Της Μαίρης Βενέτη*
Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, με την ισχαιμική καρδιοπάθεια να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.
Υπολογίζεται ότι 26 εκατ. του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, όταν 32 εκατ πάσχουν από καρκίνο. Ο αριθμός μάλιστα των ασθενών που χρειάζονται θεραπεία για καρδιαγγειακές παθήσεις αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.
Διάφοροι παράγοντες τροφοδοτούν τη δυναμική αυτή. Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένας από τους σημαντικότερους.
Ο αριθμός των κατοίκων των ανεπτυγμένων χωρών ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.
Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η κακή διατροφή, ενώ για τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η υψηλή συχνότητα εμφάνισης ρευματικού πυρετού και η αμέλεια προληπτικού ελέγχου.
Το σημαντικό όμως είναι ότι χάρη στις βελτιωμένες διαγνωστικές τεχνικές, είναι πλέον εφικτός ο έγκαιρος εντοπισμός των καρδιολογικών προβλημάτων για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Η πρόοδος στον τομέα της καρδιολογίας έχει συντελέσει στο να ελαττωθεί η θνησιμότητα και έχει εκτινάξει το άμεσο ιατρικό κόστος των καρδιαγγειακών νόσων περίπου σε τριπλάσια μεγέθη.
Ένας άνθρωπος προσέφερε βιωσιμότητα σε εκατομμύρια
Το θεμέλιο λίθο για την αντιμετώπιση των καρδιακών νόσων έβαλε το 1958 ένας εξαιρετικά ανήσυχος άνθρωπος και λαμπρός επιστήμονας, ο Miles “Lowell” Edwards.
Ο Edwards υπέστη στην εφηβεία καρδιολογικές βλάβες λόγω παρατεταμένου ρευματικού πυρετού. Ορμώμενος από το δικό του πρόβλημα, πορεύτηκε με το όνειρο να βοηθήσει ασθενείς με καρδιολογικές παθήσεις. Όταν συνταξιοδοτήθηκε στα 60 του χρόνια, με 63 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο ενεργητικό του, αποφάσισε δεδομένου του ελεύθερου χρόνου του να επικεντρωθεί στον στόχο του. Με έμπνευση από το υδραυλικό σύστημα και τις αντλίες καυσίμου, ο Edwards πίστευε ότι η ανθρώπινη καρδιά θα μπορούσε να είναι μηχανική.
Παρουσίασε την ιδέα στον Dr Albert Starr, έναν νεαρό χειρούργο στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή του Όρεγκον, ο οποίος όμως θεώρησε την ιδέα του πολύ περίπλοκη και τον κατεύθυνε να επικεντρωθεί αρχικά στην ανάπτυξη μιας τεχνητής καρδιακής βαλβίδας, για την οποία άλλωστε υπήρχε και άμεση ανάγκη.
Μετά από δύο χρόνια, αναπτύχθηκε και τοποθετήθηκε με επιτυχία σε ασθενή η πρώτη βαλβίδα, με τις εφημερίδες ανά τον κόσμο γράφουν για την «θαυματουργή χειρουργική επέμβαση καρδιάς».
Αυτή η καινοτομία δημιούργησε μια εταιρεία, την Edwards Laboratories, η οποία το 1966 εξαγοράστηκε από την American Hospital Supply Corporation και μετονομάστηκε σε American Edwards Laboratories.
Το 1985 η American Edwards εξαγοράστηκε από την Baxter International, ενώ το 2000 άρχισε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο “EW”.
Από τότε μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στην καινοτομία με σαφές προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της.
Πρόκειται για μια παγκόσμια εταιρεία με παρουσία σε 100 χώρες και 12.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο.
Η εταιρεία ,εξήντα χρόνια μετά, παραμένει πιστή στο όραμα του ιδρυτή της, δημιουργώντας προϊόντα που προσφέρουν στους κλινικούς ιατρούς την δυνατότητα να αυξάνουν τη βιωσιμότητα των ασθενών με καρδιοαγγειακές παθήσεις, έχοντας επί της ουσίας συνεισφέρει στη θεραπεία παραπάνω από δύο εκατομμύριων ασθενών παγκοσμίως.
Διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, ενώ η καρδιά είναι σε πλήρη λειτουργία
Η Edwards είναι η Νο1 εταιρεία στον κόσμο στην παραγωγή προϊόντων αντικαταστάσης βαλβίδων και προϊόντων επισκευής βαλβίδων. Όμως το μεγάλο της επίτευγμα είναι η παράκαμψη της εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς, με αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, ενώ η καρδιά του ασθενούς είναι σε πλήρη λειτουργία.
Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδική νόσο των ενηλίκων και χάρη στην τεχνογνωσία της εταιρείας, έχουν απλοποιηθεί κατά πολύ οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της.
Μέχρι πρότινος η μόνη δυνατότητα αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας ήταν με χειρουργική επέμβαση 4-5 ωρών που απαιτούσε διάνοιξη του θώρακα του ασθενή και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς του. Ο ασθενής μετά από μια τέτοια επέμβαση επανέρχεται στις πλήρεις δραστηριότητες του μετά από δύο μήνες.
Η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας είναι μια πρωτοπόρος μέθοδος με διαδικασία παρόμοια της στεφανιογραφίας. Συνήθως γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και η διάρκεια της είναι περίπου δύο ώρες. Μια εκπτυσσόμενη βιοπροσθετική βαλβίδα προσαρμόζεται πάνω σε έναν καθετήρα, οδηγείται μέσα από τις αρτηρίες του οργανισμού στη θέση της προβληματικής αορτικής βαλβίδας και απελευθερώνεται στην κατάλληλη θέση. Η νέα βαλβίδα αρχίζει να λειτουργεί αμέσως. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 4-6 μέρες και μπορεί να δραστηριοποιηθεί πλήρως σε μια εβδομάδα.
Το ποσοστό επιτυχούς εμφύτευσης της βαλβίδας από έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους ξεπερνάει το 98%, για αυτό άλλωστε και ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε διαδερμική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας έχει αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Τάση που θα συνεχίσει να παρατηρείται, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι χαμηλή και σαφέστατα ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο της κλασσικής χειρουργικής αντικατάστασης.
Οι σημαντικές γραμμές προϊόντων και ο ανταγωνισμός
Το πλήθος των προϊόντων της Edwards δεν μπορεί να καλυφθεί στα πλαίσια ενός και μόνου άρθρου, γι' αυτό και θα περιοριστούμε στα πιο ηχηρά εμπορικά σήματα.
Εκτός των ιστικών βαλβίδων αντικατάστασης και των δακτυλίων πλαστικής επιδιόρθωσης των βαλβίδων καρδιάς που πωλούνται με τα εμπορικά σήματα Carpentier-Edwards, Cosgrove- Edwards και Edwards Prima Plus, η επιχείρηση έχει αυτήν την περίοδο σαν αιχμή του δόρατος την περαιτέρω έρευνα για λιγότερο επεμβατικές- catheter-based –προσεγγίσεις.
Οι βαλβίδες Edwards Sapien 3 Ultra και Sapien XT είναι αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα, με την πρώτη να αποκτά σήμα CE τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης η βαλβίδα CENTERA διατίθεται πλέον στην Ευρώπη και η ξεχωριστή αορτική βαλβίδα INSPIRIS RESILIA έχει υψηλή ζήτηση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία. Επίσης έχει ξεκινήσει και η κεντρική μελέτη στις ΗΠΑ για το σύστημα αποκατάστασης μητροειδών βαλβίδων, το λεγόμενο PASCAL.
Η Edwards όμως είναι παγκόσμιος ηγέτης και στον εξίσου σημαντικό τομέα της αιμοδυναμικής παρακολούθησης -Critical Care- αναπτύσσοντας τη σειρά προϊόντων με τα εμπορικά σήματα Swan-Ganz, HemoSphere κ.α. Η μεγάλη καινοτομία τους είναι ότι χάρη στην εισαγωγή ενός καθετήρα, οι γιατροί «παίρνουν» πληροφορίες που τους επιτρέπουν να καθορίσουν την θεραπεία για εκατομμύρια ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, είτε κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων, είτε κατά την μετεγχειρητική περίοδο, ακόμα και κατά την περίοδο «διερεύνησης» της ύπαρξης ή όχι καρδιοαγγειακής νόσου.
Τα πρόσθετα προϊόντα του Critical Care περιλαμβάνουν προηγμένα προϊόντα φλεβικής πρόσβασης για τη θεραπεία αγγειακών παθήσεων και για την απομάκρυνση των θρόμβων αίματος από τους βραχίονες και τα πόδια, τους αντιμικροβιακούς καθετήρες, το σύστημα προστασίας blood-management κ.α.
Παρόλο που η ανταγωνίστρια Medtronics έχει παραβιάσει κατά καιρούς τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της και η Boston Scientific την ανταγωνίζεται ευθέως σε κάποιους τύπους βαλβίδων, εντούτοις η Edwards διατηρεί το προβάδισμα και την εξειδίκευση της. Μόνο για το δ'τρίμηνο 2018, οι επενδύσεις για έρευνα ήταν πέριξ των 163 εκατ. δολαρίων, δηλαδή το 17% των πωλήσεων.
Πρότυπα προϊόντα - Πρότυπες αποδόσεις για τους επενδυτές
Παρά τη σημαντική κερδοφορία και τις ελεύθερες ταμειακές ροές –ebitda 1,099 δισ. δολάρια για το 2018 και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές για ολόκληρο το έτος πέριξ των 786 εκατ. δολαρίων- η εταιρεία δεν καταβάλει ποτέ μερίσματα, ούτε πρόκειται να το κάνει στο άμεσο μέλλον, μιας και τα κέρδη χρηματοδοτούν την έρευνα και την ανάπτυξη. Εντούτοις έχει προσφέρει εξαιρετικά εντυπωσιακά κέρδη στα χαρτοφυλάκια.
Ας υποθέσουμε ότι το 2000 είχατε αγοράσει 100 μετοχές της εταιρείας δίνοντας 1650 δολάρια και δεν είχατε ξανασχοληθεί.
Σήμερα θα είχατε, μετά τα split, 400 μετοχές στην τιμή πέριξ των 160-170 δολαρίων και ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 64.000-68.000 δολαρίων, ήτοι μια απόδοση του ύψους 3.996%.
Εντυπωσιακό νούμερο, αν και ανασταλτικό για όσους θα επιθυμούσαν αυτήν την περίοδο μια ευκαιρία εισόδου σε λίγο καλύτερα επίπεδα. Ενδεχομένως οι πιθανότητες μιας διόρθωσης να μην είναι λίγες, αν σκεφτεί κανείς τη φάση αβεβαιότητας και ασυνέχειας που διανύουν οι αγορές λόγω των εμπορικών πολέμων, της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, του Brexit και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπλέον η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ είχε άμεσο αντίκτυπο στα αποτελέσματα του 2018, με τον φορολογικό συντελεστή να διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από το 17% που θα ήταν κανονικά. Η εταιρεία διατήρησε το guidance και αναμένει για το 2019 προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μεταξύ 5,05 και 5,30 δολαρίων.
Η κεφαλαιοποίηση πέριξ των 35,5 δισ. φαίνεται να έχει προεξοφλήσει τα νούμερα αυτά, με όσους δεν έχουν ακόμα επενδύσει στην ηγέτιδα δύναμη του κλάδου να ελπίζουν για μια διόρθωση πέριξ των 126 δολαρίων.
Οι ήδη μέτοχοι από την άλλη, αισθάνονται άνετα με ένα profit margin 24%- 25%, μετρητά, ισοδύναμα μετρητών και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις πέριξ των 956 εκατ. δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και συνολικό χρέος 594 εκατ. δολάρια.
Μακροπρόθεσμα, είναι λογικό να περιμένουν ότι η εταιρεία θα καρπωθεί μεγάλο μέρος των εσόδων που θα αυξάνονται για τον κλάδο λόγω της δημογραφικής γήρανσης, αλλά και της ολοένα μεγαλύτερης πρόσβασης στα συστήματα υγείας από τους πληθυσμούς των αναδυόμενων αγορών.
Με διόρθωση ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που κάνει καλό στην καρδιά και στο μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο μας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες
*Η κ. Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 1 Φεβρουαρίου