Της Μαίρης Βενέτη
Αφότου κλιμάκωσε τις εντάσεις και δοκίμασε τις αντοχές της αγοράς, ο Ντόναλντ Τραμπ αναδίπλωσε τις δηλώσεις του για νέους δασμούς από τον Σεπτέμβριο στην Κίνα, ανακοινώνοντας την καθυστέρηση των δασμών σε κάποια καταναλωτικά προϊόντα για περισσότερο από δυο μήνες, έναντι «την περίοδο των Χριστουγέννων να μην έχουν κάποιοι δασμοί αντίκτυπο στους αμερικανούς καταναλωτές».
Μέχρι πρόσφατα, μια τέτοια οπισθοχώρηση θα είχε οδηγήσει τις αγορές σε πανηγυρική προεξόφληση ότι αυτή η κίνηση θα ανοίξει ξανά το δρόμο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων. Προς το παρόν όμως οι αγορές αναθάρρησαν μεν, δεν εφησύχασαν δε.
Τι κράτησαν αλήθεια οι επενδυτές από αυτήν την εξέλιξη; Ότι για πρώτη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε κάτι που μέχρι πρότινος αρνούνταν κατηγορηματικά: Η οικονομική διαμάχη με την Κίνα ίσως τελικά να έχει αρνητικές συνέπειες για τα αμερικανικά νοικοκυριά.
Πέραν λοιπόν από τον αγροτικό κόσμο που υποφέρει ήδη εξαιτίας της άρνησης του Πεκίνου να αυξήσει τις αγορές βασικών αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, στο κάδρο πλέον προστίθενται και τα αμερικανικά νοικοκυριά.
Είναι όμως τα μόνα; Φυσικά και όχι. Στο κάδρο των απωλειών μπαίνουν και πολλές επιχειρήσεις. Η καθυστέρηση κάποιων δασμών είναι απίθανο να προσφέρει τη βεβαιότητα που αναζητούν αναφορικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, προκειμένου να επανεκκινήσουν επενδύσεις που λιμνάζουν. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα μεγαλύτερα σύννεφα πάνω από την οικονομία.
Όσοι παρακολουθούν τις δηλώσεις των γερουσιαστών των δημοκρατικών, αλλά και πολλών θεσμικών φορέων της αμερικανικής αγοράς, έχουν ήδη εμπεδώσει όλους αυτούς τους προβληματισμούς. Όλα δείχνουν ότι η εμπέδωση αυτή έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα και στις χρηματαγορές.
Η λάμψη των Κεντρικών Τραπεζών ξεθωριάζει
Ο κ. Όλι Ρεν είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Wall Street Journal στα τέλη της εβδομάδας προσπάθησε να δώσει μια αισιόδοξη οπτική γωνία και να προσφέρει στήριξη στις αγορές.
Ανέφερε λοιπόν, ότι λόγω της επιβράδυνσης στην οικονομία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης που θα υπερβούν τις προσδοκίες των επενδυτών, μεταξύ των οποίων «σημαντικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις επιτοκίων.
Μια μάλιστα από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις του ήταν ότι «Οταν δουλεύεις με τις χρηματαγορές, είναι συχνά καλύτερα να λαμβάνεις περισσότερα παρά λιγότερα μέτρα».
Ο κύριος Ρεν δεν είναι βέβαια το μόνος μέλος της ΕΚΤ που προσπάθησε να λειάνει τις ανησυχίες των επενδυτών.
Ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις και ο Benoit Coeure, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κινητήρια δύναμη του QE.
Παρά ταύτα, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα με καθοδικό κερί, καθώς οι επενδυτές αυτή την φορά δεν έδειξαν διάθεση να πανυγηρίσουν το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι για άλλη μια φορά παρούσα και «βάζει πλάτη». Αυτή ακριβώς η εξέλιξη, αναδεικνύει την εκτεταμένη αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας.
Oι macro ανακοινώσεις που δεν αγνοήθηκαν
Η αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας ευθύνεται και για το γεγονός ότι ο Αύγουστος αποτελεί τον πρώτο μήνα που οι αγορές άρχισαν να δίνουν σημασία στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις. Οι οποίες βέβαια κάθε άλλο επενδυτική αισιοδοξία εκπέμπουν.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά το β'τρίμηνο του έτους, η βρετανική οικονομία επίσης, ενώ στην Ιταλία η ανάπτυξη παρέμεινε αμετάβλητη. Το Μεξικό κατάφερε ν' αποφύγει μόνο ένα τρίμηνο ύφεσης με την οικονομία του ν'αναμένεται να παραμείνει αδύναμη φέτος, ενώ και η Βραζιλία έπεσε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο.
Έχουμε λοιπόν ένα παζλ συρρίκνωσης με πέντε από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να πρωταγωνιστούν, ενώ ταυτόχρονα οι πολύ σημαντικοί εμπορικοί κόμβοι της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ, υποφέρουν από σοβαρές ενδείξεις επιβράδυνσης.
H πρόσφατη λοιπόν απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για νέους δασμούς, έπληξε περαιτέρω την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, την χειρότερη δυνατή στιγμή.
Η μερική οπισθοχώρηση του Αμερικανού Προέδρου και η ετοιμότητα των Κεντρικών Τραπεζών, δεν μοιάζουν, αρχικά τουλάχιστον, να είναι αρκετές ώστε να επαναφέρουν την επενδυτική ψυχολογία στη σχεδόν «υστερική» διάθεση για ρίσκο των τελευταίων μηνών.
*Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.