Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Liberal o Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναδειχθεί στον κεντροαριστερό πόλο του πολιτικού συστήματος υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος είναι έτοιμος να ηγηθεί της επιστροφής της Δημοκρατικής Παράταξης. Τι λέει για το πολιτικό σκηνικό, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, την κυβέρνηση και την προσπάθεια «καπηλείας» του κέντρου από τον Τσίπρα, ενόψει της διαδικτυακής του ομιλίας στις 12 Απριλίου όπου θα παρουσιάσει τις βάσεις του ιδεολογικού και πολιτικού προτάγματός του για το μέλλον του κόμματος.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης προτάσσοντας την επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην εκ νέου μετατροπή της σε δύναμη εξουσίας ώς ο άλλος πόλος σημειώνοντας την ανάγκη υπερδιπλασιασμού των ποσοστών στις επόμενες εθνικές εκλογές προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα «συνθλιβεί ανάμεσα στις δεξιές και αριστερές συμπληγάδες»
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως εκφραστής της κεντροαριστεράς ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει ότι επιχειρεί να καπηλευθεί «την ιστορία και την πολιτική παράδοση της δημοκρατικής παράταξης και να σφετερισθεί μία και καλή τον χώρο της Κεντροαριστεράς».
Παράλληλα σημειώνει πως μια αναδιάταξη και μια μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δύναται να αλλάξει τα δεδομένα. Ως προς την εικόνα που εμφανίζεται σήμερα με τους υψηλούς τόνους δηλώνει πως «Καμία σημασία για τον πολίτη δεν έχει η πλειοδοσία ανέξοδης αντιπολίτευσης» προσθέτονας μάλιστα ότι αυτή η λογική δεν δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση.
Στις 12 Απριλιου στις 6 το απόγευμα ο Ανδρέας Λοβέρδος θα παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις καθώς και το πρόταγμα όπως τονίζει στο πλαίσιο του οποιου θα διεκδικήσει αλλα και εν συνεχεία θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη ημέρα. Επιγραμματικά αναφέρει μιλώντας στο liberal ότι στόχος είναι να γίνει εκφραστής της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης αρθρώνοντας και πρόταση εξουσίας, αναπροσαρμόζοντας πολιτικές σε καίρια θέματα, όπως αυτά της ασφάλειας και της μετανάστευσης και κυρίως αλλαγής του κλειστού τρόπου κομματικής λειτουργίας.
Σκοπός όπως τονίζει «να μπούμε με καίριο και δυναμικό τρόπο ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτοπίζοντας τους πρώτους από το χώρο του Κέντρου και τους δεύτερους από το χώρο της Κεντροαριστεράς».
Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου
- Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να επανέλθει στον χώρο που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε και να αναδειχθεί ως ο κεντοαριστερός πόλος του συστήματος; Και πως;
Αν δεν το πίστευα αυτό δεν θα ανακοίνωνα την πρόθεσή μου να διεκδικήσω την ηγεσία της παράταξής μας. Μπορεί και παραμπορεί. Το ΠΑΣΟΚ πάντοτε μπορούσε. Οι πολίτες μας περιμένουν. Εμείς οφείλουμε να τους δώσουμε αυτή την προοπτική. Και προσωπικά είμαι έτοιμος να ηγηθώ αυτού του εγχειρήματος, δηλαδή της Επιστροφής του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης.
- Πρόσφατα δηλώσατε ότι αν δεν διπλασιαστούν τα ποσοστά του Κινήματος στις επόμενες εκλογές δεν θα αντέξει. Τι ακριβώς εννοείτε και κατά πόσο κινδυνεύει το κίνημα να απορροφηθεί σε μια τέτοια περίπτωση από αριστερά αλλα και από τα δεξιά του;
Είμαι ξεκάθαρος. Εάν δεν υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά μας φθάνουμε αυτομάτως σε σημείο χωρίς επιστροφή. Οι εκλογές που θα ακολουθήσουν τις εκλογές με απλή αναλογική θα συμπιέσουν τα μικρότερα κόμματα. Όποιος βρεθεί ανάμεσα στις δεξιές και αριστερές συμπληγάδες θα συνθλιβεί. Τέτοια μοίρα δεν αρμόζει στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω χωρίς να κινδυνολογώ ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνει δύναμη εξουσίας. Αυτή είναι η πολιτική μου υπόσχεση στους πολίτες.
- Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο εκφραστής του χώρου, όπως προκύπτει και από τις παρεμβάσεις του στη Βουλή. Μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί από το σημερινό ΚΙΝΑΛ;
Ο Α.Τσίπρας επιχειρεί με απροκάλυπτο πλέον τρόπο να καπηλευθεί την ιστορία και την πολιτική παράδοση της δημοκρατικής παράταξης και να σφετερισθεί μία και καλή τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Προσωπικά θεωρώ πολιτικό θράσος να πιάνει στο στόμα του τον Ελευθέριο Βενιζέλο ή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μόνο με την ενδυνάμωση του δικού μας κόμματος θα αφαιρέσουμε το δικαίωμα από τον κ.Τσίπρα να υφαρπάζει την κληρονομιά της δημοκρατικής παράταξης, με την οποία δεν έχει καμία σχέση και συνάφεια γιατί είναι εντελώς διαφορετικές οι πολιτικές καταβολές και εξίσου διαφορετική η πολιτική του κοσμοθεωρία. Ρωτήστε τους κανονικούς αριστερούς ποιά γνώμη έχουν για τους δύο ηγέτες που προανέφερα, αλλά και για τον Γεώργιο Παπανδρέου ή τον Κώστα Σημίτη. Αυτούς τους πολιτικούς ηγέτες που αποτελούν τον πολιτικό κορμό της παράταξής μας δεν θέλουν να τους ακούν στην Αριστερά του Τσίπρα. Κι εδώ η απόπειρα καπηλείας αποκαλύπτεται.
- Αποτελεί σχεδόν κοινή παραδοχή ότι στον χώρο της κεντροαριστεράς δημιουργείται ένα κενό τόσο εξ αιτίας της αντιπολιτευτικής τακτικής του Αλέξη Τσίπρα όσο και της στάσης του ΚΙΝΑΛ. Μπορεί να καλυφθεί αυτό από μια αναδιάταξη στο Κίνημα ή υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια νέα κίνηση;
Η χώρα, η κοινωνία και η οικονομία έχουν ανάγκη από μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση είναι άυλη. Με άυλη αντιπολίτευση όμως η κυβέρνηση δεν δυσκολεύεται. Με κορώνες και απολυτότητες δεν σώθηκε ποτέ κανείς. Την τελευταία δεκαετία ζήσαμε εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ μια κούρσα λαϊκισμού και δημαγωγίας. Γυρίζουμε σελίδα. Το ρόλο της υπεύθυνης και σοβαρής αντιπολίτευσης μόνο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί να τον παίξει με επιτυχία. Καμία σημασία για τον πολίτη δεν έχει η πλειοδοσία ανέξοδης αντιπολίτευσης. Αυτό που τον ενδιαφέρει και χρειάζεται είναι η άρθρωση εφικτών πολιτικών και ο αποτελεσματικός έλεγχος της κυβέρνησης για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολιτες όσο και η χώρα.
- Οι δημοσκοπήσεις, παρότι χαρακτηρίζονται φωτογραφίες της στιγμής, εμφανίζουν τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να δείχνουν στην αντίθετη πλευρά της γραμμής που η ηγεσία ακολουθεί. Τι πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμη σας;
Οι ψηφοφόροι της παράταξής μας είναι νοικοκυραίοι, πατριώτες, άνθρωποι της αξιοπρέπειας και της προκοπής. Τι ζητούν; Ασφάλεια, ευημερία, αλληλεγγύη, αξιοκρατία, ελπίδα. Χρέος μας δεν είναι απλώς να τους αφουγκραστούμε. Χρέος μας είναι να πραγματώσουμε τις προσδοκίες τους για μία πολιτική δύναμη ισχυρή και ικανή να εφαρμόσει τα πιστεύω τους.
