Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια αδιάσειστα ευρήματα. Το 90% των κλινών των ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένες, τα κρούσματα αυξάνονται, η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας συνεχίζεται, η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Άρα είμαστε ακόμα μακριά από το άνοιγμα της οικονομίας, αναφέρει στο Liberal.gr, ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Συνέντευξη στην Αλεξία Σβώλου
Καθηγητά, την περιμέναμε ή όχι αυτή την αύξηση στα κρούσματα και τι ανησυχεί τους ειδικούς;
Είναι σαφές ότι η προηγούμενη εβδομάδα δεν ήτανε αντιπροσωπευτική της πληροφόρησης για την διασπορά του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των τεστ ήταν μικρότερος λόγω των γνωστών προβλημάτων με τον χιονιά, το κρύο και τα προβλήματα στις μετακινήσεις. Αυτή την εβδομάδα πέρα από τις περισσότερες διαγνώσεις από την διενέργεια μεγαλύτερου αριθμού τεστ καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε Περιφερειακές Ενότητες εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, κάτι που συμβάλλει σε μια εικόνα αυξημένης διασποράς και ανησυχίας.
Στην Αττική -που ζει η μισή Ελλάδα- σε τι κατάσταση βρισκόμαστε;
Δεν είμαστε ακόμα σε κατάσταση σταθεροποίησης, που θα το θέλαμε, ούτε έχουμε αυτή τη στιγμή σαφή εικόνα. Αντίθετα, έχουμε ανοδική τάση. Βλέπουμε ακόμα αύξηση στους νοσηλευόμενους και είναι πολύ ψηλά ο δείκτης της πληρότητας των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αφού έχει αγγίξει το 90%. Αναμένουμε όλοι να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες και ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα στα τέλη αυτής της βδομάδας.
Πότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ενδεχόμενα ανοίγματα και σε ποιους δείκτες στηρίζονται αυτές οι αποφάσεις/εισηγήσεις;
Με τις κλίνες των ΜΕΘ κατειλημμένες στο 90% (στην Αττική) είναι αδύνατον να γίνει κουβέντα για ανοίγματα. Δεν έχουμε ορίσει συγκεκριμένο ποσοστό στο οποίο πρέπει να πέσει η πληρότητα των ΜΕΘ, αλλά σίγουρα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 90%. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια αδιάσειστα ευρήματα όπως το ότι καταγράφεται αύξηση στα κρούσματα, συνεχίζεται η αύξηση στην πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας και η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Άρα είμαστε ακόμα μακριά.
Οι δείκτες τους οποίους κοιτάμε για να προχωρήσουμε σε άρση περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν τον «σκληρό» δείκτη της πληρότητας των ΜΕΘ και άλλους παράγοντες, όπως τα κρούσματα, ο αριθμός των νοσηλειών αλλά και οικονομικές παραμέτρους. Είναι ένας σύνθετος υπολογισμός.
Είστε αισιόδοξος πως η πρόοδος των εμβολιασμών θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας, μειώνοντας τις ηλικίες των νοσηλευόμενων;
Τον αντίκτυπο αυτό θα τον δούμε καλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Είναι ακόμα λίγο νωρίς, γιατί δεν έχουν προχωρήσει τόσο οι εμβολιασμοί. Είναι μια παράμετρος που βοηθά λίγο, αλλά θα έχει ακόμα μεγαλύτερη συμβολή στην αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας συν τω χρόνω.
Πριν λίγες ώρες ο πρωθυπουργός αποφάσισε την παράταση του lockdown για μια εβδομάδα. Γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση και γιατί η παράταση να αφορά μια εβδομάδα;
Η απόφαση της παράτασης των περιοριστικών μέτρων λήφθηκε γιατί βρισκόμαστε εν αναμονή μιας σαφέστερης εικόνας και για την Αττική και για την επικράτεια. Τώρα όλα τα δεδομένα επαναξιολογούνται σε μια εβδομάδα, οπότε η παράταση ουσιαστικά είναι «μια εβδομάδα και βλέπουμε». Για λόγους κόπωσης της κοινωνίας δεν έχει νόημα να προταθεί μια μακρύτερη παράταση, αφού στο τέλος της εβδομάδας θα κριθεί το πού βρισκόμαστε και θα γίνει η αποτίμηση της επίδρασης των μέτρων στην διασπορά της Covid. Η κατάσταση είναι ρευστή και όλα είναι υπό αίρεση. Θα δούμε την εξέλιξη της κατάστασης και θα αποφανθούμε, αλλά οι αποφάσεις θα είναι πολιτικές.