Του Αντώνη Πανούτσου
«No Mr. President the big smiling man is not the owner of Akropolis Restaurant chain. He is the Greek Defense Minister». Κάτι τέτοιο πρέπει να είπε ο Αρχιεπίσκοπος ΗΠΑ Δημήτριος στον Ντόναλντ Τραμπ. Αν τώρα ο Τραμπ, το κατάλαβε και έδωσε την χειραψία στον Καμμένο είναι ερώτημα. Αν κατάλαβε ότι το Defense Minister είναι άλλη αλυσίδα εστιατορίων και έδωσε το χέρι πρώτα στην κυρία με τα γυαλιά και μετά τον Καμμένο, θα μείνει μυστήριο.
Το οποίο δεν θα λυθεί από τις φωτογραφίες. Αφού η φωτογραφία από την μεριά του Τραμπ τον δείχνει να έχει απλώσει το χέρι στην κυρία και τον Πάνο τον Καμμένο να κάνει το «εδώ, εδώ πρόεδρε». Αντίθετα στην φωτογραφία που τραβήχτηκε από την μεριά του Καμμένου για να μοιάζει ότι είναι από δεξίωση και τα λένε δίπλα, δίπλα έχουν μόνο τα κεφάλια με λίγο καλυμμαύχι. Έτσι το αν έγινε η χειραψία Τραμπ – Καμμένου θα μείνει ένα γλυκό μυστήριο. Αντίθετα δεν είναι μυστήριο ότι μια που πήγε ο Πάνος Καμμένος άλλαξε την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Τον Ιούλιο του 2011 με υπουργό Άμυνας τον Πάνο Μπεγλίτη η Βουλή ψήφιζε την «εγκαθίδρυση της Προωθημένης Βάσης Διοικητικής Μέριμνας στο λιμάνι της Σούδας». Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΚΚΕ αντιδρούσε στην Βουλή έντονα και μετείχε σε διαδηλώσεις ενάντια στις βάσεις του θανάτου. Χρειάστηκε να γίνει υπουργός άμυνας ένας άλλος Πάνος για να διδάξει στον ΣΥΡΙΖΑ πως γίνονται αυτά τα πράγματα. Προτείνοντας ο ίδιος στον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις την επέκταση της ναυτική βάσης της Σούδας. Και για να μην φοβάται ότι τα λεφτά του θα πάνε χαμένα, ο Πάνος Καμμένος προσκάλεσε τον Μάτις να έρθει στην Ελλάδα και να επισκεφθούν μαζί την βάση.
Ενός ΝΑΤΟ που χάρις στην κυβέρνηση της πρώτης φορά αριστεράς αναβαθμίζεται. Αφού σύμφωνα με το δόγμα Καμμένου «αρχίζει καινούργια ημέρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της άμυνας». Η οποία μέρα θα έχει μια δυνατή παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο που θα δημιουργήσει «ασπίδα σταθερότητας» με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα νότια και με Βουλγαρία, Ρουμανία στον Βορρά. Για να αντιμετωπίσει όπως είπε ο Καμμένος την παράνομη μετανάστευση (sorry Τασία και Κυρίτση αλλά σε προσφυγικό δεν αναφέρθηκε) και την «ανάπτυξη του εξτρεμισμού στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική» (sorry Σοφία Σακοράφα αλλά δεν έκανε αναφορά στον στόλο της Ελευθερίας στην Παλαιστίνη).
Ο Πάνος Καμμένος ανέπτυξε και ιδεολογία. Είπε στον Μάτις ότι η παγκοσμιοποίηση της εποχής του Ομπάμα είναι παρελθόν και ότι είναι χαρούμενος που η αμερικανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την έννοια του έθνους-κράτους. Και για να το αντιληφθούν και οι άλλοι, έθνος-κράτος είναι αυτό που εκτός από πολιτική και γεωπολιτική, έχει πολιτιστική και εθνική συμπαγή οντότητα. Το οποίο σημαίνει ότι το σύνολο του πληθυσμού, στην θεωρία τουλάχιστον, δηλώνει υποταγή σε μια ιδεατή εθνική κουλτούρα. Ένα μικρό βήμα για τον Καμμένο, αλλά μεγάλο για τον ΣΥΡΙΖΑ που από την εποχή των πολυπολιτισμικών πανηγυριών, όπως και να το κάνουμε, έχει διανύσει μια απόσταση.