Η απουσία ενημέρωσης και ο κακός συντονισμός οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 93 ανθρώπους, εκτιμά ο Χρήστος Ζερεφός, επιστήμονας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο, ο κ. Ζερεφός, ο οποίος έχει τιμηθεί με πολλές και σημαντικές διακρίσεις διεθνώς (μεταξύ αυτών και το Νόμπελ Ειρήνης ως μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών), αναφέρει πως οι εκτροπές της κυκλοφορίας δεν έγιναν συντονισμένα με την πυροσβεστική και δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε οι άνθρωποι να μεταβούν, ασφαλώς, προς τη σωτηρία, δηλαδή προς τη θάλασσα.
Παράλληλα, παραδέχεται ότι παρά την ένταση του φαινομένου και την αδυναμία να σταματήσει η πυρκαγιά «θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη συνεννόηση οι εμπλεκόμενοι φορείς». Και μάλιστα, θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο της πιο επιτελικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σημειώνει.
Σημειώεται πως ο κ. Ζερεφός κλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Μαξίμου μαζί με τον έτερο ακαδημαϊκό Ευστάθιο Λέκκα, να συμβάλλουν με ιδέες και προτάσεις για την επόμενη ημέρα.
«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από εμένα και από τον κ. Λέκκα να συντάξουμε ένα ενημερωτικό μνημόνιο. Σε ό,τι με αφορά μια έκθεση που θα περιλαμβάνει την ανθρωπογενή παρέμβαση και πόσο αυτή επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αντίστοιχα, από τον κ. Λέκκα την περιγραφή της αναλύσεως κινδύνου και της βελτίωσης της υφιστάμενης νομοθεσίας», αναφέρει.
Τέλος, μιλώντας για τα φυσικά φαινόμενα επισημαίνει πως το 2018 ήταν μια ανώμαλη χρονιά. «Ο Απρίλιος έδωσε ρεκόρ ζέστης και, δυστυχώς, ο Ιούλιος έδωσε ρεκόρ θανάτων από δασική πυρκαγιά. Δεν είναι όμως μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά ένα μείγμα σωρείας γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία».
«Θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει όλα αυτά, αν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις», καταλήγει.
* Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί σήμερα, Παρασκευή