- Διεκδικείτε την ηγεσία του κινήματος στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές. Τι θα αλλάξετε, εάν εκλεγείτε, ώστε το κίνημα να επανέλθει στην κυρίαρχη θέση του στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς και να ξαναγίνει δύναμη εξουσίας;
Είναι δύσκολο να συμπυκνώσει κανείς ένα ολόκληρο πολιτικό αφήγημα στις λίγες γραμμές μιας απάντησης. Και επιπλέον δεν αρέσκομαι σε μεγαλοστομίες και μεγαλαυχίες. Από τη φύση μου είμαι άνθρωπος της δράσης. Απαντώ, ωστόσο, αμέσως και επιγραμματικά στο ερώτημά σας: το κόμμα θα γίνει εκφραστής της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης και ταυτοχρόνως θα αρθρώνει πρόταση εξουσίας. Θα απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες και όχι στα στενά σημερινά μας πλαίσια του 6-8%. Θα αναπροσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε καίρια θέματα, όπως αυτά της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Θα αλλάξουμε τον κλειστό σημερινό τρόπο της κομματικής λειτουργίας. Θα μπούμε με καίριο και δυναμικό τρόπο ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτοπίζοντας τους πρώτους από το χώρο του Κέντρου και τους δεύτερους από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Και, πάντως, όποιος πολίτης θέλει να ακούσει τις βάσεις του ιδεολογικού και πολιτικού προτάγματος για το κόμμα μας, ας παρακολουθήσει την διαδικτυακή ομιλία μου στις 12 Απριλίου στις 18:00 το απόγευμα, σε εκδήλωση μαζί με τους εξαίρετους φίλους Α. Δημόπουλο, Κ. Μποτόπουλο, Θ. Παπαθεοδώρου, Γ. Σιακαντάρη.
- Πώς βλέπετε τη σημερινή κυβέρνηση και ποιες είναι οι διαφορές με τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα;
Εάν έβαζα βαθμό στη σημερινή κυβέρνηση με τους όρους και τις προσδοκίες της πολιτικής που ίσχυαν όταν ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή, πιστέψτε με θα ήταν αρκούντως χαμηλός. Η διακυβέρνηση όμως Καραμανλή και οπωσδήποτε η πενταετία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έριξε τον πήχη πολύ χαμηλά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι καλύτερη από την κυβέρνηση Τσίπρα, γεγονός όμως που δεν αποτελεί και σπουδαίο κατόρθωμα αφού η αμέσως προηγηθείσα κυβέρνηση ήταν η χειρότερη με διαφορά από καταβολής της μεταπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι και η κυβέρνηση που αυτή η χώρα δικαιούται και αξίζει.
- Υπάρχει τελικά πεδίο συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση κρίσεων;
Κάθε φορά εξαρτάται από τα συμβαλλόμενα μέρη. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πχ ήταν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όλοι όσοι συμβάλλαμε στο έργο της έχουμε χίλιους λόγους να είμαστε υπερήφανοι για τις προσπάθειες που καταβάλλαμε, για τις κόκκινες γραμμές που τραβήξαμε, για τον πατριωτισμό που επιδείξαμε. Γιατί ο πατριωτισμός είναι εκείνος που ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να αντιμετωπισθεί μια κρίση. Αν φυσικά τον διαθέτεις... Προσωπικά δεν βρίσκω κανένα ενδιαφέρον στους αλληλοσπαραγμούς πάνω από πτώματα. Το να σκοτώνεσαι με τον αντίπαλό σου την ώρα που η πανδημία θερίζει είναι αδιανόητο. Τέτοιες «πολυτέλειες» κανένας πολιτικός που θέλει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων δεν πρέπει να καταδέχεται. Το να αγνοείς τα προβλήματα του πολίτη και να το ρίχνεις στο μακελειό είναι πολιτικός ξεπεσμός.
- Πώς είδατε τη στάση Τσίπρα στη Βουλή και τα περί πολιτικών διώξεων στην υπόθεση Νίκου Παππά;
Το να ομνύει ο κ.Τσίπρας στο όνομα της ενότητας και να κατηγορεί για διχασμό και σπίλωση πολιτικών αντιπάλων είναι η επιτομή της πολιτικής υποκρισίας και θρασύτητας. Η λογική του συνθήματός του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» πλανάται σαν φάσμα και σκοτεινιάζει την πολιτική ζωή του τόπου. Σε ό,τι δε αφορά τις πολιτικές διώξεις ο Α. Τσίπρας είναι ο τελευταίος που μπορεί να ομιλεί. Ας μην μας διαφεύγει ότι η σκευωρία Νοβάρτις βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης...