Toυ Γιώργου Σκορδίλη
Τη δεύτερη θέση στη παγκόσμια κατάταξη των χωρών εκείνων που έχουν ισχυρή παρουσία στον τομέα διαχείρισης πλοίων κατέλαβε η Ελλάδα για το τρέχον έτος 2019 με βάσει τόσο τον αριθμό πλοίων, όσο και την συνολική χωρητικότητα που ελέγχουν ναυτιλιακές εταιρίες που είναι εγκατεστημένες στον Πειραιά και στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Νορβηγικού Νηογνώμονα Πλοίων DNC-GL και της Menon Economics.
Στην πρώτη θέση και πάλι με βάσει τον αριθμό πλοίων και την χωρητικότητα τους βρίσκεται η Σιγκαπούρη, και ακολουθούν στην τρίτη θέση το Αμβούργο, στην τέταρτη θέση το Χονγκ-Κονγκ και στην Πέμπτη θέση η Σαγκάη.
Οι αναλυτές του DNV-GL και της Menon, θέτουν πέντε παραμέτρους προκειμένου να εντοπίσουν το απόλυτο ναυτιλιακό κέντρο του κόσμου. Οι παράμετροι αυτοί έχουν να κάνουν με:
- Διαχείριση πλοίων.
- Ναυτιλιακή τεχνολογία.
- Χρηματοδότηση & νομοθεσία.
- Ανταγωνιστικότητα & ελκυστικότητα, και.
- Λιμάνια & εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Σιγκαπούρη εντοπίζεται να βρίσκεται στην πρώτη θέση στις 3 από τις πέντε κατηγορίες και συγκεκριμένα στις κατηγορίες: Διαχείριση Πλοίων. Ανταγωνιστικότητα & Ελκυστικότητα. Λιμάνια & Εφοδιαστική Αλυσίδα.
Η Ελλάδα, μόνο στην κατηγορία Διαχείριση Πλοίων, βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες δεν βρίσκεται σε καμιά από τις πέντε πρώτες θέσεις.
Με βάσει και τις πέντε παραμέτρους στην δεύτερη θέση είναι στο Αμβούργο, στην τρίτη θέση το Ρότερνταμ, στην τέταρτη θέση το Χονγκ – Κονγκ και στην πέμπτη θέση το Λονδίνο.
Αναλυτικά και ανά παράμετρο, το Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση και τη νομοθεσία, ενώ η Σαγκάη και το Όσλο, στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας.
Το Τόκιο και το Ντουμπάι κατέλαβαν την όγδοη και ένατη θέση, αντίστοιχα, ενώ την δεκάδα συμπλήρωσε το Μπουσάν.
Στο σύνολο όλων των παραμέτρων Η Ελλάδα (Πειραιάς-Αθήνα) βρίσκεται στην ενδέκατη θέση.
Την πρώτη δεκαπεντάδα με τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές πρωτεύουσες του κόσμου για το 2019 συμπληρώνουν η Ν. Υόρκη, η Κοπεγχάγη, το Χιούστον και η Αμβέρσα.
Αναλυτικά την έρευνα μπορείτε να την κατεβάσετε από την εξής ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