Μπορεί σήμερα η αίθουσα της Ολομέλεια να μην «γεμίσει» εξαιτίας των μέτρων κατά του κορονοϊού, εντούτοις το θερμόμετρο σίγουρα θα χτυπήσει «κόκκινο». Αφορμή θα αποτελέσει η προ ημερησίας συζήτηση που έχει καταθέσει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά με θέμα τον κορονοϊό.
Ο πρωθυπουργός, που θα ξεκινήσει την ομιλία του περίπου στις πέντε το απόγευμα, αναμένεται να προχωρήσει σε μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, αλλά κυρίως θα αναφερθεί στα οικονομικά δεδομένα μετά και την ανακοίνωση της ύφεσης από την ΕΛΣΤΑΤ.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να εξειδικεύσει έτη περαιτέρω τα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση το φθινόπωρο, προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το ερχόμενο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να μιλήσει εκτεταμένα για το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων.
Σε ότι αφορά την ύφεση από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών στις προβλέψεις που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου, (μετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού) είχε προβλέψει ετήσια ύφεση -7,9%. Άλλωστε, όπως θα τονίσει, η ύφεση στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο βρίσκεται στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (15%) και είναι χαμηλότερη από αυτή που παρατηρείται σε μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%), η Ιταλία (17,3%) και η Πορτογαλία (-16,3%).
Την ίδια ώρα, αναμένεται να παραδεχθεί ότι ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, κάτι που εξαρχής δεν είχε κρύψει το Μέγαρο Μαξίμου. Ειδική μνεία θα κάνει στις «εφεδρείες», δηλαδή στα χρήματα που δεν έχουν ξοδευτεί από την κυβέρνηση, και τα οποία δύναται θα κατευθυνθούν στοχευμένα προς την στήριξη όσων έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό.
Για τα κρούσματα ο πρωθυπουργός θα σταθεί κυρίως στο γεγονός ότι μολονότι η χώρα άνοιξε την οικονομία της και τον τουρισμό, εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από πολλές άλλες χώρες, κάτι που η αντιπολίτευση «αγνοεί». Τέλος, θα ζητήσει εκ νέου από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών λοιμοξιολόγων.
Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την μεγάλη ύφεση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ύφεση Μητσοτάκη». Παράλληλα, θα επιμείνει ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.
Βασικό του, δε, επιχείρημα θα είναι ότι η ύφεση ξεκίνησε προτού η χώρα μας μπει σε καθεστώς lockdown και πως η κυβέρνηση την άφησε να διογκωθεί, «οδηγώντας την πλειονότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε αφανισμό και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία». Επίσης, θα μιλήσει για νέο «εργασιακό μεσαίωνα», για «κοινωνικό κανιβαλισμό», με την επίκληση του κορονοϊού ενώ πιθανό θεωρείται να κάνει και μια αναφορά στα ελληνοτουρκικά, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.