Τι μάθαμε αυτήν την εβδομάδα μέσα από τις παρεμβάσεις του τομέα οικονομικών θεμάτων του Σύριζα; Μάθαμε ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στην ευόδωση του έργου στο Ελληνικό. Μάθαμε επίσης ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει την Εθνική Ασφαλιστική. Ταυτόχρονα μάθαμε ότι ο Σύριζα πρόσκειται θετικά στο project του Ελληνικού και στον υπ’ αριθμόν 1 παίκτη της ιδιωτικής ασφάλισης.
Για τη σχέση ανάμεσα στο Σύριζα και το project του Ελληνικού δεν χρειάζεται να αναφερθούμε. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης σε αυτή τη χώρα που να μην γνωρίζει το πόσο λυσσαλέα πολέμησε το αναπτυξιακό έργο στο Ελληνικό ο Σύριζα, τόσο σαν αντιπολίτευση όσο και σαν κυβέρνηση με τη συνοδεία του κόμματος Καμμένου.
Αντίθετα, η προϊστορία της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν είναι ευρέως γνωστή. Και αξίζει να αναφερθούμε σε αυτήν, έτσι ώστε να αναδείξουμε την υποκρισία, που κρύβεται πίσω από τη στάση του Σύριζα. Μια υποκριτική στάση που ακολουθείται και στο ζήτημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Όπου και εκεί, οι ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, ήταν βαριές.
Ας ξεκινήσουμε από τη κατάληξη που έχει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελούσε δέσμευση που είχε αναλάβει η διοίκηση της ΕΤΕ προς τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και συγκεκριμένα προς την DG Comp, μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας το 2015, επί κυβερνήσεως Τσίπρα – Καμμένου.
Σε περίπτωση που η Εθνική Τράπεζα, δεν προέβαινε στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τότε η κρατική ενίσχυση συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ προς την Τράπεζα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράνομη και η Επιτροπή θα ζητούσε την επιστροφή της με αποτέλεσμα την ισόποση μείωση των κεφαλαίων της Τράπεζας. Τι θα σήμαινε αυτό; Το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας.
Την οδηγία της DG Comp, είχαν ακολουθήσει ήδη οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες. Έτσι η Eurobank πώλησε τον ασφαλιστικό της βραχίονα στο fund της Fairfax, η Τράπεζα Πειραιώς στον γερμανικό ασφαλιστικό όμιλο Ergo και η Alpha Bank στην γαλλική AXA, η οποία με τη σειρά της πώλησε την ελληνική δραστηριότητα στον ασφαλιστικό όμιλο της Generali.
H Εθνική Ασφαλιστική μεταβιβάστηκε κατά 90% στο CVC Capital, έναντι 455 εκατ. ευρώ. Σαν αποτέλεσμα ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων της Εθνικής τράπεζας, βελτιώθηκε κατά 0,6%.
Το CVC Capital, είναι ένα επενδυτικό fund, με μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα. Πριν από την Εθνική Ασφαλιστική, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε εξαγοράσει τον όμιλο τροφίμων της Vivartia, τις ιδιωτικές κλινικές Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Metropolitan, τo 45% της γνωστής εταιρείας e-commerce Skroutz, καθώς και το σύνολο των δραστηριοτήτων του τουρκικού ομίλου Doğuş στις μαρίνες τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο Σύριζα αναφέρεται σε σκάνδαλο και σε ξεπούλημα. Είναι όμως έτσι; Τι έχει κάνει σαν κυβέρνηση; Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, είχε δρομολογηθεί από τον Δεκέμβριο του 2015, με σκοπό να έχει πραγματοποιηθεί μέσα το 2016.
Ο πρώτος διαγωνισμός άνοιξε τελικά τον Μάρτιο του 2017, με τέσσερις προτάσεις – προσφορές. Από τις κινεζικές Gongbao, Wintime και Fosun με τη τελευταία να είναι γνωστή, από τη μετοχική συμμετοχή της στην Folli Follie, και από την αμερικανική κοινοπραξία J. Calamos – Exin. Η Gongbao μαζί με την Wintime, τέθηκαν εκτός διαγωνισμού, ενώ προχώρησαν η Fosun και το σχήμα J. Calamos – Exin.
Προτιμητέα είχε κριθεί η αμερικανική κοινοπραξία, η οποία είχε προσφέρει 718,5 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η Fosun είχε προσφέρει 730 εκατ. ευρώ. Ωστόσο όταν έφτασε η στιγμή των υπογραφών, αποδείχθηκε ότι το σχήμα J. Calamos – Exin, δεν διέθετε το απαιτούμενο ποσό.
Στην επαναληπτική διαδικασία, τον Μάιο του 2018, συμμετείχαν οι κινεζικές εταιρείες. Η μεν Fosun ενώ είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε νέο due diligence της Εθνικής Ασφαλιστικής αποχώρησε, εν μέσω του ξεσπάσματος του σκανδάλου της Folli Follie. Η δε Gongao πρoσέφερε τίμημα 676 εκατ. ευρώ. Όμως μη διαθέτοντας επενδυτική εμπειρία σε ασφαλιστικές δραστηριότητες και μη παρέχοντας εγγυήσεις για την κεφαλαιακή της δυνατότητα, δεν κατάφερε να προκριθεί ως προτιμητέος επενδυτής. Οπότε και στη επαναληπτική διαδικασία, ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος.
Δεν θυμάμαι κανέναν τότε να κατηγορεί ούτε την κυβέρνηση, ούτε τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την αποτυχημένη έκβαση του εγχειρήματος. Σήμερα που η αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής με κριτήρια την τιμή προς τη λογιστική αξία και τα κέρδη ανά μετοχή, είναι χαμηλότερη σε σχέση με το παρελθόν, ακούμε και διαβάζουμε για προδοσίες, οικονομικά σκάνδαλα και ξεπουλήματα.
Τα γεγονότα είναι απλά. Ο διαγωνισμός ήταν ανοικτός. Συμμετείχε τελικά μόνο η CVC Capital. Η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να ανεβάσει το αρχικό χαμηλότερο τίμημα στα 455 εκατ. ευρώ. Οι σύμβουλοι της τράπεζας και του ΤΧΣ, εκτιμούν ότι το τίμημα είναι δίκαιο. Ο Σύριζα, γιατί και πάλι προσπαθεί να προσκαλέσει αναστάτωση; Επί κυβερνήσεως του είχε επιτύχει ο διαγωνισμός; Όχι. Είχε εισπράξει μεγαλύτερο τίμημα; Όχι. Άλλωστε σε μια χώρα που βάλλεται ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης από τη αντιπολίτευση με τόση αγριότητα και που ο Σύριζα δηλώνει ότι όταν επανεκλεγεί, θα καταργήσει τον ιδιωτικό πυλώνας ασφάλισης, είναι ιδιαίτερα θετικό που βρέθηκε αγοραστής. Και μάλιστα αγοραστής του διαμετρήματος της CVC. Εκτός και αν ο Σύριζα, είχε κρυφό επενδυτή από την Κούβα, τη Βενεζουέλα και την Βόρειο Κορέα.