Στο χώρο της δικαιοσύνης, εξελίσσονται τους τελευταίους μήνες, δυο παράλληλες επιχειρήσεις. Η πρώτη, αφορά τη θεσμική αποπομπή από το δικαστικό σώμα, των δικαστών με την εξόφθαλμη ανεπάρκεια.
Όσων δεν μπορούν, βαριούνται, δεν επιθυμούν να ανταποκριθούν, εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, προσωπικές επιδιώξεις και για τους παραπάνω λόγους κινούνται στα «ακραία όρια της αμέλειας. Το ξεσκαρτάρισμα οδήγησε 13 δικαστικούς στην έξοδο από το δικαστικό Σώμα. Όχι όμως και από το μισθολόγιο του δημοσίου. Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι η αποδεδειγμένα άχρηστη (!) πρωτοδίκης η οποία από το 2012 δεν είχε εκδώσει ούτε μια απόφαση και κράταγε στο συρτάρι της 400 υποθέσεις, μπορεί να βρει μια άλλη θέση το δημόσιο.
Ο δικαστής που έβγαζε τηλεγραφικές αποφάσεις χωρίς τεκμηρίωση, πράγμα που πρόδιδε δικαστική κρίση για τα μπάζα, θα μπορεί πχ να μετακινηθεί στην πολεοδομία αν το επιθυμεί. Εφόσον ο χρυσός κανόνας στο ελληνικό δημόσιο παραμένει το «άπαξ και τρουπώσεις…», δεν πειράζει. Σε κάθε περίπτωση ένας ανεπαρκής περισσότερος, στην πολεοδομία συνιστά σαφώς μικρότερη ζημιά από έναν ανεπαρκή ακόμη, στη δικαιοσύνη.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο νέος Οργανισμός Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστηρίων με το νέο σύστημα αξιολόγησης δικαστών και εισαγγελέων θα αναχαιτιστεί ο συντεχνιασμός και η άκαμπτη επετηρίδα των λειτουργών της δικαιοσύνης. Εμείς θα της ευχηθούμε καλή τύχη. Θα της χρειαστεί.
Η δεύτερη επιχείρηση αφορά στην προστασία που παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύστημά του, στην πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η οποία την Τετάρτη έχει κληθεί να απολογηθεί, για τις κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί σχετικά με τους χειρισμούς της στην σκευωρία της Νοβάρτις.
Δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθεί ή να κριθεί η βασιμότητα της φημολογίας - εκπορεύεται από φίλιους κύκλους της Κουμουνδούρου - ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να προσφέρει στην πρώην εισαγγελέα διαφθοράς μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε μπορεί να εκτιμηθεί η πρωτοβουλία Κούλογλου να καλέσει, την ελεγχόμενη από τη δικαιοσύνη πρώην εισαγγελέα, να μιλήσει σε μια Διακομματική επιτροπή κατά της Διαφθοράς του ευρωκοινοβουλίου. Σε ανθρώπους που έχουν μαύρα μεσάνυχτα για τις τρομερές απολήξεις της σκευωρίας της Νοβάρτις και άκουγαν να διαμαρτύρεται για παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. Ο κ. Στέλιος Κούλογλου προτιμά χίλιες φορές την Ελένη Τουλουπάκη και τον Γιώργο Κύρτσο, δίπλα του στην ευρωβουλή από τον - ονόματα δεν λέμε – σύντροφο και αντιπρόεδρο τον οποίο απεχθάνεται. Όμως ως ευρωβουλευτής αγωνιών για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όφειλε πρώτα να περιμένει την κρίση της δικαιοσύνης για το ρόλο της στη σκευωρία της Νοβάρτις και μετά την περιφέρει ως «νεομάρτυρα» ή υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εις τας Ευρώπας.
Είναι εν τω μεταξύ αξιομνημόνευτη η οργή ορισμένων για το γεγονός ότι μια διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης για τους προστατευόμενους μάρτυρες σκόνταψε στις εύλογες ενστάσεις εκείνων που υπέστησαν πολιτικό και προσωπικό διασυρμό από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες της σκανδαλώδους σκευωρίας.
Σε ποιο κράτος δικαίου οι fake «προστατευόμενους» μάρτυρες αξίζουν της προστασίας του νόμου;
Μόλις καταλήξει η δικαιοσύνη ποιοι μηχανισμοί στη δικαιοσύνη και στην πολιτική έστησαν τη σκευωρία Νοβάρτις, θα βρούμε και το πως θα εγγυηθούμε το αναγκαίο καθεστώς των πραγματικών μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.