιστροφή στα θρανία, γιατί τα παιδιά επιβαρύνονται ψυχολογικά. Θα λύναμε έτσι και τα προβλήματα μάθησης, αλλά και τα προβλήματα της μεταξύ τους επικοινωνίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα το συνωστισμό τους. Ταυτόχρονα θα παρακολουθούμε και επιδημιολογικά την κατάσταση και να αποφασίζουμε ανάλογα. Άλλωστε δεν είχαμε κρούσματα σε παιδιά τον Οκτώβριο. Ούτε σε μαθητές του δημοτικού, ούτε του γυμνασίου ή λυκείου.
Τα περισσότερα ήταν από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Πώς αντιμετωπίζετε καθημερινά τα περιστατικά με covid στο ιατρείο ή και εξ΄ αποστάσεως;
Στο ιατρείο, στη μονάδα υγείας, με συνεχή τηλεφωνική επαφή με τους ασθενείς, με παρακολούθηση των παραμέτρων που επηρεάζει η λοίμωξη, δηλαδή της θερμοκρασίας, του οξυγόνου, της διάθεσης, της δύσπνοιας κλπ. Συντελεί επίσης πάρα πολύ, στην διαχείριση της ήπιας λοίμωξης, η εμψύχωση των ασθενών. Βέβαια χρειάζεται και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, που για την ώρα παραμένει μόνο συμπτωματική, δηλαδή με φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της ίωσης και όχι τον ίδιο τον ιό.
Βασικές είναι οι οδηγίες προστασίας των αεροφόρων οδών, από τις οποίες μπαίνει ο ιός στο σώμα μας και μας μολύνει. Είναι μια νόσος ιάσιμη, εάν αρχίσει η αντιμετώπιση της πρώιμα. Φαίνεται εξάλλου από τον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων. Πρέπει όμως να δοθεί και η δυνατότητα συνταγογράφησης των τεστ, υπό προϋποθέσεις, ώστε εγκαίρως να μπορεί να γίνει η ανίχνευση του ιού.
Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να παρατηρεί κανείς στον εαυτό του για να οδηγηθεί σε πρώιμη διάγνωση, άρα και καλύτερη έκβαση;
Όπως αποδείχθηκε σημαντική είναι η ιδιαιτέρου τύπου καταβολή που ξαφνικά παρουσιάζεται. Αυτή συμβαίνει στα αρχικά στάδια. Επίσης, υπάρχουν νευρολογικά σημάδια που μπορεί να οφείλονται στα μάτια, τη γεύση, την όσφρηση και μια ιδιαίτερη κεφαλαλγία, όχι ημικρανία, που ακόμη και άνθρωποι που πάσχουν από κεφαλαλγίες, αναφέρουν ότι είναι τελείως διαφορετική.
Πώς βλέπετε το θέμα των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού; Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό για να επισπευστεί η εμβολιαστική διαδικασία;
Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε ικανό αριθμό εμβολίων, προκειμένου αυτά να γίνουν και εγκαίρως και με ασφάλεια ώστε να μην έχουμε συνωστισμό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις μεγάλες πόλεις και κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, χώροι στελεχωμένοι από σημαντικού αριθμού ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο για τυχόν παρενέργειες. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να υπάρχει και παρουσία ιατρών αναισθησιολόγων, με κατάλληλη υποδομή μηχανημάτων (απινιδωτές) και stand by ασθενοφόρο, για τη σπάνια περίπτωση που θα χρειαστεί κάτι.
Έτσι, θα υπάρχει ασφάλεια για τους εμβολιαζόμενους, χωρίς τον κίνδυνο συνωστισμού, αφού θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εδώ η διαδικασία του ραντεβού, να προσέρχεται ο κόσμος χωρίς τον κίνδυνο του συνωστισμού.
Ταυτόχρονα όμως, θα μπορούσαν να αποσυμφορηθούν τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία να καλύπτουν και τις άλλες παθήσεις που χρειάζονται σε πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο επίπεδο, αφού οι γιατροί που υπηρετούν στις δομές αυτές είναι απολύτως απαραίτητοι.
Οι χώροι αυτοί ως μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με γιατρούς των νοσοκομειακών δομών ή των κέντρων υγείας, κυλιόμενα και ως εφημερεύοντες.
Αυτό θα επιτάχυνε τάχιστα τη διενέργεια των εμβολιασμών, αφού ο κόσμος θα είχε μεγαλύτερη προσβασιμότητα.
Και καθώς πρόκειται για εμβόλια δύο δόσεων, θα μπορούσαμε έτσι να πετύχουμε το στοίχημα του καλοκαιριού, θα βοηθούσε πάρα πολύ.
Στην Αττική για παράδειγμα έχουμε το ΟΑΚΑ ή το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους χώρους της ΔΕΘ. Αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές. Και με τη βοήθεια των δήμων θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η καθαριότητα, ο αερισμός και οι απολυμάνσεις.